Ulkomaat

Kiina ostaa vaikutusvaltaa Latinalaisesta Amerikasta

Kun EU kärsii talousvaikeuksista, Kiina kerää ystäviä ulkomailta syytämällä sinne rahaa. Tällä viikolla Kiina on hyödyntänyt taloudellista mahtiaan lähentämällä suhteita etenkin Latinalaisen Amerikan maihin.

Tilaajille

Kun EU kärsii talousvaikeuksista, Kiina kerää ystäviä ulkomailta syytämällä sinne rahaa. Tällä viikolla Kiina on hyödyntänyt taloudellista mahtiaan lähentämällä suhteita etenkin Latinalaisen Amerikan maihin.

Pekingissä kokoontui torstaina arvovaltainen joukko Latinalaisen Amerikan maiden johtajia ja ministerejä uuteen foorumiin. Kokous kuvastaa sitä, kuinka Kiina hakee vaikutusvaltaa Yhdysvaltojen takapihalta.

Kiinassa on meneillään Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden CELAC-järjestön sekä Kiinan kaksipäiväinen kokous. Vuonna 2011 perustettuun CELAC:iin kuuluvat kaikki Etelä- ja Pohjois-Amerikan maat lukuun ottamatta Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Kiinan ja CELAC:n foorumi on nyt ensi kertaa koolla Kiinassa. Paikalla ovat muiden muassa Venezuelan, Ecuadorin, Costa Rican ja Bahaman presidentit sekä suuri joukko ulkoministerejä.

Kokoukseen liittyvien tapaamisten yhteydessä on ilmennyt, että Kiina aikoo investoida ja lainata Latinalaiseen Amerikkaan valtavia määriä rahaa.

Kiinan suorat investoinnit alueen maihin nousevat seuraavien kymmenen vuoden aikana 250 miljardiin dollariin eli noin 210 miljardiin euroon, ilmoitti Kiinan presidentti Xi Jinping torstaina kokouksessa pitämässään puheessa. Myös Kiinan ja Latinalaisen Amerikan maiden välinen kauppa on hänen mukaansa nopeassa kasvussa.

Xin mukaan Kiinan investoinnit Latinalaiseen Amerikkaan liittyvät muun muassa energiaan, rakentamiseen, maatalouteen, teollisuuteen ja tekniikkaan.

Kiina on jo kymmenen viime vuoden aikana investoinut ja lainannut Latinalaiseen Amerikkaan yli sata miljardia dollaria eli noin 85 miljardia euroa, kertoo Financial Times -lehti.

Uusilla investoinneilla ja lainoilla Kiina lähentää suhteitaan esimerkiksi vasemmistojohtoisiin liittolaisiinsa Venezuelaan ja Ecuadoriin. Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ilmoitti keskiviikkona Xi Jinpingin tavattuaan, että Kiina on luvannut investoida Venzuelaan 20 miljardia dollaria eli vajaat 17 miljardia euroa.

Ecuador puolestaan kertoi Kiinan luvanneen sille yli 7,5 miljardin dollarin eli runsaat kuusi miljardia euroa lainaa.

Molemmille maille kiinalaisraha tuo helpotusta vaikeaan taloustilanteeseen. Ecuador ja Venezuela ovat öljyntuottajamaita, jotka kärsivät pahasti öljyn hinnan viimeaikaisesta laskusta.

Etenkin Venezuela on lähes konkurssin partaalla. Sen viennistä noin 95 prosenttia on öljyä, ja se kärsi erittäin pahoista velkaongelmista jo ennen kuin öljyn hinta romahti pohjalukemiin.

Vastineeksi rahoituksestaan Kiina saa kipeästi tarvitsemaansa öljyä ja yhä tiiviimmät suhteet poliittisiin liittolaisiinsa.

"Selvästi Kiinalla on aikomus kilpailla Yhdysvaltojen kanssa suuremmasta vaikutusvallasta alueella", sanoi pekingiläinen politiikan tutkija Deng Yuwen uutistoimisto Reutersille.

Kiina on muutenkin pyrkinyt tekemään yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa, vastapainoksi rikkaille länsimaille.

Viime kesänä Kiina ja muut niin sanotut Brics-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia ja Etelä-Afrikka perustivat kehityspankin, jota on pidetty Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin kilpailijana.

Kiina ja muut Brics-maat ovat katsoneet, että länsimailla on liikaa sananvaltaa IMF:ssä ja Maailmanpankissa. Brics-maiden kehityspankin NDB:n on tarkoitus antaa kehittyviin maihin lainoja investointeja varten.

Niin ikään länsimaiden vastapainoksi Kiina päätti viime syksynä yhdessä 20 muun Aasian maan kanssa perustaa Aasian infrastruktuuri-investointipankin. Sen on tarkoitus lainata rahaa köyhiin Aasian maihin esimerkiksi teiden ja tietoliikenneverkkojen rakentamiseen. Pankkia on pidetty pitkälti Kiinan projektina.

Kiina on jo pitkään tehnyt yhteistyötä myös Afrikan kehittyvien maiden kanssa. Yhdysvaltalaisen Brookings-instituutin mukaan Afrikan mantereen tärkein kauppakumppani on Kiina. Kiina on jo vuosikausia myöntänyt myös runsaasti kehitysapua monille Afrikan maille.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Investointivirta kääntyi Kiinasta ulkomaille

Kun Kiina alkoi 1980-luvulla avata talouttaan ulkomaille, se oli pitkään enemmän investointien kohde kuin maa, joka investoisi itse ulkomaille.

Vuosikymmenien vauhdikkaan talouskasvun jälkeen rahavirta on kuitenkin kääntynyt. Viime lokakuussa Kiinan kauppaministeriön varaministeri Zhang Xiangchen kertoi tiedotusvälineille, että Kiinan investoinnit ulkomaille kasvavat seuraavat viisi vuotta vähintään kymmenen prosenttia vuodessa.

Hän arvioi, että Kiinan ulkomaille tekemien investointien arvo on näinä aikoina nousemassa suuremmaksi kuin Kiinaan tehtyjen ulkomaisten investointien arvo.

Kiinalaisyritysten omistukset ulkomailla ovat kuitenkin arvoltaan vain noin kymmenesosa siitä, mitä esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiöt omistavat ulkomailla, Zhang kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina haluaa investoida sekä kehittyviin maihin että kehittyneisiin teollisuusmaihin. Kehittyvistä maista esimerkiksi Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa Kiina havittelee investoinneillaan pitkälti luonnonvaroja kuten öljyä ja mineraaleja sekä elintarvikkeita.

Länsimaissa kiinalaisia kiinnostaa myös teknologia. Siitä pääsee osalliseksi esimerkiksi ostamalla osuuksia tehtaista.

Mikko Paakkanen HS
Peking

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää