Ulkomaat

Suomen panos Välimeren siirtolaisongelmaan: yksi partiovene ja kourallinen ihmisiä

Suomen panos Välimeren ylittävien ihmisten pelastamiseksi on tällä hetkellä melko vaatimattoman kuuloinen.

Tilaajille

Suomen panos Välimeren ylittävien ihmisten pelastamiseksi on tällä hetkellä melko vaatimattoman kuuloinen. Kreikan ja Turkin saaristoalueella partioi yksi suomalaisvene, jossa työskentelee kaksi suomalaista ja yksi kreikkalainen.

Toukokuussa tilanne tosin muuttuu, kun Italian Lampedusan saarelle lähetetään Dornier-valvontalentokone, kertoo Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Mika Rytkönen.

Everstiluutnantti Rytkösen mukaan Välimeren alueella on kaikkiaan vajaat kymmenen suomalaista. Tehtävien laskun maksaa Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontex.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on kertonut, että Suomen tulisi lisätä panoksiaan Välimeren siirtolaisongelman ratkaisemiseksi.

”Kyllä meidän täytyy tietenkin yhteistä vastuuta kantaa”, Tuomioja totesi maanantaina.

Hän ei vielä halunnut tarkentaa, mitä vastuu käytännössä tarkoittaa.

Frontexin entinen pääjohtaja, kenraalimajuri Ilkka Laitinen on todennut, että Suomi on resursseihin suhteutettuna ”eurooppalaisen rajaturvallisuusyhteistyön suurvalta". Kommentti kielii ehkä enemmän muiden kuin Suomen käyttämien resurssien kokoluokasta.

Everstiluutnantti Mika Rytkösen mukaan nopea tapa auttaa Välimerta ylittäviä ja alueen maita on lähettää paikalle henkilöstöä ja kalustoa.

”Keskeisintä olisi kuitenkin iskeä salakuljettajiin”, hän toteaa.

EU:n aikomuksena on hillitä Välimeren siirtolaisvirtaa tuhoamalla ihmissalakuljettajien aluksia ja tehostamalla pakolaisten palautuksia. Rytkösen mukaan alusten tuhoaminen on ”hyvä keino” hillitä hengenvaarallisia salakuljetusmissioita.

Alusten tuhoamiseen saattaa kuitenkin sisältyä riski. Kun kunnon alukset hävitetään tai takavarikoidaan, salakuljettajat turvautuvat entistä surkeampaan kalustoon tai väkivaltaan.

Unioni kaavailee myös lisärahoitusta ja muita resursseja Välimeren valvonta- ja pelastusoperaatioille sekä aikoo käynnistää pilottiohjelman siirtolaisten sijoittamiseksi tasapuolisemmin eri jäsenmaihin, kerrottiin maanantaina esitellyssä kymmenkohtaisessa EU-komission esityksessä.

Mika Rytkösen mukaan suomalaisten työ Välimerellä tuottaa hedelmää. Perustyötä on havaita siirtolaisten veneitä ja ilmoittaa havainnoista kyseisen alueen viranomaisille.

Hänen mukaansa Kreikan saaristosta tavoitetaan hyvin kirjavia ihmisryhmiä.

”Siellä on Syyrian sotaa pakenevia, mutta myös ihmisiä Afrikasta, Pakistanista, Afganistanista ja muualta. Siellä on turvapaikan tarvitsijoita, onnenonkijoita, ja on siellä rikollisiakin”, Rytkönen sanoo.

EU-maiden johtajat käsittelevät Välimeren siirtolaiskriisiä torstaina Brysselissä järjestettävässä hätäkokouksessa. Kokous on reaktio moniin viime viikkojen onnettomuuksiin, kuten sunnuntaina sattuneeseen, jopa 700 ihmishenkeä vaatineeseen, tragediaan.

Vain puolentoista viikon aikana yli kymmenentuhatta Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista on pelastettu Välimerellä kiikkeristä aluksista.

Suomen asiantuntijoita, venemiehistöjä ja lentokone on osallistunut Välimeren operaatioihin 2–3 kuukauden ajan vuosittain.

Salakuljettaminen on monina vuosina hiljentynyt talvisaikaan kovan merenkäynnin vuoksi. Mutta parin viime vuoden aikana hiljaisempaa kautta ei ole tullutkaan, mikä on lisännyt tarkkailun ja pelastustointen tarvetta, Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen on kertonut.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna jo 1 600 ihmistä on kuollut Välimerellä. Luku on suurempi kuin koko vuonna 2011 tai vuosina 2012 ja 2013 yhteensä.

Viime vuonna Välimeri vaati ainakin 3 500 ihmisen hengen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää