Ulkomaat

Saastedokumentti uhmaa sensuuria

Kiinalaisjulkkis synnytti sairaan lapsen ja päätti tehdä dokumentin Kiinaa piinaavista ilmansaasteista

Tilaajille

Kun Kiinassa kertoo epäkohdista internetissä, seurauksena on yleensä nettiviestin katoaminen vähin äänin, ja joskus myös kutsu poliisin pakeille. Näin ei kuitenkaan käynyt lauantaina julkaistulle dokumenttielokuvalle, joka kertoo ilmansaasteista.

Tunnetun tv-kasvon omakustanteena tekemä, noin sataminuuttinen elokuva on ollut Kiinassa viikonlopun puheenaihe. Viranomaisetkin ovat kiitelleet elokuvaa, vaikka siinä arvostellaan ilman pilaamisesta muiden muassa valtion öljy-yhtiöitä ja Kiinan byrokratiaa.

Valtiollisen televisiokanavan CCTV:n entisen toimittajan ja juontajan Chai Jingin tekemä dokumentti niin sanotusti räjäytti internetin, sillä sen katsojaluku alkaa jo parin päivän jälkeen hipoa sataa miljoonaa. Videota oli maanantaihin mennessä ladattu Youku-videopalvelussa yli 21 miljoonaa kertaa ja Tencent-yhtiön videopalvelussa 72 miljoonaa kertaa. Yhdysvaltalaisessa Youtubessakin katsojia on ollut yli 300 000, vaikka elokuva on täysin kiinankielinen ja Kiinasta on estetty pääsy Youtubeen.

Videolla Chai Jing, 39, kertoo saaneensa innoituksen dokumentin tekoon, kun hänen viime vuonna syntyneeltä tyttäreltä jouduttiin heti syntymän jälkeen leikkaamaan kasvain. Kasvain oli hyvälaatuinen, mutta Chain katsoo, että se johtui ilmansaasteista.

"Kun kantaa elämää sisällään, kaikki, mitä hän hengittää, syö tai juo, on omalla vastuulla. Ja sitten alkaa pelätä", Chai sanoo videolla.

Videolla näkyy muun muassa, kuinka Chai luennoi yleisölle ja näyttää ultraäänikuvaa syntymättömästä vauvastaan. Elokuva on koostettu Chain luennosta sekä valokuvista, videoista ja haastatteluista.

Dokumentissa hän pyrkii kertomaan, mistä ilmansaasteet tulevat, mitä ne ovat ja mitä niille voi tehdä.

Video tuli julki juuri ennen kuin Kiinassa alkaa vuoden tärkein poliittinen kokous, jossa tiettävästi on tarkoitus muun ohella keskustella saasteista.

Vuosittainen Kiinan kansankongressin kokous alkaa tällä viikolla Pekingissä. Kansankongressi on parlamenttia vastaava elin, joka nuijii leimoja Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen vuoden mittaan tekemiin päätöksiin.

Puolue näyttää katsovan, että Chai Jingin dokumentti tukee sen pyrkimyksiä vähentää saasteita. Esimerkiksi Kiinan ympäristöministeri Chen Jining kiitteli elokuvaa, koska se lisää yleisön tietoisuutta ympäristöongelmista.

Elokuvaa ei myöskään sensuroitu tiedotusvälineistä. Esimerkiksi puolueen äänitorvi Kansan päivälehti kertoi siitä verkkosivuillaan heti lauantaiaamuna.

Puolue on toistuvasti sanonut haluavansa parantaa ympäristön tilaa, mutta puolueessa on myös sellaisia intressiryhmiä, joille tiukat saastenormit eivät sovi. Ympäristösäädösten tiukennukset ovat ristiriidassa esimerkiksi tiettyjen teollisuuden alojen etujen kanssa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Pahimmat saasteet talvella

 Suuri osa Kiinaa on jo vuosia kärsinyt erittäin pahoista ilmansaasteista.

 Saasteita tulee esimerkiksi voimalaitoksista, tehtaista ja liikenteestä. Tilanne on yleensä pahin talviaikaan.

 Ilmansaasteista etenkin pienhiukkaset aiheuttavat terveyshaittoja. Monissa Kiinan kaupungeissa pienhiukkasten määrä ylittää YK:n terveysjärjestön WHO:n suositukset moninkertaisesti.

 Kiinaa johtava kommunistinen puolue julisti noin vuosi sitten "sodan saasteita vastaan".

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää