Ulkomaat

Kiina esti pääsyn suomalaisyhtiön nettipalveluun

Syy palvelusivuston sulkemiseen ei torstaina ollut suomalaisyhtiön tiedossa

Tilaajille

Kiina on sulkenut pääsyn Manner-Kiinasta suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen verkkosivustolle.

Kiina sulkee jatkuvasti monia Manner-Kiinan ulkopuolisia verkkopalveluja niin sanotun suuren palomuurinsa ulkopuolelle, mutta suomalaisten palvelujen estäminen on tähän asti ollut erittäin harvinaista.

Torstaina kiinalaisesta internetistä ei päässyt esimerkiksi yhtiön verkkosivustolle F-Secure.com. Eston tarkkaa alkamisajankohtaa ei heti tiedetty.

Kiinassa oleskeleva F-Securen asiakas kertoi HS:lle, että myöskään yhtiön tarjoaman virustorjuntaohjelman päivittäminen verkon kautta ei ole viime päivinä onnistunut.

Päivitysten häiriintyminen tosin saattaa johtua jostain muustakin kuin Kiinan estotoimista, sillä päivityspalvelimia on runsaasti eri puolilla maailmaa, ja pääsyn estäminen Kiinasta kaikkiin niihin olisi työlästä, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen HS:lle puhelimitse. Hän ei saanut heti torstai-iltana varmistettua, onko myös päivityspalvelut estetty Kiinasta.

F-Securella ei ole Hyppösen mukaan Manner-Kiinassa merkittäviä määriä asiakkaita.

Kiina ei kerro, mitä palveluita se sulkee verkkonsa ulkopuolelle, eikä se myöskään perustele sulkemisia.

Hyppönenkään ei osaa suoralta kädeltä arvioida, miksi F-Secure on joutunut Kiinan kiellettyjen listalle. Hänen tiedossaan ei ole, että yhtiön palveluja olisi aiemmin Kiinassa suljettu.

Mahdollinen syy estoon saattaisi olla, että F-Secure on hiljattain lanseerannut matkapuhelimiin tarkoitetun VPN-palvelun. Kiinassa monet käyttävät tällaisia palveluja palomuurin estojen kiertämiseen. Vastaavia palveluja tosin tarjoavat useat muutkin yhtiöt, ja ainakin osan niistä verkkosivustoille pääsi torstaina myös Kiinasta.

Kiina on jo vuosien ajan sulkenut pääsyn lukuisiin ulkomaalaisiin verkkopalveluihin, jotka levittävät sellaista tietoa, jota Kiinaa johtava kommunistinen puolue ei halua kansalaistensa saavan. Esimerkiksi Facebook ja Twitter -viestipalveluihin sekä YouTube-videopalveluun pääsy on estetty.

Mikko Paakkanen HS
Peking

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää