Ulkomaat

Työtön englanninopettaja Gazasta tukee Hamasin taistelua

"Gaza on ollut viime päivät kuin helvetti. Minulla on kolme tytärtä. Kun pommitukset alkavat, he pelkäävät niin, etteivät pysty nukkumaan. Valehtelen heille joskus, että pamahdus tuli naapurin paiskautuvasta ovesta tai ikkunasta. Sanon, ettei ulkona tapahdu mitään.

Tilaajille

"Gaza on ollut viime päivät kuin helvetti. Minulla on kolme tytärtä. Kun pommitukset alkavat, he pelkäävät niin, etteivät pysty nukkumaan.

Valehtelen heille joskus, että pamahdus tuli naapurin paiskautuvasta ovesta tai ikkunasta. Sanon, ettei ulkona tapahdu mitään. Yritän kertoa vitsejä.

Emme halua vaimoni kanssa kertoa heille vielä, mistä oikeasti on kyse. He ovat niin pieniä.

Tämä on kausittainen sota, joka alkaa Gazassa uudelleen aina muutaman vuoden välein.

Israelilaiset aloittavat aina hyökkäyksen meitä vastaan.

He eivät halua Gazaa kartalle. He haluavat, että uppoamme mereen.

En usko, että kansainvälinen yhteisö tekee mitään asialle. He tukevat aina israelilaisia. He eivät auta meitä, koska olemme muslimeja.

Tuen [Gazaa hallitseva islamistijärjestö] Hamasia joissain asioissa. Me tarvitsemme aseellista vastarintaa, sillä meidän on saatava elämän perusasiat kuntoon. Emme tule saavuttamaan mitään neuvotteluiden kautta. Olemme yrittäneet vuodesta 1993 eikä mitään ole tapahtunut.

En usko, että Israel haluaa rauhaa. He uskovat pyhään maahansa, joka ulottuu mereltä Jordanjokeen. He haluavat, että me katoamme.

Heidän pitäisi mennä Venäjälle tai Eurooppaan maihin, joista he ovat tulleet. Heillä olisi siellä muutenkin parempi elämä.

Hamas on hallinnut Gazaa jo monta vuotta. Taloudellisesti aika on ollut surkeaa, mutta turvallisuuden kannalta hyvää. Kaduilla ei ole enää rikollisuutta.

Elämä täällä on kuitenkin vaikeaa myös sotien välillä. Gazan ympärillä on erittäin tiukka saarto. Emme saa liikkua, miten haluamme. Sähköä ei ole tarpeeksi. Veden laatu on surkeaa.

Tämän sodan tuloksena meidän olisi tärkeää saada edes hieman enemmän vapautta. Edes hieman ihmisoikeuksia.

Uskon, että niin tapahtuu. Meillä ei ole mitään menetettävää, mutta heidän taloutensa kärsii.

Sota on nostanut Hamasin suosiota, sillä se puolustaa maatamme. Ennen sotaa heidän suosionsa oli laskussa.

Kun kuulen, että Israeliin on osunut raketti, tunnen oloni iloiseksi. Silmä silmästä.

Täältä ammuttavien rakettien tarkoitus ei ole tappaa ihmisiä, vaan tuoda sinnekin sodan ilmapiiri. Että he näkisivät, mitä meille tapahtuu täällä.

Me täällä Gazassa emme tiedä, milloin ohjukset iskevät. Tuhoutuuko naapuritalo vai isketäänkö mieheen, joka kävelee vieressäsi kadulla.

He tappavat naisia ja lapsia. Tunnen oloni masentuneeksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi.

En ole käynyt koskaan Israelissa. 1990-luvulla Israeliin pääsi helpommin, mutta olin liian pieni silloin. En ole myöskään tavannut israelilaisia vuosiin.

Kun menin opiskelemaan Egyptiin vuonna 1999, tapasin heitä rajalla. He puhuivat minulle käskyillä. 'Istu, kävele.' Ja toki näin heitä, ennen kuin he vetäytyivät Gazasta vuonna 2005.

Rauha olisi paras ratkaisu. Mutta on käytettävä voimaa, jotta se saataisiin toteutettua.

Palestiinalaisten pitäisi saada oma valtio, jossa mukana olisi myös Jerusalem. Ja pakolaisten pitäisi saada palata koteihinsa.

Minunkin perheeni on paennut. He pakenivat vuonna 1948 sotaa Ashkelonin seudulta. En ole käynyt siellä, mutta tiedän, että se on todella lähellä. Meillä oli siellä hyvät maat. Isoisäni säilyttää asiakirjoja maistaan yhä. "

Aishi Zidan HS
Gaza

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aishi Zidan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää