Ulkomaat

Virheellinen uutinen joukkoraiskauksesta sytytti keskustelun journalismin periaatteista Yhdysvalloissa

Aikakauslehti Rolling Stone julkaisi marraskuun puolivälissä artikkelin naisesta, joka oli törkeästi raiskattu Virginian yliopistolla opiskelijaveljeskunnan tiloissa. Nyt lehti pyytää anteeksi artikkelin virheitä.

Tilaajille

Aikakauslehti Rolling Stonen julkaisema laaja artikkeli opiskelijan joukkoraiskauksesta on nostanut journalismin periaatteet puheenaiheeksi Yhdysvalloissa.

Rolling Stone julkaisi marraskuun puolivälissä artikkelin otsikolla "Raiskaus yliopistolla". Se kertoi 18-vuotiaasta opiskelijanaisesta, joka oli törkeästi raiskattu Virginian yliopistolla opiskelijaveljeskunnan Phi Kappa Psin tiloissa. Naisesta käytettiin artikkelissa pelkkää Jackie-nimeä.

Raiskaajamiehiä oli Jackien kertomuksen mukaan seitsemän ja teko kesti kolme tuntia. Artikkeli pyrki osoittamaan, että edes Yhdysvaltojen arvostetut korkeakoulut eivät puutu täydellä tarmolla seksuaalirikoksiin ja seksuaaliseen häirintään.

Rolling Stone on tunnettu lehti eikä sen julkaisema artikkeli jäänytkään huomiotta.

Yliopiston rehtori lupasi tehdä asian selvittämiseksi kaikkensa. Yliopiston johto otti yhteyttä Charlottesvillen poliisiin, joka otti tapauksen tutkintaansa. Poliisi pyysi asiasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä.

Tutkinta jatkuu lehtitietojen mukaan yhä.

Myös muut tiedotusvälineet tarttuivat aiheeseen, mutta pian useat julkaisut alkoivat myös epäillä Jackien kertomusta ja artikkelin yksityiskohtien paikkansapitävyyttä.

Muun muassa verkkojulkaisu Slaten kirjoituksessa penättiin, miksi Rolling Stone kuuli vain Jackien version tapahtumista eikä yrittänyt tavoitella epäiltyjä seitsemää raiskaajamiestä.

Perjantaina Rolling Stonen päätoimittaja Will Dana myönsi lehden julkaiseman artikkelin puutteellisuuden. Hän pyysi anteeksi lukijoilta.

”Luotimme liikaa haastateltavaan”, päätoimittaja kirjoittaa alkuperäisen uutiseen lisätyssä esipuheessa ja myöntää Jackien kertomuksesta paljastuneen aukkoja.

”Kadumme, ettemme olleet yhteydessä heihin, joiden väitettiin käyneen Jackien kimppuun”, Dana kirjoittaa.

Opiskelijoiden veljeskunta Phi Kappa Psi kertoo tiedotteessaan selvittäneensä tapausta yhteistyössä poliisin kanssa.

Jackien kertomana syyskuun iltana vuonna 2012 veljeskunnan talolla ei ollut mitään illanviettoa, veljeskunta puolustautuu. Lisäksi veljeskunta toteaa, että artikkelissa tekojen aloitteentekijäksi nimettyä veljeskunnan jäsentä, joka olisi työskennellyt uimavalvojana yliopiston altaalla, ei ole olemassa.

"En tiedä, kuka puhuu totta ja kuka ei", Rolling Stonen päätoimittaja Dana sanoo New York Timesin haastattelussa.

"Tällaisia artikkeleita ei lehdessä pitäisi koskaan olla", Dana sanoo.

New York Times ja tapauksesta myös kirjoittanut Washington Post muistuttavat, että Rolling Stonen julkaiseman artikkelin virheistä huolimatta Jackie on silti saattanut joutua seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

Washington Postin mukaan Jackie pysyy edelleen kiinni omassa kertomuksessaan.

Washington Post on myös haastatellut Jackien ystävää, joka on yritetty raiskata yliopistolla. Nyt lehden haastattelema nainen pelkää Jackien kertomuksen epäjohdonmukaisuuksien vievän uskottavuutta kaikilta seksuaalisesti häirittyjen kertomuksilta.

"Suurin osa heistä puhuu totta", opiskelija sanoo.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema journalismin professori Tom Mullen pitää artikkelin julkaisua "suuren luokan virheenä" Rolling Stone -lehdeltä.

"Kuka uhri nyt enää halua astua esiin, millä hinnalla?" professori kysyy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Journalismi
 • Seksuaalirikokset
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää