Ulkomaat

Piikki käsivarteen ja kouluun – HS seurasi kouluvuoden alkua Yhdysvalloissa

Koulun alku on Yhdysvalloissakin jännittävä asia – varsinkin, kun koulukavereita voi olla yli sadasta maasta

Tilaajille

Amerikkalainen koulu. Se toi newyorkilais-jamaikalaisen Andrea Brownin takaisin Yhdysvaltoihin Jamaikalla vietettyjen vuosien jälkeen.

"Haluan, että lapset käyvät koulun täällä. Valitsimme asuinpaikan hyvien koulujen takia", Brown kertoo kouluterveydenhoitajan odotushuoneessa Rockvillessa vierellään 13-vuotias Mikhail ja 6-vuotias Leanne.

Mikhail on saanut paikan Robert Frostin keskikoulusta, joka sijaitsee Marylandissa noin 35 kilometrin päässä Washingtonin keskustasta pohjoiseen. Aidon amerikkalaisteinin tavoin hän loikoilee löysänä tuolilla ja katsoo sivusilmällä piirrettyjä.

Andrea Brownia harmittaa vain se, ettei Yhdysvaltain julkisissa kouluissa ole koulu-univormuja.

"Oh man, eihän se ole huono juttu!", Mikhail puuskahtaa.

"Mutta sinun vaatteesi menevätkin minun kukkarostani, eivät sinun", Andrea sanoo.

Koulu alkaa Marylandissa 25. elokuuta. Suomalainen ei voi olla ihmettelemättä koululaisten kirjoa: Washingtonin pohjoispuolella sijaitsevan Montgomeryn piirikunnan kouluissa on lapsia 112 maasta, ja he puhuvat 70:tä kieltä. Maahanmuuttajia ei kutsuta täällä maahanmuuttajiksi, koska niin moni on muualta.

Kaikki käyvät läpi saman prosessin. Ensin lapsi ilmoitetaan kouluun näyttämällä vuokrasopimus tai vaikka kotiosoitteeseen tullut sähkölasku. Koulujen sisäänottoalueet on määritelty osoitteen perusteella. Koulu on monille perheille syy muuttaa Washingtonin keskustasta (huonot koulut) esikaupunkiin Marylandiin (hyvät koulut), ja lähikoulun maine vaikuttaa asuntojen hintoihin.

Se, että Yhdysvaltain kouluille annetaan yksi Pisa-tulos, onkin yhtä harhaanjohtavaa kuin se, että koko Euroopalle annettaisiin sellainen. Yhdysvaltain sisällä kun on omat suomensa ja kreikkansa.

Seuraavaksi oppilaat ohjataan terveystarkastukseen. Ulkomailta tulleille lapsille tehdään tuberkuloositesti, ja kaikille annetaan tarvittavat rokotukset, jotka ovat melko samat kuin Suomen neuvoloissa: jäykkäkouristus, tuhkarokko, vihurirokko. . .

"Viime vuonna annoimme täällä 14 000 rokotusta", kertoo sairaanhoitaja Alice Bird ylpeänä.

Jos oppilaan perheellä on yksityinen sairausvakuutus, lapsi lähetetään rokotettavaksi yksityislääkärille tai CVS-kemikalioon, jossa apteekkari antaa pistoksen ilman ajanvarausta. Lasku kolmiorokotteesta seitsemänvuotiaalle on CVS:ssä 130 dollaria eli noin sata euroa.

Kolmas pysähdyspaikka vieraskielisille lapsille on kielitesti. Sen perusteella heidät sijoitetaan koulussa englannin kielen tasoryhmiin.

"Minua ei haittaa, että Mikhailin koulussa on lapsia eri maista. Altistuminen eri kulttuureille tekee hänestä sosiaalisesti taitavamman", Andrea Brown sanoo.

Opettajille lasten kirjo on tietenkin myös haaste. Ulkonäöstä ei voi päätellä, onko lapsi perusamerikkalainen vai vasta tullut pakolainen.

"Emme aina voi kuvitella, millaisista olosuhteista oppilaat tulevat", Alice Bird sanoo. "Väli-Amerikassa on maita, joissa lapsia ei ilmoiteta kouluun, koska jengit rekrytoivat uusia jäseniä kouluista. Sitten he tulevat tänne teini-ikäisinä, eivätkä osaa kunnolla lukea."

Oppilaiden kirjavan taustan takia on selkeää, ettei kouluissa vietetä minkään uskonnon merkkipäiviä. Yhdysvalloissa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan. Suvivirsi-keskustelua on vaikea kuvitella tänne.

"Minulla ei kyllä olisi mitään sitä vastaan, että koulu aloitettaisiin aamunavauksella, mutta täällä se ei käy päinsä", Andrea Brown sanoo.

Yhdysvalloissa eri kulttuureista tulevat vanhemmat lähtevätkin siitä, että amerikkalainen koulu tarjoaa lapsille tiedot ja taidot. Omat tavat ja uskonto opitaan kotona. Tavallaan jako näkyy myös lounaalla: koulussa on tarjolla perusamerikkalaista ruokaa, kananugetteja ja pitsaa, mutta moni oppilas tuo omat eväät.

"Aiomme juhlia kotona sekä kiinalaisen että amerikkalaisen kalenterin mukaan. Sillä tavalla säilytämme myös kotimaan kulttuuria", sanoo amerikankiinalainen Lei Sun. Hän jonottaa koulun käytävällä ilmoittaakseen lapsensa Lucasin, 12, ja Lucindan, 8, Marylandin kouluihin.

Sun halusi lapsensa kouluun Yhdysvaltoihin mieluummin kuin Kiinaan, ja hänkin valitsi Marylandin koulujen takia. "Täällä kiinnitetään enemmän huomiota yksilöön kuin Kiinassa. Jokainen saa olla erilainen."

Kun koulu sitten alkaa, kaikki eri kulttuureista tulevat lapset kokoontuvat samaan luokkahuoneeseen ja vannovat uskollisuutta Yhdysvaltain lipulle. Suomalaisista tapa voi tuntua liiankin isänmaalliselta.

Mutta jos yhdessä luokassa on lapsia vaikka kymmenestä eri maasta, lippuvala alkaa kuulostaa erilaiselta: se onkin ehkä ainoa lapsia yhdistävä asia.

Laura Saarikoski HS
Rockville

Esimerkki ekaluokkalaisen lukujärjestyksestä

 Koulu alkaa kello 8.50 ja loppuu kello 15.05.

 Aamupäivän oppitunnit kello 8.50–11.30: Yhteiskuntaoppia, äidinkieltä, matematiikkaa.

 Kello 11.30–12 pitkä välitunti.

 Kello 12–12.30 lounas.

 Iltapäivän tunnit kello 13–15.05: Tiedettä, musiikkia tai muita taideaineita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää