Ulkomaat

13 ansan miinakenttä – HS analysoi Minskin sopimuksen yksityiskohdat

Jos aseet Itä-Ukrainassa todella vaikenevat sunnuntaina, Minskin neuvotteluiden voidaan sanoa myös johtaneen tuloksiin

Tilaajille

Moskova. Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat istuivat keskiviikkona ja torstaina yhteensä 16 tuntia neuvottelupöydässä Minskissä. Saavutettu sopimus on nimeltään "keinovalikoima Minskin sopimusten täytäntöön panemiseksi". Sopimus on pitkälti sama, joka solmittiin jo kertaalleen syyskuussa ja joka ei ole pitänyt.

Parhaimmillaan sopimus voi johtaa Itä-Ukrainan sodan hyydyttämiseen niin kutsutuksi jäätyneeksi konfliktiksi. Ansoja näissäkin pykälissä toki riittää.

1 Tulitauko sunnuntain vastaisena yönä kello 24

Kapinalliset ovat riitaista väkeä, mutta erilaisia vapaaehtoispataljoonia riittää myös Ukrainan puolella – eivätkä kaikki Kiovan komennoista välitä.

2 Uusi puskurivyöhyke, raskaat aseet pois

Sopimuksen mukaan Ukrainan on vetäydyttävä nykyisen rintamalinjan taakse, kapinallisten taas syyskuun tulitaukolinjan taakse. Väliin jäävä alue muodostaisi puskurivyöhykkeen.

Ensimmäinen ongelma on Debaltseve. Kapinallisten mukaan kaupunki ja sen länsipuoli ovat motissa ja Ukrainan tulee evakuoida sotilaat, jolloin Debaltseve jäisi puskurivyöhykkeelle ja todellisuudessa Donetskin "kansantasavallan" osaksi.

Yli satamilliset putket pitäisi vetää kahdessa viikossa 50 kilometrin päähän tulitaukolinjasta, mikä käytännössä lopettaisi sodan suosituimman asetyypin eli Grad-raketinheittimien käytön. Raskaampi kalusto pitäisi vetää vielä kauemmas. Kuka valvoo, mitä 140 kilometrin päässä linjasta tapahtuu?

3 Tarkkailu ja valvonta

Minskin sopimuksia on tähän asti tarkkailut Venäjän ja Ukrainan asevoimien yhteistyöelin, jonka työskentelyyn myös Ety-järjestö on osallistunut. Kahdelta ensin mainitulta on puuttunut rauhantahto ja viimeksi mainitulta voimavarat. Nyt päävastuu pitäisi siirtyä Etyjille "kolmen osapuolen kontaktiryhmän tuella".

4 Tilapäinen itsehallinto ja vaalit

Ukrainan parlamentin pitäisi antaa Donbassin alueelle "tilapäinen itsehallinto" kuukauden kuluessa. Tästä sovittiin jo syyskuussa, mutta taistelujen jatkuessa presidentti Petro Porošenko perui päätöksen marraskuussa.

Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa järjestettiin marraskuun alussa "vaalit", joiden lopputulos oli ennalta tiedossa ja joissa kapina-alueiden johtoon asetettiin Moskovan hyväksymät miehet. Tänä vuonna pitäisi järjestää oikeat, Ukrainan lakien mukaiset vaalit – ajatus tuskin houkuttelee "tasavaltojen" nykyisiä johtajia.

5 Sotilaiden armahdus

Rivisotilaiden armahtaminen tuskin tuottaa vaikeuksia, mutta entä todistetusti siviilien surmiin syyllistyneet? Ihmisoikeusrikkomuksia Donbassissa on riittänyt.

6 Vankienvaihto

Alkoi lupaavasti jo syyskuussa ja saattaa toteutua nytkin hyvin.

7 Humanitaarinen apu

Sopimus vaatii avustusten ja haavoittuneiden hoidon tueksi "kansanvälistä mekanismia", jollaista ei tähän asti alueella oli juuri nähty.

8 Sosiaaliset ja taloudelliset suhteet

Kiova lopetti marraskuussa sosiaaliturvan maksamisen ja rahaliikenteen kapina-alueille, jossa ratkaisua on kutsuttu "humanitaariseksi saarroksi". Jos separatistialueet eivät maksa veroja Ukrainalle, miksi Ukraina avaisi kansakoulut?

9 Ukrainan ja Venäjän raja

Ukrainan rajavalvojien pitäisi ottaa Venäjän-vastainen raja valvontaansa myös kapina-alueilla vaalien jälkeen ja viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä – sillä edellytyksellä, että sovitut vaalit on pidetty ja Donbassin perustuslaillinen autonomia päätetty. Ukraina yritti pitää rajan valvonnassaan kesällä, ja seurauksena olivat kammottavat miehistötappiot ja vetäytyminen.

10 Ulkomaisten sotilaiden ja aseiden vetäminen pois

Kuka tietää, onko raketinheitin ukrainalainen vai venäläinen, jos se on neuvostotekoa ja siinä on "kansantasavallan" tunnukset? Ja jos ruotsalaisvapaaehtoinen saa taistella ukrainalaisen Azovin pataljoonan riveissä, mikä estää Rostovin poikaa auttamasta Donbassin nostoväkeä?

11 Ukrainan perustuslain muuttaminen

Ukrainasta pitäisi tehdä liittovaltio, tai ainakin Donetskin ja Luhanskin alueille pitäisi myöntää perustuslaillinen autonomia tämän vuoden loppuun mennessä. Tämä on sopimuksen suurin ja periaatteellisin pykälä, jota ukrainalaisten on vaikea nielaista.

12 Donbassin vaalien valvonta

Tehtävä sälytetään Ety-järjestölle ja sen parlamentaariselle yleiskokoukselle.

13 Kontaktiryhmän työn tehostaminen

Syyskuun "tulitaukoa" on valvonut kolmen osapuolen eli Venäjän, Ukrainan ja kapinallisten niin sanottu Minskin kontaktiryhmä. Tehostamista sen työ todella vaatiikin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan sota
 • Pekka Hakala
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää