Ulkomaat

Ruotsista EU:n valtakamppailun tanner

Reinfeldt haluaa Cameronin tavoin vaalia jäsenmaiden valtaa komission johtajavalinnassa

Tilaajille

Kokouksen virallisena tarkoituksena on puhua samanhenkisessä seurassa työpaikoista ja talouskasvusta kriisin jälkeisessä Euroopassa.

Silti, kun EU:n keskustaoikeistolaisjohtajat Saksan Angela Merkel, Britannian David Cameron, Hollannin Mark Rutte ja Ruotsin Fredrik Reinfeldt päättävät tiistaina tapaamisensa Reinfeldtin kesäasunnolla Harpsundissa, on huomio siinä, miten he kommentoivat tai eivät kommentoi EU:n nimirulettia.

Millä periaatteella komission puheenjohtajapelissä pitäisi edetä ja kuinka valtionjohtajille löydettäisiin asiassa yhtenevä linja?

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt antoi juuri ennen maanantai-iltana alkanutta kokousta sivustatukea Cameronille, joka on vastustanut keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kärkiehdokkaan Jean-Claude Junckerin valintaa komission johtoon.

Reinfeldt totesi The Financial Times -lehden haastattelussa, että Ruotsi kyseenalaistaa ylipäätään tavan, jolla nimitys tehdään. EU:n valtionjohtajien määräenemmistöllä siunaama esitys annetaan parlamentille, joka tekee päätöksen asiassa. Junckeria tukevalla EPP:llä on eniten parlamentaarikkoja.

"Emme pidä tätä hyvänä, koska se tekee mahdottomaksi kenenkään toisen ehdokkaan valinnan ja sulkee pois monta potentiaalista komission puheenjohtajaa", Reinfeldt sanoi.

Britannian Cameron on uhannut, että maa jättää EU:n, jos arkkifederalistina pidetty Juncker nousee komission johtoon. Sen jälkeen kun EU-kriittinen Ukip-puolue voitti eurovaalit Britanniassa, on kysymys Cameronille sisäpoliittisesti tärkeä.

Kyse ei toki ole Junckerista henkilönä. Kyse on siitä, pitäisikö eurovaaleissa suurimmaksi nousseen ryhmän kärkiehdokkaan, tässä tapauksessa EPP:n Junckerin, edes periaatteessa tulla valituksi komission johtoon. Kärkiehdokkaat nimitettiin vaalien alla tällä ajatuksella.

Periaatteet vaalituloksen merkityksestä ja parlamentin suuremmasta vallasta valinnassa on kirjattu Lissabonin sopimukseen, ja nyt vaalit käytiin ensi kertaa sopimuksen mukaisina.

Vaalituloksen "huomioimiseen" viittaava teksti on kuitenkin tulkinnanvarainen, kuten EU-kompromisseilla on tapanana. Nyt esimerkiksi Cameron ja Reinfeldt haluavat säilyttää vallan jäsenmailla.

Merkel on antanut julkisen tukensa Junckerille. Harpsundissa johtajat koettanevat taivutella toisiaan ja löytää kaikille sisäpoliittisesti mahdollisen linjan.

Reinfeldt ei maanantaina halunnut ottaa suoraa kantaa nimiin tai siihen, voisiko hän lopulta tukea Junckeria ehdokkaana. Sen sijaan hän totesi SVT:n haastattelussa, että Britannian keskustelu EU-jäsenyydestä on syytä pitää mielessä.

Cameron on luvannut kansanäänestyksen jäsenyydestä 2017, mikäli hän voittaa vaalit.

"Se huolestuttaa minua erittäin paljon. Pidän sellaista kansanäänestystä suurena riskinä, ja olisi EU:lle ja Ruotsille haitallista, jos Britannia ei pysyisi EU:ssa. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää heidät mukana."

Junckerin lisäksi mahdollisina komission johtoniminä on palloteltu muun muassa IMF:n pääjohtajaa Christine Lagardea, Tanskan pääministeriä Helle Thorning-Schmidtiä ja joissain puheissa myös Suomen Jyrki Kataista. Ruotsissa Reinfeldtin omaa nimeä pidettiin esillä Harpsundin kokouksen alla.

Ruotsi ei kuitenkaan ole euromaa, eikä Reinfeldt ole varsinaisesti vapaana ennen syksyllä Ruotsissa pidettäviä valtiopäivävaaleja.

"Olen täysin keskittynyt siihen, että tulen uudelleenvalituksi pääministerinä 14. syyskuuta", Reinfeldt sanoi maanantaina.

Elina Kervinen HS
Tukholma

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Euroopan komissio
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää