Ulkomaat

Barroso: Poliitikkojen päättämättömyys suurin riski Euroopalle

EU-komission puheenjohtajan mukaan unionin ei tarvitse sekaantua kaikkeen lainsäädäntöön.

Tilaajille

EU-komission puheenjohtajan mukaan unionin ei tarvitse sekaantua kaikkeen lainsäädäntöön.

EU-komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan suurin riski Euroopan talouden elpymiselle on jäsenmaiden kyvyttömyys poliittisiin päätöksiin.

"Suurin näkemäni varjostava riski on poliittinen: vakauden ja päättäväisyyden puute", Barroso varoitti unionin tilaa käsittelevässä puheessaan EU-parlamentissa Strasbourgissa.

Hänen mukaansa elpymisestä on merkkejä, mutta jäsenmailla ei ole varaa löysäilyyn.

"Viime vuosien aikana olemme nähneet, että kaikki mikä herättää epäilyjä hallitusten sitoutumisesta uudistuksiin rangaistaan välittömästi."

Barroson puhe oli hänen viimeinen unionin tilaa käsittelevä puheensa ennen ensi keväänä järjestettäviä europarlamenttivaaleja.

Komission puheenjohtaja piti intohimoisen puheenvuoron siitä, miten velkakriisiä on hoidettu ja millä tiellä Euroopan pitää jatkaa. Hän sanoi EU-maiden yhdentyneen ja tehneen enemmän kuin kukaan olisi viisi vuotta sitten uskonut mahdolliseksi.

Barroso ei kuitenkaan tarjoillut mitään uusia ehdotuksia. Sen sijaan hän painotti varsinkin pankkiunionin pikaista rakentamista, mikä oli selvä näpäytys prosessia vetkutelleelle Saksalle.

"Se on ensimmäisen ja kiireellisin vaihe matkallamme tiiviimpään talous- ja rahaliittoon."

Lisäksi Barroso muistutti jäsenmaiden keskinäisestä riippuvuudesta ja sen tuomasta vastuusta. Hänen mukaansa tällaisessa tilanteessa vain yhteiset eurooppalaiset ratkaisut voivat toimia.

"Samassa veneessä olevista yksi ei voi sanoa: 'sinun pääsi veneestä on uppoamassa'. Me olimme samassa veneessä kun asiat menivät hyvin ja me olemme siinä yhdessä kun asiat ovat vaikeita."

Todennäköisesti viimeistä kauttaan komission johdossa palveleva Barroso korosti eurooppalaisen integraation tärkeyttä, mutta antoi myös pienen myönnytyksen toiseen suuntaan.

"Kaikkeen ei tarvita eurooppalaista ratkaisua", Barroso sanoi, viitaten Britannian ja Hollannin suunnitelmiin selvittää, mitä Brysseliin valunutta päätösvaltaa pitäisi ryhtyä vetämään takaisin.

"Euroopan täytyy keskittyä siihen, missä se voi tuoda lisäarvoa. - - EU:n on oltava suuri suurissa asioissa ja pienempi pienissä asioissa."

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ei näe tarvetta EU:n toimivaltuuksien uudelleen arviointiin, vaikka sitä on osassa jäsenmaista vaadittu. Hänen mukaansa on kuitenkin tarpeen varmistaa, että EU käyttää valtaansa yhteisten etujen palvelemiseen.

"Meidän täytyy varmistaa, ettei eurooppalainen lainsäädäntö luo esteitä yrityksillemme tai haittaa niiden kilpailukykyä. Vanhentuneesta ja tarpeettomasta säätelystä täytyy tarpeiden mukaan luopua", Katainen sanoi Barroson puhetta kommentoineessa lausunnossaan.

Barroso kiinnitti puheessaan huomiota myös velkakriisin aiheuttamaan EU-maiden jakautumiseen.

Hän sanoi, että europarlamentaarikoilla on mahdollisuus kääntää suunta ensi kevään vaaleissa, joissa itse asiassa odotetaan eurokriittisten voimien nousua.

"Millainen kuva Euroopasta välitetään äänestäjille? Vilpitön kuva vai pilakuva?"

Virve Kähkönen HS
Bryssel

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Virve Kähkönen
 • José Manuel Barroso

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää