Ulkomaat

Asiantuntija: Itä-Ukrainasta voi tulla jäätynyt konflikti

Ukrainan kriisiin haetaan ratkaisua jälleen ensi viikolla useissa kokouksissa. Vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista esitti HS:n pyynnöstä viisi mahdollista kehityskulkua.

Tilaajille

Ukrainan kriisiin haetaan ratkaisua jälleen ensi viikolla useissa kokouksissa varsin hämmentyneissä tunnelmissa. Venäjä ja Ukraina jatkavat neuvottelujaan maanantaina Minskissä, Valko-Venäjällä.

Vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista esitti HS:n pyynnöstä viisi mahdollista kehityskulkua. Saari ei usko, että täysimittainen sota koko venäjänkielisellä Itä- ja Etelä-Ukrainan alueella olisi kovin todennäköinen. Sen sijaan hän piti todennäköisempänä eräänlaista jäätynyttä konfliktia Itä-Ukrainassa.

"Näin on käynyt Etelä-Ossetiassa, Abhasiassa tai Transdnistriassa", Saari muistuttaa.

EU-maiden päämiehet ja -naiset esittivät lauantaina pyynnön komissiolle ja unionin ulkosuhdehallinnolle, että nämä alkaisivat valmistella lisäsanktioita Venäjälle. Komission pitäisi antaa esitys viikon sisällä.

Ukraina noussee asialistalle myös Nato-maiden kokouksessa ensi viikolla Walesissa.

Hämmennystä lännessä on aiheuttanut muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin perjantaina julkaistussa tiedotteessa käyttämä termi. Putin kutsui separatisteille kohdistamassa tiedotteessa Ukrainan kapinallisjoukkoja "Novorossiyan" eli "Uuden Venäjän" joukoiksi.

Putin kertoi venäläisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan kuitenkin olevansa valmis keskusteluihin Itä-Ukrainan asemasta.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenkosanoi lauantaina, että maa on lähellä täysimittaista sotaa. Ukrainan ja länsimaiden mukaan Venäjä on sijoittanut sotilaitaan Itä-Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Näin Saari arvioi Itä-Ukrainan tilannetta HS:lle:

1. Itä-Ukrainasta tulee jäätynyt konflikti

"Näin on käynyt Etelä-Ossetiassa, Abhasiassa tai Transdnistriassa. Riippumatta siitä, mikä niiden muodollinen status on, ne ovat valtioita, jotka tavalla tai toisella ovat Venäjän vaikutuksen alla. Tämä tuskin on Venäjän ykkösvaihtoehto, sillä toistaiseksi Venäjällä on kuitenkin ollut sananvaltaa koko Ukrainaan. Toisaalta se voisi pitää rauhanprosessia kuitenkin käynnissä ja sitä kautta käyttää tätä vaihtoehtoa vipuvartena."

2. Neuvoteltu ratkaisu, kuten itsehallinnon myöntäminen Itä-Ukrainalle

"Tämä oli todennäköisempi vaihtoehto aiemmin ennen suora sotaa. Ukrainan luottamus Venäjään toimijana vähenee koko ajan. Osapuolten kannat ovat menneet kauas toisistaan."

"Venäjän päämäärä on vaikuttanut olevan erittäin vahvan itsehallinnon luominen alueelle. Tätä taas Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon on vaikea hyväksyä. Käytännössä Ukrainan suvereenisuus olisi kysymysmerkin alla, sillä ulkopuolinen valta pääsisi niin suorasti vaikuttamaan Ukrainan sisäiseen tilanteeseen ja politiikkaan."

3. Venäjä vielä perääntyy

"Tämä näytti pitkään hyvin järkevältä vaihtoehdolta ja EU on yrittänyt pitää Venäjälle ovea auki, jotta se voisi kunniakkaasti kääntyä milloin tahansa. Mitä kauemmin konflikti jatkuu sitä vaikeammalta tämä alkaa tuntua. Putinin alkaa olla hankala perääntyä menettämättä kasvojaan."

4. Alkaa täysimittainen sota nykyistä laajemmalla alueella

"Termi Novorossiya, uusi venäjä, on hyvin vanha ilmaisu alueelle. Se on toistaiseksi ollut enemmän eräänlainen geopoliittinen aate kuin varsinainen päämäärä."

"Täysimittaisen sodan alkaminen koko venäjänkielisellä Itä-Ukrainan ja Mustanmeren ranta-alueella tuskin on kovin todennäköinen. Se tarkoittaisi, että Venäjän tankkien pitäisi vyöryä rannikolle asti. Silloin puhuttaisiin kymmenistä tuhansista sotilaista, eikä muutamasta tuhannesta kuin nyt on ollut."

5. Länsi tukee Ukrainaa aseellisesti

"Talouspakotteet toimivat hitaasti, mutta niihin päädyttiin, koska ne ovat ainoa vaihtoehto sotilaalliselle tuelle. Puolassa on ollut keskusteltua Ukrainan kanssa tehtävien asekauppojen nopeuttamisesta. Ukrainan tukeminen asekauppojen avulla on mahdollista, mutta se vaatisi aikaa ja tuskin onnistuu kovin nopealla aikataululla. Yksittäiset maat voivat toki tehdä nopeampia ratkaisuja."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan sota
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää