Ulkomaat

Poliisiväkivalta on ennenkin johtanut rotumellakoihin Yhdysvalloissa

Nuorten, tummaihoisten miesten kohtaama poliisiväkivalta on aiemminkin toiminut sytykkeenä mellakoille Yhdysvalloissa.

Tilaajille


Yhdysvalloissa poliisin reilu viikko sitten ampuman, aseettoman mustan miehen surma on nostattanut Missourin Fergusonissa kiihkeitä mielenosoituksia, joiden hillitseminen ei onnistu enää paikallisvoimin. Missourin osavaltion kuvernööri Jay Nixon päätti maanantaina lähettää Fergusonin kaduille kansalliskaartin sotilaita rauhoittamaan tilannetta.

Mielenosoituksen ovat jatkuneet elokuun 9. päivästä, jolloin poliisi ampui 18-vuotiaan Michael Brownin kuoliaaksi Fergusonissa tämän käveltyä keskellä katua.

Viikonloppuna Nixon asetti Fergusoniin öisen ulkonaliikkumiskiellon, jonka tarkoitus oli suitsia mellakoita. Tämä kuitenkin vain lietsoi mielenilmauksia, joita mellakkapoliisi on yrittänyt hillitä muun muassa ampumalla mielenosoittajien joukkoon savua ja kyynelkaasua.

Myös presidentti Barack Obama joutunee pian ottamaan kantaa Brownin surmaan sekä siitä leimahtaneeseen keskusteluun rotusyrjinnästä ja poliisiväkivallasta Yhdysvalloissa. Oikeusministeri Eric Holderin on tarkoitus informoida Obamaa Fergusonin väkivaltaisuuksista maanantaina, kertoo Valkoinen talo uudistoimisto AFP:n mukaan.

Tapauksen selvittämien on jo laajentunut kansalliselle tasolle. Lauantaina Yhdysvaltain keskusrikospoliisin FBI:n agentit haastattelivat Fergusonin asukkaita löytääkseen Brownin ampumiselle uusia silminnäkijöitä. Lisäksi Yhdysvaltain oikeusministeriö on määrännyt, että liittovaltion kuolinsyytutkija tulee tekemään Brownille ruumiinavauksen tapauksen "poikkeuksellisten olosuhteiden" vuoksi.

Kyseessä tulee olemaan kolmas Brownille tehty ruumiinavaus. Tähän mennessä Browniin kuolinsyytä ovat selvittäneet osavaltion paikalliset viranomaiset sekä sunnuntaina uhrin perheen pyynnöstä New Yorkin kaupungin entinen johtava kuolinsyytutkija, tohtori Michael M. Baden.

Badenin ruumiinavauksen tulosten avulla Brownin surmasta on saatu ensimmäistä kertaa tarkempaa julkista tietoa. Asiasta uutisoineen The New York Timesin mukaan Brownia ammuttiin etupuolelta päähän, oikeaan käteen ja yläruumiiseen. Vaikka osumia oli ainakin kuusi, Brownin kehosta löytyi vain kolme luotia. Baden epäilee, ettei luoteja ammuttu kovin läheltä, koska uhrista ei löytynyt ruutijäämiä.

Edellisen kerran Yhdysvalloissa osoitettiin näkyvästi mieltä tummaihoisten asemasta puolesta viime kesänä. Heinäkuussa 2013 maassa järjestettiin yli sata mielenosoitusta sen jälkeen, kun floridalaisen mustan teinipojan Trayvon Martinin surmasta epäilty George Zimmerman vapautettiin syytteistä.

Naapurustonsa suojelijana itseään pitänyt George Zimmerman ampui karkkiostoksilta palaamassa olleen 17-vuotiaan Martinin helmikuussa 2012. Zimmerman piti huppariin pukeutunutta tummaihoista Martinia epäilyttävänä ja lähti seuraamaan häntä. Tapaus johti riitaan ja tappeluun, jonka päätteeksi Zimmerman ampui aseettoman Martinin. Zimmermania epäiltiin toisen asteen murhasta ja taposta.

Yhdysvaltojen mustat kokivat floridalaisen valamiehistön päätöksen Zimmermanin vapauttamisesta oikeusmurhana ja aloittivat laajat, joskin rauhanomaiset protestit päästöstä vastaan. Presidentti Obama puuttui tilanteeseen kehottamalla kaikki amerikkalaisia kunnioittamaan valamiehistön päätöstä ja toivoi mielenosoitusten pysyvän väkivallattomina.

Myöhemmin samalla viikolla Obama kuitenkin yllätti pitämällä puheen, jossa hän sanoi, että olisi itse voinut olla Trayvon Martin 35 vuotta aiemmin. Epätavallisen henkilökohtaisessa puheessaan Obama halusi muistuttaa kansaa siitä, kuinka eriarvoisessa asemassa tummaihoiset amerikkalaiset edelleen ovat valkoisiin verrattuna.

Aiemmin tummaihoisten kohtaama syrjintä on noussut koko Yhdysvaltain laajuiseen keskusteluun esimerkiksi kalifornialaisen Rodney Kingin tapauksen myötä. Yhdysvaltain suurimmat rotumellakat sitten 1960-luvun saivat alkunsa, kun neljä Los Angelesin poliisilaitoksen poliisia pahoinpiteli 25-vuotiaan, tummaihoisen Kingin pidätyksen yhteydessä maaliskuussa 1991.

Tuolloin ryöstön seurauksena saamaansa ehdonalaista vankeusrangaistusta suorittanut King ajoi juovuksissa ja pakeni autollaan poliisia, joka lähti seuraamaan Kingiä tämän ylinopeuden vuoksi. Kingin huomasi paon mahdottomaksi ja pysäköi autonsa julkiselle paikalle, jossa poliisit raahasivat hänet ulos autosta. Sivullinen kuvaaja tallensi videolle, kuinka poliisit hakkasivat pampuillaan Kingin lähes hengiltä. Kingin mukaan poliisit myös solvasivat häntä rasistisin termein.

Muutamaa päivää myöhemmin Kingin pahoinpitelyn todistanut video esitettiin kansallisella tv-kanavalla. Videon ansiosta poliisit haastettiin oikeuteen pahoinpitelystä ja liiallisesta voimankäytöstä.

Huhtikuussa 2012 yksinomaan valkoisista koostunut valamiehistö kuitenkin vapautti poliisit pahoinpitelysyytteistä, minkä seurauksena tuhannet ihmiset aloittivat useita päiviä kestäneet veriset mellakat Los Angelesissa ja pienempiä mellakoita muissa kaupungeissa. Mellakoissa kuoli yli 50 ja loukkaantui yli 2000 ihmistä. Lisäksi mellakat aiheuttivat arviolta miljoonan dollarin vahingot.

Tummaihoisten määrä yliedustettu vankiloissa

 Yhdysvaltain väestöstä noin 80 prosenttia on valkoisia ja 12,9 prosenttia tummaihoisia. Loput ovat aasialaisia, intiaaneja sekä Havaijin ja Tyynenmeren saarten alkuperäisasukkaita. Luokituksessa ei ole otettu latinotaustaisia, joita on noin 15,1prosenttia väestöstä.

 Yhdysvaltain lakeja säätävä elin, kongressi, on pääosin valkoinen. Nykyisen edustajainhuoneen 435 jäsenestä mustia on 43 ja sadasta senaattorista mustia on yksi.

 Noin 40 prosenttia Yhdysvaltain vangeista on tummaihoisia. Vuonna 2009 maan kahdesta miljoonasta vangista 841000 oli afroamerikkalaisia miehiä.

Lähteet: CIA World Factbook, Justice Policy Institut, CNN

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Fergusonin mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää