Ulkomaat

Ruotsin Gripen-hankinnat joutuvat hankaluuksiin

Sveitsi ei hanki Jas-hävittäjiä, joten kehityskustannuksia jakamaan tarvitaan muita ostajamaita

Tilaajille

Kansanäänestyksen tulos ei ollut yllätys. Silti kun sveitsiläiset torjuivat sunnuntaina 22 Gripen-hävittäjän tilauksen Saabilta, oli hävittäjäprojektin puoltajien pettymys suuri Ruotsissa.

Kauppa ruotsalaisen Saabin kanssa olisi ollut mittava, arvoltaan noin 2,5 miljardia euroa. Sen kariutuminen myös tarkoittaa, että Ruotsin omat hävittäjähankinnat voivat hankaloitua.

Ruotsi on itse tilannut tähän mennessä 60 Gripen E -hävittäjää. Lisäksi se linjasi vastikään puolustuspoliittisessa selonteossaan suunnittelevansa kymmenen lisähävittäjän ostoa.

Hallitus on arvioinut, että jo tilattujen koneiden hintalappu veronmaksajille on noin kymmenen miljardia euroa vuoteen 2042 mennessä, kun mukaan luetaan ylläpito ja huolto. Summa vastaa Ruotsin runsaan kahden vuoden puolustusmenoja.

Sveitsin "ei" tarkoittaa nyt, että Ruotsin omien koneiden hinta voi kallistua, ellei se saa Sveitisn tilalle muita ostajia jakamaan koneiden kehityskustannuksia.

Ruotsissa valtiopäivät linjasi siksi alun perin, että kansanedustajilla on oikeus päättää Ruotsin omasta Gripen-kaupasta uudelleen, ellei ostajia löydy vähintään 20 koneelle viimeistään kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Hävittäjähankintojen puolustajat ja Saab laittavat nyt toivonsa Brasiliaan, jonka kanssa Saab neuvottelee paraikaa 36 Gripenin kaupasta.

Maltillista kokoomusta edustava puolustusministeri Karin Enström totesi sunnuntaina, että Ruotsin on nyt panostettava neuvotteluihin Brasilian kanssa.

"Tämä on todella ikävää. Näimme suuria etuja yhteistyössä Sveitsin kanssa pitkällä aikavälillä. Se olisi ollut suotuisaa molemmilla maille, mutta meidän on toki kunnioitettava sveitsiläisten valintaa, Enström sanoi Svd Näringslivin mukaan.

Hänen mukaansa Sveitsin kieltäytyminen ei vaikuta Ruotsin tarpeeseen hankkia hävittäjiä.

"Meillä on tarve parantaa puolustuskykyämme ja Gripen on kustannustehokkain tapa tehdä se. Kehitys ympäristössämme viime kuukausina on näyttänyt, että todellakin tarvitsemme Gripen E -koneita", hän sanoi.

Gripen-kauppojen kariutuminen on kiusallista paitsi hallitukselle, myös syksyn valtiopäivävaaleja mielipidemittauksia johtaville sosiaalidemokraateille.

Sosiaalidemokraatit ovat tukeneet projektia, mutta sen todennäköisin hallituskumppani ympäristöpuolue suhtautuu hävittäjähankintoihin ja asevientiin epäillen.

Ympäristöpuolueen puolustuspoliittinen edustaja Peter Rådberg totesi jo maanantaina TT:lle, että Ruotsin Gripen-hankinta olisi käsiteltävä uudelleen valtiopäivillä.

Hallitus koettanee nyt käyttää hyväkseen vaalikampailussa kahden mahdollisen tulevan hallituspuolueen mielipide-eroa.

"Se, mikä minua huolestuttaa huomattavasti enemmän on, että on useita puolueita, jotka vastustavat tätä kauppaa ja että sosiaalidemokraattien on pakko tehdä kompromisseja näiden puolueiden kanssa", Enström sanoi SvD Näringslivin mukaan.

Sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist kommentoi kaupan kariutumista TT:lle pettymyksenä ajatellen Ruotsin taloutta ja työpaikkoja.

Hallitus on laskenut, että koko puolustusteollisuus työllistää Ruotsissa alihankkijoineen noin 100 000 ihmistä.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tästä on kyse

Sveitsi oli ostamassa Saabilta 22 Jas Gripen -hävittäjää.

 Sveitsiläiset torjuivat kansanäänestyksessä sunnuntaina Sveitsin parlamentin jo hyväksymän kaupan. Äänestäjistä 53 prosenttia vastusti hävittäjien ostamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asekauppa
 • Ruotsi
 • Sveitsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää