Ulkomaat

Juontaja käytti samaa pukua vuoden todistaakseen seksismin – myös suomalaisten naisankkureiden ulkonäköä kommentoidaan

Kun australialaisen Channel Ninen Today-aamuohjelman juontaja Lisa Wilkinson astuu ruutuun, saa hän jatkuvasti palautetta katsojilta, eikä palaute aina liity kerrottuun asiaan, vaan siihen, miten Wilkinson on pukeutunut.

Tilaajille

Kun australialaisen Channel Ninen Today-aamuohjelman juontaja Lisa Wilkinson astuu ruutuun, saa hän jatkuvasti palautetta katsojilta, eikä palaute aina liity kerrottuun asiaan, vaan siihen, miten Wilkinson on pukeutunut.

Wilkinsonin kollega Karl Stefanovic päätti kokeilla, kiinnittävätkö katsojat hänen pukeutumiseensa lainkaan huomiota.

Australialainen The Age -verkkosivusto kertoo, miten Stefanovic käytti samaa sinistä pukua ensin muutaman päivän peräkkäin eikä kukaan katsojista huomauttanut asiasta.

Nyt on vuosi kulunut ja hänellä on yhä sama pikkutakki päällään, jota hän on käyttänyt joka ainoa aamu.

Yhtäkään katsojaa asia ei ole liikuttanut.

"Kukaan ei ole huomannut. Ketään ei kiinnosta lainkaan", Stefanovic kertoi Fairfax Medialle.

"Mutta naiset, he pukeutuvat väärään väriin ja heitä moititaan siitä. He sanovat väärän sanan ja heistä kirjoitetaan tuhat twiittiä."

 

Minut tuomitaan haastatteluideni ja huonon huumorintajuni takia – siitä miten teen työni. Naiset tuomitaan usein sen perusteella, miten he ovat pukeutuneet tai miten heidän hiuksensa on laitettu.

"Naisia tuomitaan paljon rajummin ja voimakkaammin siitä mitä he tekevät, mitä he sanovat ja miten he ovat pukeutuneet", Stefanovic sanoi.

Hänen kokeensa sai alkunsa tästä turhautumisesta.

"Olen pitänyt samaa pukua vuoden ajan – paitsi pari kertaa olosuhteiden takia – jotta saisin todistettua ajatukseni."

"Minut tuomitaan haastatteluideni ja huonon huumorintajuni takia – siitä miten teen työni. Naiset tuomitaan usein sen perusteella, miten he ovat pukeutuneet tai miten heidän hiuksensa on laitettu. Sen halusin testata", hän sanoi.

Myös suomalaiset naisankkurit saavat ulkonäöstään palautetta miesankkureita enemmän, kertovat HS:n haastattelemat tunnetut tv-kasvot.

Heidän mielestään miesten ja naisten saaman palautteen ero ei ole silti niin voimakas kuin australialainen Stefanovic väittää.

Ylen uutisten ankkureiden Piia Pasasen ja Marjukka Havumäen mukaan palautetta tulee satunnaisesti.

”Se on pääosin asiallista ja myönteistä. Usein palaute koskee kokonaisuutta. Jotain sellaista, että on mukava katsoa, kun luet uutisia. Kehutaan ammattitaitoa ja että kokonaisuus on miellyttävä”, Pasanen sanoo.

”En ole koskaan kokenut, että minua olisi tuomittu sen mukaan, miten olen pukeutunut tai miten hiukset on laitettu. Se on varmasti fakta, että naisten ulkonäköön ja pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota.”

Hän uskoo, että naisten saama suurempi palaute johtuu lähtökohtaisesti siitä, että naisilla on enemmän vaihtoehtoja pukeutumisessa. Miesankkureiden puku on kuin univormu.

Havumäen mukaan pukeutumiseen liittyvät kommentit ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Ylen ankkurit alkoivat lukea uutisia seisaaltaan. Joskus katsojat kokevat, että ankkurin asu ei sovi yhteen luettujen uutisten kanssa. Joskus asun värivalinnat koetaan kannanotoiksi tai asu on liian juhlavaksi.

”Luulen, että uutiskatsojaa ärsyttää, jos tapahtuu radikaaleja muutoksia. Ilahduttavaa on se, että ainakaan minä en ole saanut ikärasistisia kommentteja”, sanoo 25 vuotta uutisia televisiossa lukenut Havumäki.

”Katsojat antavat paljon palautetta myös muista asioista. Esimerkiksi kieleen kiinnitetään paljon huomiota.”

MTV:n uutisankkuri Pirjo Nuotio ei täysin tunnista Stefanovicin mies-naisasetelmaa. MTV:n uutislähetyksessä ankkureita on kaksi, joten usein katsojapalaute koskee ankkuriparia yhdessä.

”Sellaista palautetta tulee, että te olette niin siististi pukeutuneet ja huomioineet toistenne vaatteet. Yritämme katsoa, että kuvassa olisi jonkinlainen harmonia, ettei toisella ole ruutua ja toisella raitaa”, Nuotio sanoo.

Nuotion ankkuriparina usein työskentelevä Keijo Leppänen uskoo, että katsojat kiinnittävät enemmän huomiota naisten kuin miesten pukeutumiseen.
Silti myös miesankkureiden ulkonäköä kommentoidaan.

”Palautteen kokonaismäärä on aika pieni. Mutta siitä palautteesta mitä minä työstä kadulla saan, aika iso osa koskee nimenomaan vaatetusta”, hän sanoo.

”Me toimittajat pidämme sitä toissijaisena, mutta katsojan kannalta se lienee olennaista.”

 

En ole koskaan kokenut, että minua olisi tuomittu sen mukaan, miten olen pukeutunut tai miten hiukset on laitettu. Se on varmasti fakta, että naisten ulkonäköön ja pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • TV
 • Tomi Peurakoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää