Ulkomaat    |   Kolumni

Internetin vapaustaistelijaa ei käy kateeksi

Edward Snowden ahdistui saamistaan tiedoista niin pahoin, että ryhtyi tietovuotajaksi. Nyt tieto lisää verkon vapauteen uskoneiden tuskaa verkossa, kirjoittaa HS:n toimittaja Laura Halminen.

Tilaajille

Vajaa vuosi sitten amerikkalainen toimittaja sai nettitutultaan postitse muistitikulla muutaman liitetiedoston. Hän käveli Rio de Janeirossa muutaman kerran kotinsa ympäri ennen kuin pystyi lukemaan ne loppuun. Pian hän matkusti Hongkongiin tapaamaan nettituttuaan.

Reilu viikko toimittajan ja nettitutun tapaamisen jälkeen F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen julisti Helsingin Sanomille, että yksityisyys on kuollut.

Edward Snowden ja Glenn Greenwald, se amerikkalainen Riosta, sekä dokumentaristi Laura Poitras olivat aloittaneet työnsä.

Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle työskennelleen Snowdenin työparille luovuttamista dokumenteista yleisö on nähnyt vasta ehkä murto-osan. Pari uutta julkistettiin Greenwaldin tiistaina ilmestyneessä kirjassa.

NSA:n mukaan dokumentteja on yhteensä jopa 1,7 miljoonaa. Niistä jokaista nähdään tuskin koskaan.

Snowden, 30, luopui hyvästä elämästä, kauniista tanssijatyttöystävästä, noin 100 000 euron vuosipalkasta ja kodista Havaijilla.

Nyt Snowdenilla on väliaikainen turvapaikka Moskovassa, työpaikka suuressa venäläisessä it-alan yrityksessä ja jossain määrin rajoitettu vapaus. Tyttöystävästä ei ole tietoja.

Snowdenin puheet hänen toimintansa motiiveista ovat pysyneet kohtuullisen loogisina - hän on taistellut demokratian ja yksityisyyden suojan puolesta. Ainakin motiivit ovat olleet helpommin tulkittavissa kuin vastapuolen eli Yhdysvaltojen hallinnon väittämät.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen tiedustelujohtaja James Clapper valehteli maan kongressille, että "NSA ei vakoile Yhdysvaltojen kansalaisia".

Tulipa NSA:n johtaja Keith Alexander kesällä lipsauttaneeksi, että viraston signaalitiedustelulla on estetty jopa 54 terrori-iskua. Lokakuussa hän myönsi, että vain viidennes niistä liittyi Yhdysvaltoihin ja vain yksi tai kaksi liittyi massiiviseen puhelutietojen keräämisohjelmaan. Puhelutietojen massakerääminen sattui amerikkalaisiin kipeästi, sillä maan perustuslaki kieltää sen.

Yhdysvalloissa vallitsevan näkemyksen mukaan tämä maanpetturi, koulunsa kesken jättänyt friikki nimeltä Edward, on nyt Venäjän tiedustelupalvelun paras kaveri. Snowden on myöntänyt, että Venäjän turvallisuusviranomaiset ovat esittäneet hänelle kysymyksiä.

"Tietenkin, mutta NSA:n aineistot eivät ole enää minulla", Snowden on kertonut vastanneensa.

Huhtikuussa arvostetulla Pulitzerilla palkittu Greenwald on vaarassa leimautua hössöttäväksi aktivistiksi. Snowdenin dokumentteja epäillään yhä ajoittain väärennetyiksi.

Tiedon jakamiseen liittyvät ristiriidat eivät piinaa pelkästään Yhdysvaltoja ja Eurooppaa, Brasiliaa ja paria muuta maata, joiden vakoilusta NSA jäi kiinni.

Tiedusteluyhteisön lisäksi ristiriidat kiusaavat sananvapauden puolustajia ja kansallisesta turvallisuudesta huolestuneita, yksityisyyden kannattajia ja ulkopolitiikan ja talouden virtauksia tarkkailevia.

Suomessa valmistelussa oleva verkkotiedustelulaki lisää keskusteluun kierroksia.

"Me tarvitsemme sitä vaihdon välineeksi, koska muilla se jo on", yksi virkamies kertoi minulle talvella.

Snowdenin dokumentin mukaan Suomi on hyväksytty  "kolmanneksi osapuoleksi" signaalitiedustelua koskevassa yhteistyössä. Suomi haluaisi mielellään enemmän.

Ilman verkkotiedustelun laillistamista Suomi jää FRA:n, NSA:n ja muiden kirjainyhdistelmien jalkoihin.

Greenwaldin kirjan mukaan Ranskan tiedustelu vakoilee Yhdysvaltojen ministeriöitä. Venäjä jäi kiinni Suomen ulkoministeriön verkkovakoilusta. Suomesta ulkomaille kulkeutuva verkkoliikenne tipahtaa matkalla Ruotsin signaalitiedustelulaitoksen FRA:n haaviin. Ruotsi jakaa tiedot Yhdysvaltojen kanssa, ja lopulta on mahdotonta saada selvää, kuka vakoilee ketäkin, sillä kaikki vakoilevat kuitenkin kaikkia.

Snowden kertoi Greenwaldille ja Poitrasille viime toukokuussa lähettämässään viestissä, että tilannetta voidaan vielä muuttaa avoimuuden avulla. "Voimme taata kaikille ihmisille yhtäläisen suojan perusteettomilta etsinnöiltä, mutta vain, jos teknologiayhteisö on valmis kohtaamaan uhat."

Internetin vapaudesta huumaantuneet kokevat voimatonta raivoa. He haluavat kantaa kortensa kekoon, jotta edes illuusio vapaudesta palaisi vihan ja pettymyksen tilalle.

Taistelussa verkkovakoilua vastaan on tullut pieniä voittoja: suutahtaneet amerikkalaiset teknologiajätit, salatut tallennuspalvelut, kryptologian varaan rakennetut älypuhelimet.

Tieto lisää tuskaa. Snowden on siitä esimerkki. Hänen tuskansa saadusta tiedosta kasvoi vuosien varrella niin, että lopulta hän päätti vuotaa tietonsa. Tieto ja tuska leviävät nyt verkossa. Informaatiota ei pääse pakoon. Se sattuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • verkkovakoilu
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää