Ulkomaat

Kaivaukset pitävät kreikkalaiset jännityksessä: haudassa ehkä Aleksanteri Suuren vaimo

Kaivaukset Pohjois-Kreikan suurimmalla hautakummulla pitävät kreikkalaisia jännityksessä

Tilaajille

Muinaisen Amfipoliin kaupungin arkeologisilla kaivauksilla Koillis-Kreikassa tutkijat selvittävät kuumeisesti yli 2 300 vuotta vanhan haudan salaisuutta. Kuka tai ketkä lepäävät yhdessä antiikin Euroopan näyttävimmistä hautakummuista?

Halkaisijaltaan noin 150-metrinen rakennelma on ajoitettu Makedonian kuninkaan Aleksanteri Suuren kuoleman tietämille. Yksi veikkauksista on Aleksanterin vaimo Roksane.

Ratkaisu on päivä päivältä lähempänä, kun arkeologit hiljalleen lusikoivat maata ulos ja etenevät syvemmälle maanalaisiin kammioihin.

Arvoitus villitsee Kreikan viestimiä, jotka uutisoivat kaivauksista lähes päivittäin. Aidan takana haudalle kurkkii kymmeniä kiinnostuneita turisteja. Ekathimerini-lehden mukaan viranomaiset ovat anoneet valtiota lisäämään turvatoimia suuren yleisömäärän vuoksi.

Poliitikotkin ovat hyödyntäneet kaivauksen saamaa huomiota. Elokuun alussa Kreikan pääministeri Antonis Samaras vieraili paikalla ja julisti salamavalojen välkkyessä löydön "poikkeuksellisen merkittäväksi".

Hautalöytö ei varsinaisesti ole mikään uutinen. Amfipoliin raunioita on tutkittu vuosikymmeniä. Arkeologi Dimitris Lazaridis aloitti kaivaukset kukkulalla 1960-luvulla, mutta työt keskeytyivät rahoituksen loputtua.

Lazaridisin entinen avustaja Katerine Peristeri on jatkanut kaivauksia vuodesta 2009 lähtien. Elokuussa tänä vuonna Kreikan kulttuuriministeriö kertoi tutkijoiden kaivaneen esiin oviaukon.

Sen jälkeen jokainen uusi löytö on vahvistanut arviota, että kyseessä on poikkeuksellisen merkittävä hautapaikka.

Ensimmäisenä paljastuivat massiivista sisäänkäyntiä vartioivat kaksi marmorista sfinksiä, joiden päät ja siivet ovat tuhoutuneet. Kun ensimmäinen kammio tyhjennettiin hiekasta, sen pohjalta paljastui valkoinen mosaiikkilattia ja seiniltä haalistuneita freskoja.

Viime viikolla ryhmä kertoi löytäneensä seuraavan kammion oviaukon, jota kannattelee kaksi marmorista karyatidia eli naisen muotoon veistettyä pylvästä. Patsaat seisovat kädet ojossa, kenties varoittaakseen tulijoita astumasta pidemmälle.

Saattaa kulua viikkoja, ennen kuin arkeologit kaivavat tiensä varsinaiseen hautakammioon. Silloin toivon mukaan selviää, kenelle hauta on rakennettu.

Vainajaksi on arvailtu Aleksanterin perheenjäsentä. Leskeksi jäänyt Roksane karkotettiin Amfipolisiin ja murhattiin yhdessä Aleksanterin pojan kanssa. Hieman ennen heitä tapettiin Aleksanterin äiti Olympia.

Vainaja voi olla myös joku Aleksanterin luottokenraaleista, jotka riitelivät imperiumin rikki kuninkaansa kuoleman jälkeen. Sekin on mahdollista, ettei kummun uumenista löydy vastauksia.

"Jossain vaiheessa, kenties antiikin aikoina, hautaan on ehkä yritetty murtautua. Emme voi varmuudella tietää, kuinka paljon hautaa on ryöstetty", sanoi kulttuuriministeriön edustaja Lina Medoni kreikkalaislehti Enikosille.

Amfipoliin saama mediahuomio on herättänyt myös nurinaa. Kreikan arkeologien liitto on moittinut uutisointia, joka liiton mukaan vääristää kuvaa tieteestä ja aiheuttaa turhaa painetta kaivauksilla työskenteleville arkeologeille.

Ekathimerinin kolumnisti Pantelis Boukalas moitti poliitikkojen ratsastavan hautalöydöllä samalla, kun muinaismuistojen suojeluun tarkoitettuja määrärahoja on leikattu.

"Olemme kuulleet, että hauta on piristysruiske Kreikan itsetunnolle", Boukalas kirjoitti.

"Jos kansallisylpeytemme on niin heikko, että Parthenonin, Olympian, Delfoin, Knossoksen ja Verginan lisäksi tarvitaan uusi hautalöytö, on meillä paljon suurempia huolenaiheita."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikka
 • Antiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää