Ulkomaat

Meksikon jättikentän rakennustyömaa työllistää 160 000 ihmistä

Lentokentästä voi tulla tulevaisuudessa yksi maailman suurimmista. Vuosittain kentän kautta voi matkustaa 120 miljoonaa ihmistä.

Tilaajille

Meksiko aikoo rakentaa uuden suurlentokentän helpottamaan pääkaupunkinsa Meksiko Cityn lentoliikenteen ruuhkia.

Keskiviikkona esitellyn suunnitelman mukaan uudesta lentokentästä on tarkoitus tulla yksi maailman suurimmista ja ympäristön kannalta kestävimmistä lentokentistä.

Lentokentän suunnittelevat maailmankuulu brittiläinen arkkitehti Norman Foster sekä meksikolainen arkkitehti Fernando Romero.

Foster on suunnittelut useita näyttäviä rakennuksia eri puolilla maailmaa. Hänen käsialaansa ovat esimerkiksi Pekingin ja Lontoon Stanstedin lentokentät sekä Wembleyn stadioni.

Meksikon uudelle lentokentälle rakennetaan vain yksi X-kirjaimen muotoinen terminaali. Yhdellä terminaalilla pyritään säästämään energiaa sekä helpottamaan matkustajien liikkumista. Lentokenttä hyödyntää myös aurinkovoimaa ja sadevettä.

Kentän katto rakennetaan kevyestä lasista, jota tukevat rautarakenteet. Fosterin mukaan yksi suunnitelman vaikeuksista oli, miten saada kenttä kestämään maanjäristyksiä, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Hintaa suurhankkeelle arvioidaan kertyvän yli 9 miljardia dollaria eli noin 7 miljardia euroa. Meksiko arvioi, että rakennustyöt työllistävät 160 000 ihmistä.

Lentokentän pitäisi valmistua viimeistään vuoden 2019 alussa.

Uusi lentokenttä helpottaa Meksiko Cityn lentoliikennettä huomattavasti.

Pääkaupungin nykyisellä päälentokentällä on vain kaksi kiitorataa. Niistä toinen ei aina edes ole käytössä, sillä kiitoradat on rakennettu liian lähelle toisiaan, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal. Kenttä ei kykene enää tulevaisuudessa vastaanottamaan kasvavia matkustajamääriä.

Kaupungin lentoliikenne kärsiikin usein myöhästymisistä.

Meksiko Cityyn yritettiin rakentaa uutta lentokenttää jo 2000-luvun alussa. Suunnitelma peruttiin kuitenkin vuonna 2002. Paikalliset maanviljelijät eivät suostuneet luopumaan maista, joille kenttä oli suunniteltu.

Uudelle kentälle rakennetaan ensin kolme kiitorataa, mutta vuoteen 2062 niitä on tarkoitus tehdä jopa kuusi.

Aluksi lentokenttä kykenee palvelemaan 50 miljoonaa matkustajaa vuosittain, mutta matkustajamäärä voi kohota jopa 120 miljoonaan, kun kaikki kiitoradat valmistuvat.

Viime vuonna maailman vilkkaimmin liikennöity lentokenttä oli Atlantan kansainvälinen kenttä, jossa oli yli 94 miljoonaa matkustajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aishi Zidan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää