Ulkomaat

FRA:n hakkerointi saattaa rikkoa Ruotsin lakia

Ruotsilla on pääsy Yhdysvaltain supervakoilujärjestelmään

Tilaajille

Ruotsin viestitiedustelulaitos FRA on hakkeroinut ulkomaisia tietokoneita salaa yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa, kertoi Ruotsin yleisradion SVT:n Uppdrag granskning -ohjelma keskiviikkona.

Ohjelman tekijöiden saamat asiakirjat osoittavat, että FRA on osallistunut NSA:n operaatioon nimeltä "Winterlight (Quantum project)".

Quantum on osa tehokasta tiedustelujärjestelmää, joka kerää kaapatuista tietokoneista tietoja ja ohjaa niitä eteenpäin. Sitä, mikä hakkeroinnin kohde oli, ei televisio-ohjelma saanut selville.

Epäilys hakkerointiin osallistumisesta herätti Ruotsissa vilkkaan keskustelun FRA:n valvonnasta ja toimintatapojen laillisuudesta.

Asianajajaliiton pääsihteeri Anne Ramberg vaati selvitystä siitä, onko FRA:n mahdollinen osallistuminen hakkerointiin laillista. FRA saa lain mukaan tiedustella ja vakoilla vain Ruotsin kautta kulkevaa ulkomaista verkkoliikennettä.

Ympäristöpuolueen puolustuspoliittinen vastaava Peter Rådberg toi esiin huolen siitä, miten Ruotsin aktiivinen viestitiedustelu vaikuttaa ulkosuhteisiin.

Televisio-ohjelman tiedot perustuvat yhdysvaltalaisen toimittajan Glenn Greenwaldin entiseltä tiedustelualan työntekijältä Edward Snowdenilta saamiin NSA:n salaisiin asiakirjoihin.

Yhteisen hakkerointi-operaation lisäksi dokumenteista paljastuu se, että FRA:lla on pääsy NSA:n suurimpaan vakoilujärjestelmään.

Järjestelmä valvoo reaaliaikaisesti käytännössä kaikkea sitä, mitä tavallinen internet-käyttäjä verkossa tekee. Jos FRA käyttää järjestelmää, se voisi tarkkailla myös ruotsalaisten verkkokäyttäytymistä. Sitä laki ei FRA:lle salli.

FRA:ta valvovilla kansanedustajilla on ollut se käsitys, ettei FRA osallistu hakkerointiin.

Näin FRA on kuvannut toimintaansa myös julkisuudessa. Vuonna 2010 FRA:n silloinen pääjohtaja Ingvar Åkesson kertoi Ruotsin valtiopäiville, ettei FRA harjoita niin sanottua aktiivista viestivakoilua.

FRA ei keskiviikkona kommentoinut käyttämiään tiedustelumenetelmiä. FRA:n edustajan Fredrik Wallinin mukaan FRA noudattaa toimissaan lakeja.

Anna-Liina Kauhanen HS
Tukholma

FRA hoitaa Ruotsin viestitiedustelun

 Ruotsin viestitiedustelulaitos eli Ruotsin puolustusministeriön radiolaitos FRA on siviiliviranomainen.

 Ainakin 700 työntekijää.

 Tekee yhteistyötä muiden maiden tiedusteluorganisaatioiden kuten Yhdysvaltain NSA:n kanssa.

 Saa toimeksiannot hallitukselta, puolustusvoimilta, turvallisuuspoliisilta tai keskusrikospoliisilta. Tarvitsee operaatioihin sotilastiedustelutuomioistuimen luvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • verkkovakoilu
 • Ruotsi
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää