Ulkomaat

Ebolan vuonna 1976 löytänyt tutkija Der Spiegelille: "Pelkään käsittämätöntä katastrofia"

Nuori tutkija Peter Piot työskenteli antwerpeniläisessä laboratoriossa Belgiassa vuonna 1976, kun hänelle tuotiin belgialaisen nunnan verinäyte. Kyseessä oli tuntematon virus, jonka Piotin ryhmä nimesi myöhemmin Ebolaksi.

Tilaajille

Nuori tutkija Peter Piot työskenteli antwerpeniläisessä laboratoriossa Belgiassa vuonna 1976, kun hänelle tuotiin belgialaisen nunnan verinäyte. Nunna oli sairastunut tuntemattomaan tautiin Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Piot oli osa ryhmää, joka löysi ensimmäisenä maailmassa Ebola-viruksen. Nyt hän on kertonut The Observer ja Der Spigel -lehdelle, kuinka virus löydettiin ja minkälaisena hän näkee taudin uhat nyt.

Ensimmäisen kerran Piot joutui Ebolan kanssa tekemisiin syyskuussa 1976. Lentoyhtiö Sabenan lentäjä toi hänen ryhmälleen sinisen termospullon sekä kirjeen zairelaiselta lääkäriltä.

Pullossa oli belgialaisen nunnan verinäyte. Nunna oli sairastunut tuntemattomaan tautiin kaukaisessa Yambukun kylässä Zairen pohjoisosissa.

Lääkäri pyysi kirjeessä tutkimaan näytteen. Tämä epäili, että kyseessä olisi keltakuume.

Ryhmä ei arvannut, kuinka vaarallisesta viruksesta olisi kyse. Heillä oli yllään vain tavalliset valkoiset laboratoriotakit ja käsineet.

Jää termospullon sisällä oli sulanut ja yksi ampulleista rikkoutunut.

"Veri ja lasinsirut kelluivat jäävedessä", Piot kertoo.

Pian selvisi, ettei nunnan verinäytteellä ollut mitään tekemistä keltakuumeen tai minkään muunkaan tunnetun taudin kanssa.

Ryhmä ruiskutti näytettä hiiriin ja muihin koe-eläimiin. Moneen päivään ei tapahtunut mitään.

"Mutta sitten eläin toisensa jälkeen alkoi kuolla. Aloimme ymmärtää, että näytteessä oli jotain hyvin tappavaa."

Tällä välin Kinshasassa hoidossa ollut nunna kuoli. Hänestä lähetettiin Antwerpeniin kuitenkin uusi näyte.

Ennen kuin ryhmä ehti alkaa tutkia näytettä, se sai käskyn maailman terveysjärjestö WHO:lta: kaikki näytteet piti lähettää turvallisempaan laboratorioon Britanniaan.

Piotin esimies oli toista mieltä. Hän halusi saada viruksesta selvyyden, tuli mitä tuli.

"Hän takertui virusta sisältäneeseen lääkepulloon, mutta hänen kätensä tärisivät ja hän pudotti sen kollegansa jalalle. Pullo särkyi. Minä ajattelin vain: voi paska."

Monista töppäilyistä huolimatta kukaan ryhmän jäsenistä ei sairastunut.

Lopulta heidän onnistui myös luoda elektronimikroskoopin avulla kuva viruksesta. Ryhmä oli ymmällään.

"Virus oli valtavan suuri, erittäin pitkä ja matomainen. Sillä ei ollut yhteyksiä keltakuumeeseen. Ennemminkin se muistutti äärimmäisen vaarallista Marburg-virusta, joka Ebolan tavoin aiheuttaa verenvuototautia. 1960-luvulla virus tappoi useita laboratoriotyöntekijöitä Saksan Marburgissa."

Yhdysvalloissa selvitettiin, ettei kyseessä ole Marbug-virus. Se oli jokin samantyyppinen, mutta aivan tuntematon virus.

Yambukun kylän alueella oli sairastunut jo satoja ihmisiä.

Koska Yambukun kylä oli ollut aiemmin osa Belgian Kongoa, olivat kaikki paikalliset nunnat Belgiasta.

Kylään perustettiin sairaala, jonne Belgian hallitus päätti lähettää apua. Peter Piot oli nuori ja innokas, hän ilmoittautui matkaan.

Sairaalassa työskenneltiin vaikeissa oloissa. Kukaan ei tiennyt, millä tavoin virus tarttuu.

Piot sai itsekin samanlaisia oireita kuin hänen potilaansa, mutta tauti helpottui.

Piot keksi kollegoineen myös Ebola-nimen.

"Istuimme kerran iltaa juomien kera ja pohdimme nimeä virukselle. Emme halunneet antaa nimeä Yambuku-virus, koska se olisi leimannut kylän ikuisiksi ajoiksi."

Amerikkalainen tiiminvetäjä kehotti ryhmää katsomaan seinällä roikkuneesta kartasta lähintä jokea ja antamaan virukselle sen nimen.

 

Amerikkalainen tiiminvetäjä kehotti ryhmää katsomaan seinällä roikkuneesta kartasta lähintä jokea ja antamaan virukselle sen nimen.

Ryhmä katsoi. Lähimpänä sijaitsi Ebola-joki.

Myöhemmin tosin selvisi, ettei Ebola ollut se lähin joki. Kartta oli ollut pieni ja epätarkka.

Yambukun-komennuksen jälkeen Piot on omistanut 30 vuotta elämästään aidsin-vastaiseen taisteluun.

Nyt Ebola on kuitenkin taas ajankohtainen. Amerikkalaiset tutkijat pelkäävät, että jopa sadat tuhannet ihmiset voivat saada tartunnan.

Piot ei koskaan uskonut, että Ebolasta voisi aiheutua tämänkaltainen epidemia, sillä tauti puhkesi aina hyvin rajatulla alueella ja se kesti vähän aikaa.

Viime kesäkuussa Piotille alkoi kuitenkin selvitä, että tällä kertaa taudin puhkeamisessa oli jotakin hyvin erilaista.

"Me flaamit emme ole kovin tunteellisia, mutta silloin minä huolestuin toden teolla."

Uusi Ebola-epidemia on tappanut jo noin 3 400 ihmistä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Kyseessä on maailman pahin Ebola-epidemia.

Piot pelkää, että virus tavoittaa Afrikan suuret metropolit ja esimerkiksi Nigerian.

"Maassa on megakaupunkeja kuten Lagos ja Port Harcourt. Jos Ebola-virus asettuu sinne ja alkaa levitä, se olisi käsittämätön katastrofi."

Piot korostaa, että länsimaiden pitäisi tehdä kaikkensa estääkseen viruksen leviäminen.

"Nyt tämän pitäisi olla meille jo selvää: Kyseessä ei ole enää epidemia. Tämä on humanitäärinen katastrofi."

Korjaus 5.10. kello 17.40: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että Peter Piotin haastattelu olisi julkaistu The Guardian -lehdessä. Haastattelu oli kuitenkin julkaistu saksalaisessa Der Spiegelissä sekä Guardianin sunnuntaipainoksessa The Observerissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ebola
 • virukset
 • Afrikka
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää