Ulkomaat

Pohjois-Korean teloitettu johtohahmo on pyyhitty jo valokuvistakin

Pohjois-Korean perustajan vävy Jang Song-thaek teloitettiin harvinaisessa puhdistuksessa

Tilaajille

Kun Pohjois-Korean edellinen diktaattori Kim Jong-il haudattiin joulukuussa 2011, hautajaissaaton järjestyksestä saattoi päätellä ihmisten valta-asemia.

Hautajaiskuvissa heti uuden diktaattorin Kim Jong-unin takana Pjongjangin lumisateessa asteli Jang Song-thaek.

Tuolloin Jangin arveltiin olevan sulkeutuneen diktatuurin todellinen hallitsija, kun kokematon Kim vielä aloitteli yksinvaltiaana.

Jang oli ollut jo toista vuotta Pohjois-Korean vaikutusvaltaisen puolustuskomission varapuheenjohtaja, jonka arveltiin vastanneen nuoren Kimin valmentamisesta tulevaksi johtajaksi.

Hänet oli joitakin päiviä aikaisemmin nähty Kim Jong-ilin arkun äärellä kenraalin virka-asussa, vaikka hänellä ei ole mainittavaa armeijakokemusta. Jangin arveltiin ylentäneen itse itsensä. Militaristisessa valtiossa kannattaa olla kenraali.

Jangia on pidetty viime viikkoihin asti Pohjois-Korean toiseksi vaikutusvaltaisimpana miehenä heti Kim Jong-unin jälkeen.

Nyt hänet on Pohjois-Korean mukaan teloitettu. Ilmeisesti hänet halutaan pyyhkiä pois maansa historiasta, sillä Jangia ei näy uusimmissa kuvissa, joissa esiintyy Kim Jong-un, vaikka aiemmissa versioissa hän oli mukana. Samaan tapaan retusoitiin Neuvostoliitossa Josef Stalinin teloituttamia johtajia kuvista.

Pohjois-Korea ilmoitti Jangin teloituksesta perjantaina. Virallisessa Rodong Sinmun -sanomalehdessä oli kuva, jossa käsiraudoissa ollutta Jangia talutettiin nöyryyttävästi niskasta oikeussalissa.

"Halveksittava ihmissaasta Jang, joka oli pahempi kuin koira, syyllistyi kolmesti kirottuihin maanpetoksellisiin tekoihin pettäen puolueen ja johtajan häntä kohtaan tunteman erittäin syvän luottamuksen ja kaikkein lämpimimmän isällisen rakkauden", muotoili valtiollinen uutistoimisto KCNA perjantaina.

Jang erotettiin kaikista tehtävistään jo viime sunnuntaina. Jo tuolloin hänet nolattiin uutisissa väittäen häntä paitsi maanpetturiksi myös huumeita käyttäväksi naistenmieheksi.

Jangin väitettiin yrittäneen perustaa Pohjois-Koreaa johtavan puolueen sisällä omaa ryhmittymää, mutta pienempiäkään rikkeitä ei ole unohdettu. KCNA kertoo Jangin esimerkiksi käskeneen panna Kim Jong-unin nimikirjoituksella varustetun monumentin varjoon eikä näkyvälle paikalle.

Jangin puhdistus oli harvinaisen raaka, sillä Pohjois-Korean ylimpään johtoon kuuluvia ei ole viime vuosikymmeninä yleensä teloitettu tai julkisesti nöyryytetty, vaikka heitä onkin erotettu.

Jangin kohtelu ja koko asian julkisuus oli ehkä tarkoitettu viestiksi, että johtaja vaatii ehdotonta uskollisuutta kaikilta, asemaan katsomatta.

Vuonna 1946 syntynyt Jang nousi huipulle avioiduttuaan maansa ykkössukuun. Pohjois-Koreassa asemat perustuvat perhesuhteisiin hieman kuin Euroopassa keskiajalla.

Alku oli karikkoinen, kertoo North Korea Leadership Watch -verkkosivusto. Sen mukaan Jang tutustui Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin vanhimpaan tyttäreen Kim Kyong-huihin yliopistossa, mutta isä-Kim ei hyväksynyt nuorukaista.

Kim Kyong-hui kuitenkin halusi jatkaa suhdetta, ja pari avioitui 1970-luvun alussa. Jangista tuli Kim Il-sungin vävy. Nousu valtion ylimpään eliittiin alkoi.

Tie ei ollut aivan suora. Jangin on kerrottu joutuneen erotetuksi puolueesta 1970-luvun lopulla. Hän palasi, mutta katosi kuvioista taas vuonna 2004, ilmeisesti arvosteltuaan maansa talouspolitiikkaa.

Hänen on kerrottu olleen työleirillä. Vuonna 2007 hän alkoi taas näkyä julkisuudessa johtajien seurassa.

Jang on viime aikoina vastannut talousasioista. Hän on kehittänyt talousyhteistyötä Pohjois-Korean ainoan merkittävän tukijan Kiinan kanssa.

Sitä ei tiedetä, miksi Jang poistettiin Pohjois-Korean johdosta.

Yleinen arvio on, että Kim Jong-un on kahden vuoden johtajakaudellaan saanut niin paljon itsevarmuutta, että tohtii tuhota kenet tahansa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää