Ulkomaat

Ruotsin sisäministeri: Käykää avoin keskustelu tietoliikennetiedustelusta

Sisäministeri Anders Ygeman katsoo Säpon johtajan tavoin, että tietoliikennetiedustelua koskeva laki on ollut Ruotsille ratkaiseva terrorismin torjunnassa.

Tilaajille

Sälen. Ruotsin sisäministeri, sosiaalidemokraattien Anders Ygeman antaa suomalaisille neuvon: Käykää mahdollisimman avoin keskustelu tietoliikennetiedustelua koskevasta lainsäädännöstä.

"Käykää avointa keskustelua, ja kuvailkaa lain hyötyjä. Ruotsissa meillä oli aluksi vaikeuksia hyötyjen kuvaamisessa, ja sen takia asia oli abstrakti ihmisille. Silloin ihminen helposti kuuntelee niitä, jotka sanovat, että tämä on vain isoveljen valvomista ilman mitään suurta hyötyä", Ygeman sanoi Sälenin puolustuskonferenssissa tiistaina.

Suomessa puolustusministeriön asettama työryhmä esittää raportissaan puolustusvoimille ja suojelupoliisille valtuuksia verkkovalvontaan ja ulkomaan tiedusteluun, jolla hankittaisiin tietoja sekä henkilöistä että tietojärjestelmistä. Asia on herättänyt kovaa keskustelua, ja muun muassa liikenne- ja viestintäministeriö on jo arvostellut työryhmän johtopäätöksiä.

Ruotsin tietoliikennetiedustelulaki, niin sanottu FRA-laki, säädettiin nopeasti vuonna 2008, ja sitä kritisoitiin laajasti kansalaisten keskuudessa. Esimerkiksi kysymykset yksityisyyden suojasta olivat laajasti esillä.

"Yksityisyydensuojan kannalta tässä on aina tietenkin ongelmia ja meillä oli erittäin kiivas keskustelu asiasta Ruotsissa. Monella tavalla se oli myönteinen keskustelu, jolla lakia onnistuttiin parantamaan", Ygeman sanoo.

Lakia muutettiin keskustelun seurauksena useilla tavoilla, muun muassa siten, että signaalitiedustelulle tarvitaan lupa tuomioistuimesta ja siten, ettei tiedustelua saa tehdä sellaisessa tapauksessa, jossa molemmat, sekä viestin lähettäjä että vastaanottaja ovat Ruotsissa.

Ruotsin turvallisuuspoliisin päällikkö Anders Thornberg totesi aiemmin Sälenin puolustuskonferenssissa, että puolustusvoimien alaisen tietoliikennetiedustelua harjoittavan FRA:n rooli on ollut ratkaiseva terroritekojen estämisessä Ruotsissa. Thornberg viittasi jo aiemmin julkisuudessa olleisiin kahteen tapaukseen, joissa turvallisuuspoliisi yhdessä Tanskan turvallisuuspoliisin kanssa oli onnistunut estämään terroritekoja.

Ygeman on samaa mieltä kuin Thornberg.

"Suomi saa tehdä oman punnintansa ja maiden lainsäädäntöjen vertaileminen on aina vaikeaa. Mutta voin todeta, että Ruotsissa se (tietoliikennetiedustelu) on ollut ratkaisevaa siinä, että voimme suojautua terrorismia vastaan", hän sanoo.

Ygeman kertoi tiistaina Sälenissä toimista, joilla Ruotsi pyrkii torjumaan ennalta terroritekoja. Suojelupoliisin tiedossa on tällä hetkellä noin 130 varmaa tapausta, joissa Ruotsista on matkustettu taistelemaan terroristiorganisaation riveissä ulkomailla, esimerkiksi Syyriassa. Jos vahvistamattomat tapaukset lasketaan mukaan, on kyse noin 300 matkustajasta.

Ruotsissa on nyt käynnissä pikaselvitys lainsäädännöstä terroristimatkailun kieltämiseksi. Tarkoituksena on kieltää terroritekojen valmistelu, organisointi, rahoitus ja terrorismiin kouluttautuminen. Selvitys valmistuu kesällä ja lainsäädäntö voisi olla voimassa jo tämän vuoden aikana. Aiemmin esimerkiksi kouluttautuminen sinänsä ei ole ollut kiellettyä, vain koulutuksen antaminen. Vastaavaa lainsäädäntö on jo säädetty Suomessa.

Lisäksi Ruotsi selvittää, miten useiden passien saamista voitaisiin rajoittaa. Ruotsissa on tullut esiin tapauksia, joissa sama ihminen on ottanut 15 tai 20 passia. Epäilynä on, että näitä voidaan käyttää joko laittomaan maahantuloon Ruotsissa tai muissa maissa, Ygeman sanoo.

"Meidän täytyy siksi rajoittaa Ruotsin passin saamista."

Selvityksen on määrä olla valmis helmikuussa, ja lainsäädäntö voisi olla valmis tänä vuonna. Ygeman toteaa, ettei lainsäätäminen ole kuitenkaan yksinkertaista. Jokaisella kansalaisella on oikeus matkustaa, eikä tätä voida noin vain rajoittaa.

Tästä on kyse

 Puolustusministeriön asettama tiedonhankintalakityöryhmä aloitti työskentelynsä tammikuussa 2014.

 Tehtävänä oli koota yhteen näkemyksiä Suomen kyberturvallisuushaasteista ja kehittää erityisesti turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa koskevaa lainsäädäntöä.

 Työryhmä laati 100-sivuisen mietinnön, jossa kuvataan muuttuvaa turvallisuusympäristöä ja nykyisiä tiedonhankintatoimivaltuuksia sekä vertaillaan eri maiden lainsäädäntöä.

 Johtopäätöksissä ehdotetaan, että Suomen tulisi harkita verkkovalvonnan käyttöönottoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Terrorismi
 • verkkovakoilu
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää