Ulkomaat

Suomalaissotilaat valmistautuvat turvaamaan Syyrian kemiallisten aseiden kuljetusta

Suomalaisryhmä osallistuu kemiallisten aseiden kuljetukseen ulos Syyriasta

Tilaajille

Syyriassa väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Aleppon kaupungissa, johon tehdyissä ilmaiskuissa on kuollut kahdeksan päivän aikana ainakin 300 ihmistä. Oppositiomielisen Syrian Observatory for Human Rights -ryhmän mukaan kuolleista 87 on lapsia, uutistoimistot kertovat.

Toinen oppositioryhmittymä, Syyrian kansallisneuvosto, uhkasi vetäytyä Geneven rauhanneuvotteluista, jos hallitus ei lopeta Aleppon pommitusta.

Taisteluiden jatkuessa kansainvälinen yhteisö valmistautuu siirtämään kemiallisia aseita ulos Syyriasta. Vaarallisimmat aineet on YK:n päätöksen mukaisesti vietävä pois sisällissotaa käyvästä maasta vuoden loppuun mennessä. Tarkkaa aikataulua ei ole ilmoitettu.

YK:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n valvoman operaation alkamista odottaa myös kahdeksan suomalaissotilaan ryhmä, joka lensi Kyprokselle joulukuun puolivälissä.

Osasto on sijoitettu tanskalaiselle fregatille, jonka tehtävänä on turvata aineiden kuljetus ulos Syyrian Latakian satamasta ja edelleen tuhottavaksi. Syyriaan miehistö ei mene.

Suomalaisryhmän yhteysupseeri, majuri Mikko Illi kertoo suomalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten valmistautuvan operaatioon harjoittelemalla mahdollisia vaaratilanteita.

"Olemme harjoitelleet näytteiden ottamista, vuotojen tukkimista ja rahtialuksen miehistön evakuointia", majuri Illi kertoo puhelimitse Kyprokselta.

Ulkoista uhkaa vastaan suomalainen osasto ei varaudu, sillä he ovat laivalla hoitamassa aineiden kuljetusta.

"Meillä on osaamista aineista ja niiden kuljettamisesta. Muut tahot huolehtivat saattueen turvallisuudesta."

Suomalaisia kuljettavan tanskalaisfregatin lisäksi kuljetusta turvaa norjalainen fregatti.

Myös Britannia ja Kiina ovat ilmoittaneet lähettävänsä aluksia saattueen turvaksi. Venäjä on puolestaan ilmoittautunut turvaamaan kemiallisiin aseisiin käytettävien aineiden kuljetukset Syyrian eri kohteista maitse Latakian satamaan.

Latakiasta aineet viedään norjalaisella ja tanskalaisella rahtialuksella Italiaan, jossa ne lastataan yhdysvaltalaisalukselle ja viedään tuhottavaksi merelle.

Suomalaissotilaat ovat tuoneet mukanaan kansallista puolustusta varten hankitun, kemiallisten aineiden käsittelyyn soveltuvan kaluston, jota käytetään nyt ensimmäistä kertaa harjoitusten ulkopuolella.

Suomi on valmis lähettämään kolme kuukautta kestävään merikuljetusoperaatioon kaikkiaan 20 ihmistä. Operaatioon osallistuva henkilöstö kuuluu Pioneerirykmentissä koulutettavaan Suojelun erikoisosastoon.

Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta päätettiin sen jälkeen, kun Damaskoksen esikaupungeissa tehtiin elokuussa satoja tappanut hermokaasuisku.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Suvi Turtiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää