Ulkomaat

Brittiehdotus: Läksyjen laiminlyönnistä sakkoja vanhemmille

Johtava koulutarkastaja sakottaisi myös vanhempainillat väliin jättäviä. Perheitä sakotetaan jo koulupinnauksesta.

Tilaajille


Koululaisten vanhempia pitäisi sakottaa, jos nämä antavat jälkikasvunsa laiminlyödä läksyjään. Sakot pitäisi rapsauttaa myös silloin, kun vanhemmat jättävät koulujen vanhempainillat väliin eivätkä lue lastensa kanssa.

Näin vaatii Britannian johtava koulutarkastaja Sir Michael Wilshaw. Hän johtaa julkisia brittikouluja valvovaa ja pisteyttävää Ofsted-virastoa.

Wilshaw haluaa antaa sakotusoikeuden koulujen rehtoreille.

"Jos vanhemmat eivät tule kouluun, eivät tule vanhempainiltaan, eivät lue lastensa kanssa, eivät varmista että nämä tekevät kotiläksynsä, sanoisin heille, että he ovat huonoja vanhempia. Mielestäni rehtoreilla pitäisi olla valta antaa heille sakkoja", itsekin rehtorina toiminut Wilshaw sanoo The Times -lehden haastattelussa.

Wilshaw on erityisen huolissaan valkoisesta työväenluokasta. Köyhät valkoiset lapset ovat kaikkein surkeimmin menestyvä ryhmä Englannin kouluissa. Wilshaw'n mukaan maahanmuuttajataustaiset vanhemmat arvostavat koulutusta enemmän kuin köyhät valkoiset britit, ja siksi maahanmuuttajataustaiset lapset menestyvät paremmin.

Huono-osaisuutta käytetäänkin kouluvalvojan mukaan liian usein tekosyynä huonoon menestykseen. Sakot herättäisivät vastuuseen.

"Se lähettää viestin, että olet vastuussa lapsistasi, vaikka olisit kuinka köyhä."

Jo nyt vanhempia sakotetaan Britanniassa koululaisten vuoksi. Paikallisviranomaiset voivat määrätä sakkoja perheille, joiden lapset pinnaavat koulusta tai ovat ilman lupaa poissa esimerkiksi lomailun vuoksi.

Sakkoja jaettiin lukuvuonna 2012–2013 ennätysmäärä, yhteensä 52 370 kappaletta.

Myös opetusministeri Michael Gove haluaa kiristää vanhempien rankaisemista. Hän aikoo tehostaa sakotusta ja haluaa brittimedian tietojen mukaan vähentää sakot suoraan perheiden lapsilisistä.

Perussakkomaksu on nyt 60 puntaa eli noin 75 euroa. Jos vanhemmat eivät maksa sakkoa neljän viikon kuluessa, se nousee 120 puntaan. Viime lukuvuonna 7 806 tapausta eteni aina oikeuteen saakka, jolloin myös sakko saattoi yhä nousta.

Prosessi on hidas, ja noin 20 000 sakkoa jää vuosittain maksamatta.

"Meidän täytyy varmistaa, että valvonnan laiminlyövienkin vanhempien lapset käyvät koulua, ovat valmiita oppimaan ja osoittavat kunnioitusta opettajille, tunnustavat velvollisuutensa", Gove sanoi toissa viikolla.

Viime syksynä voimaan tulleiden säädösten mukaan koulujen rehtorit voivat antaa poissaololuvan vain "poikkeuksellisissa oloissa", kuten hautajaisten vuoksi. Aiemmin rehtorit saattoivat myöntää pisimmillään kymmenen päivän loman "erityistapauksissa".

Tanja Vasama HS
Lontoo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Tanja Vasama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää