Ulkomaat

Brasilian seksityöntekijät: Luojan kiitos jalkapallokisat ovat ohi

Jalkapallon MM-lopputurnaus ei lisännyt prostituutiota Brasiliassa, vaan päinvastoin monien seksityöntekijöiden tulot jäivät tavallista pienemmiksi.

Tilaajille

Rio de Janeiro. Jalkapallon MM-lopputurnaus ei lisännyt prostituutiota Brasiliassa, vaan päinvastoin monien seksityöntekijöiden tulot jäivät tavallista pienemmiksi.

Seksin ostaminen lisääntyi kisojen aikana Rio de Janeirossa tietyillä turistialueilla, mutta kokonaisuudessaan kysyntä väheni. Asia käy ilmi eri yliopistojen tutkijoita ja seksityöntekijöiden järjestöjä yhdistävän Observatório da Prostituiçãon tutkimuksen alustavista tuloksista.

Valtaosa raporttia varten haastatelluista Rion seksityöntekijöistä piti jalkapallon MM-lopputurnausta "huonona" heidän kannaltaan.

Tutkimuksessa mukana olleista 83 paikassa vain 17:ssa kysyntä lisääntyi. Kuudessa paikassa asiakasmäärä pysyi normaalina, ja lopuissa kysyntä väheni 30–50 prosenttia. Asiakasmäärä väheni kisojen aikana selvästi esimerkiksi Rion suurimmalla punaisten lyhtyjen alueella Vila Mimosassa.

"Luojan kiitos se on ohi ja tilanne paranee", yksi tutkimusta varten haastateltu seksityöntekijä sanoi.

Ennen jalkapallokisoja monet järjestöt ja tiedotusvälineet varoittivat kisojen kiihdyttävän seksibisnestä, vaikka aiempien selvitysten valossa niin ei ole usein käynyt.

Rio de Janeirossa tutkijat selittävät prostituution kysynnän vähenemistä muun muassa turnausta varten julistetuilla lukuisilla ylimääräillä vapaapäivillä.

Koska iso osa normaalista kysynnästä riippuu tietyillä alueilla työskentelevistä paikallisista miehistä, vapaapäivinä asiakkaita on vähän. Lukuun ottamatta tiettyjä luksusbordelleja, monet paikat Riossa sulkivat kisojen kuluessa osaksi aikaa ovensa asiakkaiden puutteen vuoksi.

Lisäksi iso osa ulkomaalaisista turisteista tuli muista Latinalaisen Amerikan maista. He olivat usein liikkeellä pienellä budjetilla eivätkä olleet valmiita maksamaan seksistä ainakaan paljon.

Myös korkeat hinnat saivat turistit säästelemään rahankäyttöä. Useat miehet olivat tutkijoiden mukaan lisäksi kiinnostuneempia käyttämään rahansa ystävien kanssa ja alkoholinkäyttöön kuin seksiin.

"Yleensä tienaan noin 700 realia viikossa. [Kesäkuun] kahtena viimeisenä viikkona ansaitsin yhteensä vain 500 realia. En pystynyt edes maksamaan poikani koulun ilmoittautumismaksua", sanoi yksi raporttia varten haastateltu seksityöntekijä.

Monet prostituoidut siirtyivät kisojen ajaksi Copacabanan rantakadulle, jonne kisajuhlinta keskittyi. Joidenkin siellä työskennelleiden prostituoitujen tulot lisääntyivätkin selvästi.

HS haastatteli ennen MM-kisoja seksityöntekijää, joka suunnitteli menevänsä turnauksen ajaksi poikkeuksellisesti Copacabanalle. Hän esiintyi HS:n jutussa nimellä Bianca. Turnauksen jälkeen hän lähetti sosiaalisen median kautta monta peukalon kuvaa.

"Luoja, Copacabana oli todella hyvä paikka tehdä töitä kisojen aikana. Pelkästään ulkomaalaisia", hän sanoi. Asiakkaita oli hänen mukaansa monista maista, esimerkiksi Yhdysvalloista, Tanskasta, Angolasta, Chilestä ja Ranskasta.

Ulkomaalaisille hinnat ovat selvästi korkeammat kuin paikallisille. Siinä missä naiset yleensä velottavat noin 120 realia (40 euroa) tunnilta, Copacabanalla he pyysivät ulkomaalaisilta 200–300 realia tunnilta. Joidenkin ulkomaalaisten kerrotaan maksaneen 500–1000 realia.

Tutkimuksessa olivat mukana myös seksiturismikohteina pidetyt Fortalezan ja Recifen kaupungit, joissa kokemukset olivat samansuuntaisia kuin Riossa.

Myös muista kisakaupungeista kerrotaan HS:lle vastaavista havainnoista. Turistialueella asiakkaiden määrä lisääntyi, mutta ei niin paljon kuin oli odotettu. Turistialueiden ulkopuolella taas kaupungin seksityöntekijät valittivat töiden vähentyneen kisojen aikana paljon.

"Yleisesti ottaen, suurimmalla osalla seksityöntekijöistä tulot tai työt eivät lisääntyneet. Prostituoitujen parissa oli suuri pettymyksen tunne, koska he odottivat ansaitsevansa paljon rahaa. Lähes kukaan ei ansainnut sellaisia rahoja", sanoo prostituutiota São Paulossa kisojen aikaan tarkkaillut tutkija José Miguel Nieto.

Nieton mukaan kisoja edeltänyt "moraalipaniikki seksiturismin ympärillä" aiheutti jännitteitä ja seksityöläisten syrjintää. Jotkut hotellinpitäjät eivät esimerkiksi halunneet vuokrata huoneita, joita he tavallisesti vuokraavat. Brasiliassa prostituutio on laillista, mutta kolmannen osapuolen hyötyminen siitä, kuten paritus, on laitonta.

Rio de Janeirossa poliisi sulki seksityöntekijöiden suosimat Balcony-ravintolan ja Lido-hotellin. Läheisessä Niteróin kaupungissa poliisi tyhjensi rakennuksen, jossa työskenteli yli 400 prostituoitua. Poliiseja syytetään ryöstöistä, kiristyksestä, raiskauksista ja väkivallasta operaation aikana.

Joidenkin seksiä ostaneiden kisaturistien raportoitiin myös pahoinpidelleen prostituoituja.

Etukäteen pelättiin erityisesti, että MM-kisat lisäävät lasten kaupallista seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rio de Janeirossa ei ollut tutkimuksen mukaan viitteitä jalkapallokisoihin liittyvästä lapsiprostituutioista. Asian arkaluontoisuuden vuoksi sitä koskevat tiedot ovat kuitenkin väistämättä jossain määrin epävarmoja.

Yleisempi ongelma kisojen aikana näyttää olleen lapsityö. Lapset ja teinit kaupustelivat esimerkiksi juomia, ruokaa ja matkamuistoja turistialueilla.

Lasten oikeuksia puolustavasta Cedeca-järjestöstä Fortalezasta sanotaan, että poliisin voimakas läsnäolo näkyi jalkapalloturnauksen aikana kaupungissa.

"Fortalezassa ei käytännössä ollut MM-kisojen aikana rekisteröityjä tapauksia lasten kaupallisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syitä on monia, mutta yksi on se, että kaupunki oli ennen näkemättömän täynnä poliiseja", Cecília Góis järjestöstä sanoo.

Toinen syy hänen mukaansa on, että kaupunki oli täynnä ulkomaisia ja paikallisia toimittajia, jotka yrittivät tehdä juttuja aiheesta. Tavallisesti poliisia on Góisin mukaan hankala saada silloin kun sitä tarvitsee.

Järjestölle tehtiin kuitenkin useita ilmoituksia lasten kaupallisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä uuden jalkapallostadionin rakennustöiden aikana, jolloin siellä työskenteli suuri määrä rakennusmiehiä.

Vaikka monet kisaturistit eivät olleetkaan kiinnostuneita seksistä prostituoitujen kanssa, tietty osa heistä lähenteli häiritsevästi paikallisia naisia. Monet brasilialaiset naiset raportoivat kisojen aikana seksuaalisesta häirinnästä.

Tiedonhankintaan osallistui Shanna Hanbury.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Jalkapallon MM-kisat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää