Ulkomaat    |   Pallon liikkeet

Kafkan ja Orwellin pöytätennis

On kahdenlaisia valtioita. On valtioita, joissa yritetään kaunistella monimutkaista todellisuutta yksinkertaisin iskulausein. Sitten on valtioita, joissa yksinkertaisetkin asiat onnistutaan rumentamaan monimutkaisilla lausehirviöillä. Kiina kuuluu edellisiin, Suomi jälkimmäisiin.

Tilaajille

On kahdenlaisia valtioita. On valtioita, joissa yritetään kaunistella monimutkaista todellisuutta yksinkertaisin iskulausein. Sitten on valtioita, joissa yksinkertaisetkin asiat onnistutaan rumentamaan monimutkaisilla lausehirviöillä.

Kiina kuuluu edellisiin, Suomi jälkimmäisiin.

Kiinassa alettiin tällä viikolla rummuttaa presidentti Xi Jinpingin "neljän kattavan" ohjelmaa. Kommunistipuolueen äänitorvi Kansan päivälehti esitteli Xin kuningasajatusta etusivullaan keskiviikkona.

"Neljä kattavaa" asettuvat luontevaksi osaksi iskulauseiden jatkumoa. Kullakin Kiinan johtajalla on ollut omat mottonsa. Presidentti Jiang Zeminillä oli "kolmen edustuksen teoria", presidentti Hu Jintaolla "tieteellinen näkökulma kehitykseen".

"Neljä kattavaa" tarkoittaa South China Morning Post -lehden mukaan vauraamman yhteiskunnan luomista, uudistusten toteuttamista, lakien kunnioittamista ja puoluekuria.

On hämärän peitossa, kuinka kattavasti Xi Jinpingin kattavuudet toteutuvat. Ei kannata erehtyä kuvittelemaan, että Kiinan puoluejohdossa oikeasti haikailtaisiin oikeusvaltion perään.

Mutta Xi Jinpingiä, yksipuoluediktatuurin vahvaa miestä, voi onnitella yhdestä asiasta. Hän osaa tiivistää.

Suomessa ei aina voi sanoa samaa.

Osallistuin torstaina erääseen ihmisoikeusseminaariin Helsingissä. Minua oli pyydetty esittämään näkemyksiäni asiakirjasta, jonka otsikko oli "Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan arvio ulkoasiainhallinnon ihmisoikeusstrategian ja ihmisoikeuspoliittisen toimintaohjelman vaikutuksista".

Kiinalainen otsikointi alkoi tuntua houkuttelevalta. Tällä suomalaisella asiakirjalla kun ei ollut oikeaa otsikkoa.

Oikea otsikko olisi jotakin tämänsuuntaista: "Suomen kirkastettava tavoitteitaan. Ihmisoikeuksien edistäminen vuonna 2015." Kaikki yllä mainitut kolmiosaiset yhdyssanat olisi sitten voinut jättää alaotsikkoon.

En nyt mene asiakirjan sisältökysymyksiin, ihmisoikeuksiin. Totean vain, että ihmisoikeudet ovat tietysti tavattoman tärkeitä. On hienoa, että monet suomalaiset diplomaatit, virkamiehet ja kansalaisjärjestöjen ihmiset tekevät töitä niiden eteen.

Mutta tästä kielenkäytöstä vielä pari huomiota.

Viranomaiskielen vaikeaselkoisuus ei ole uusi ilmiö, mutta koska muutokset tuntuvat hitailta, ilmiöön on syytä palata toistuvasti. Kyseessä on meidän kaikkien – eikä vähiten viranomaisten itsensä – etu. Jokainen halunnee saada viestinsä ymmärretyksi.

Töksäytin seminaarissa kyseisestä asiakirjasta ehkä vähän turhankin ilkeästi. "Tuntuu kuin Franz Kafka ja George Orwell pelaisivat pingistä, ja lukija on pallo."

Kielikuva oli kömpelö, myönnetään. Yritin sanoa, että viranomaistekstiä lukiessaan ihminen tuntee usein joutuvansa kapulakielen pahoinpitelemäksi.

Tarkoitin joka tapauksessa olla rakentava. Käytin yhtä asiakirjan tyypillistä virkettä esimerkkinä. Luin sen ääneen: "Riippumattomista ihmisoikeusasiantuntijoista koostuvat komiteat muun muassa käsittelevät valtioiden määräaikaisraportteja sopimusten toimeenpanosta ja antavat niiden perusteella valtioille suosituksia, selkiyttävät sopimusten sisällön tulkintaa laatimalla niin sanottuja yleiskommentteja ja käsittelevät yksittäisten ihmisten valituksia ihmisoikeusloukkauksista (yksilövalitukset)."

Elämässä on yksinkertaisia sääntöjä. Jos happi loppuu, ennen kuin virkkeen saa luettua ääneen, virke on liian pitkä. Jos virke pitää lukea kolmeen kertaan, ennen kuin sen sisällön ymmärtää, virkettä ei pitäisi olla olemassa.

Tarkoitukseni ei ole nostaa tikunnokkaan tuota nimenomaista asiakirjaa ja antaa ymmärtää, että se olisi erityisen epäselvä. Käytän sitä vain eteeni sattuneena esimerkkinä, koska tiedän, että julkishallinto on täynnä vastaavaa kielenkäyttöä.

Myös yksityinen sektori on, ei sen puoleen. Mutta siinä on vissi ero. Jos yksityinen yritys haluaa ehdoin tahdoin jalkauttaa ydinosaamisalueensa toisen kvartaalin avainsegmentin paradigmaksi konsulttikielisen painajaisen asiakasrajapinnassa, niin siitä vaan. Se on yrityksen ongelma. Jos sama tapahtuu julkisella sektorilla, se on myös kansalaisen ja veronmaksajan murhe.

Opin torstaina, että pelkästään Suomen ministeriöissä on voimassa olevia "strategioita, ohjelmia, selontekoja ja periaatepäätöksiä" ja muita "ohjaavia asiakirjoja" yli 300. Ministeriöitä Suomessa on 12.

En osaa arvioida kaikkien noiden asiakirjojen tarpeellisuutta. Mutta jos kahlaisi jokaisen läpi, veikkaanpa, ettei pääsisi syntymään vaikeaselkoisuusvajetta. Anteeksi, tarkoitin siis, että kielen selkeydessä saattaisi olla parantamisen varaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää