Ulkomaat    |   Kolumni

Putinin Venäjällä ei mene lainkaan hyvin

Moskovassa tiedetään, että toive paluusta supervallaksi on turha, jos Ukraina lipsahtaa lännen leiriin, kirjoittaa Olli Kivinen.

Tilaajille

Presidentti Vladimir Putin on tehnyt aiempaa selvemmäksi, että hänen päämääränsä on palauttaa Venäjän ylivalta entisen Neuvostoliiton alueen maissa ja Venäjän asema maailman johtavien valtakeskusten joukossa. Syksyllä Valdai-ajatuspajan kokouksessa pitämässään puheessa Putin vahvisti, että keino on Euraasian unionin luominen.

Maalattuaan ensin kuvan maailmasta yhä ankarampana voimaryhmien taistelutantereena Putin ylisti Venäjän yhteiskunnan arvoja kotia, uskontoa ja isänmaata korostavalla paatoksella, joka on lännessä jäänyt historiaan. Länsi arvoineen sai Putinilta täyslaidallisen.

Euraasian unionia Putin kuvasi auvoisaksi itsenäisten ja riippumattomien valtioiden onnelaksi, joka muodostaa uuden valtakeskuksen. "Naapurien kanssa yhdentyminen" on sen vuoksi välttämätöntä.

Putin jätti sanomatta, kuka Euraasian unionia johtaa. Venäjän politiikka kertoo vastauksen: Venäjä tietenkin. Alastomimmillaan tämä näkyy Ukrainassa.

Moskovassa tiedetään, että toive paluusta supervallaksi on turha, jos Ukraina lipsahtaa lännen leiriin. Putinin maailmankuva perustuu nollasummapeliin. Venäjää suosiva Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš onkin lähtenyt Venäjän tielle rajoittamaan kansalaisvapauksia ja muita kansanvallan edellytyksiä.

Putinin päämäärä on selvä. "Euraasian yhtyminen tarjoaa mahdollisuuden koko Neuvostoliiton jälkeiselle alueelle muuntua globaalin kehityksen yhdeksi itsenäiseksi keskukseksi sen sijaan, että se on jossakin Euroopan ja Aasian liepeillä", hän totesi Valdai-ajatuspajan puheessaan.

Putinismin toimintamalli toimii vain, jos tärkeät tiedotusvälineet – erityisesti televisioyhtiöt – pidetään Kremlin käsissä. Muutamia kriittisiä pikkulehtiä voidaan sallia. Päämääränä on ulottaa ote Venäjän ulkopuolelle. Ria Novosti -uutistoimiston syksyllä tapahtunut liittäminen valtiollisen propagandakoneiston osaksi on selvä merkki tästä.

Neuvostoliittoon kuuluneissa Kazakstanissa, Tadžikistanissa, Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa ollaan jo paljon pitemmällä tiedotusvälineiden alistamisessa.

Putinin haaveen tiellä on yksi suuri este: talous. Öljyn ja maakaasun hinnasta täysin riippuvaisen Venäjän horisontissa on paljon mustia pilviä. Kaasun hinnan halventuminen liuskekaasun lisääntyneen käytön vuoksi on jo toteutunut vaaran merkki, ja lisää ongelmia tulossa. Öljy ei ole loppumassa, mutta sen kilpailukyky heikkenee koko ajan.

Suorasukainen Venäjän-tuntija, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professoriksi siirtynyt Pekka Sutela esitti joulukuussa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa syyt, joiden takia Venäjä on ajautunut vaikeuksiin.

Valtiontalous on kunnossa, mutta Putin on heikko johtaja, koska hän ei ole pystynyt tekemään kipeitä päätöksiä eikä maa ole pystynyt muuttumaan. Verouudistuksia ei ole tapahtunut. Valtion palkka- ja eläkeuudistusta ja eläkeiän nostoa ei ole pystytty toteuttamaan.

Neuvostoajan teollisuus on kulunut loppuun, eikä uutta teollisuutta ole saatu rakennettua riittävästi. Neuvostoliiton jälkeiset talousluvut ovat nojanneet kulutusjuhlaan. Venäjän osuus maailman yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta on kolme prosenttia. Sillä ei pidetä yllä suurvaltaa.

Indeksit puhuvat karua kieltä. Jos Venäjän elintasoa kuvataan luvulla 2, Yhdysvaltain luku on 14 ja Euroopan unionin 13,5. Jos Venäjän sotilasmenoja kuvataan luvulla 100, EU:n vastaava luku on 220 ja Yhdysvaltain 590.

Sanoma on selvä: Kiina ja länsimaat karkaavat yhä kauemmaksi. Sutela muistutti, että maailmantalous ei ole koskaan kasvanut niin paljon kuin vuosisatamme ensi vuosikymmenenä. Venäjä on jäänyt pahasti vauhdista.

Monet muutkin läntiset asiantuntijat kertovat samanlaisia tietoja Venäjän tilanteesta. Putin ei ole saanut otetta kleptokratiaksi muuttuneesta virkakoneistosta, valtakunnan perusrakenteet rapautuvat eikä talouskasvu osoita virkoamisen merkkejä.

Putinin lempihanketta Sotšin olympialaisia on pohjustettu muun maailman mielistelyllä, kuten lännessä mielipidevankeina pidettyjen ihmisten armahduksilla. Olympialaiset ovat samalla irvokas esimerkki varasylimystön tehokkuudesta. Kisojen hinta on noussut taivaisiin.

Olli Kivinen okivinen@kolumbus.fi
Kirjoittaja on HS:n riippumaton kolumnisti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää