Ulkomaat

Ryntäys pohjoiseen – HS seurasi paperittomien pakolaisten paahtavaa taivalta Balkanin halki

Siirtolaiset karkaavat EU-rajan yli Kreikasta Makedoniaan päästäkseen pohjoisen rikkaampiin EU-maihin. Suuri osa yrittää Balkanin halki moneen kertaan, koska poliisi palauttaa löytämänsä siirtolaiset Kreikkaan. HS seurasi siirtolaisten taivalta.

Tilaajille
rac

Syyrian armeijan kapteeni Aziz, 28, ilmoittaa sankarikseen Mika Häkkisen. Hän muuttaisi mieluusti Suomeen.

Syyrian armeija on käynyt sisällissotaa kapinallisia vastaan vuodesta 2011, mutta Aziz kertoo jättäneensä palveluksen. Hän kieltäytyi käskystä tappaa siviilejä.

Aziz kertaa vaiheitaan keskipäivän auringonpaahteessa tien varressa Makedoniassa, jonka halki hän on patikoimassa kuuden muun syyrialaismiehen kanssa. He ylittivät valtion rajan Kreikasta luvattomasti edellisenä päivänä. Yön he nukkuivat metsässä piilossa poliisilta ja ryöstäjiltä. Kaikilla ei ole edes reppua mukanaan.

"Emme ole syöneet kahteen päivään", sanoo Aziz, jonka pakomatka kohti Pohjois-Eurooppaa alkoi neljä kuukautta sitten.

Ohi ajavat ihmiset tööttäilevät syyrialaisporukalle.

"Meitä pitäisi auttaa, koska tulemme sodasta ja johtajamme Bashar al-Assad on rikollinen. Meilläkin pitäisi olla oikeus elää rauhassa ja terveinä", sanoo Talal, 23, oikeustieteen opiskelija Damaskoksesta. Miehet eivät halua kertoa koko nimiään, koska pelkäävät kostoa perheilleen.

Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten suosituin ja vaarallisin reitti kulkee Libyasta Italiaan yli Välimeren. Siellä haaksirikoissa on kuollut tänä vuonna lähes 2 000 ihmistä. Kreikan ja Makedonian rajalla siirtolaiset sen sijaan kävelevät ulos EU-alueelta, koska EU-maissakin on eroja.

"Kreikka kehottaa jäämään, mutta meillä ei ole vaihtoehtoja. Sieltä ei saa töitä eikä apua", Aziz kertoo.

Miehet suunnittelevat kävelevänsä 30–50 kilometriä päivässä, mikä veisi Serbian rajalle vajaassa viikossa. Lopullinen tavoite on päästä Unkarin kautta pohjoisempiin EU-maihin.

Pidempi reitti EU-alueen sisällä halki Bulgarian houkuttelee harvoja, sillä Bulgarian poliisin kerrotaan ryöstävän siirtolaisia.

Idomenin rajakylän tuntumassa Kreikan puolella näkyy iltapäivän aikana kymmeniä siirtolaisia matkalla Makedoniaan. Vuorokaudessa rajan ylittäjiä voi olla satoja. Valtaosa on Syyriasta.

Veljekset Jamal ja Abdulrahman seuraavat peltojen keskellä kulkevaa rautatietä Makedonian puolelle vaimojensa Fatimin ja Sladin kanssa. Abdulrahman on menettänyt kyynärvartensa, kuulemma pommituksissa. Fatimin sylissä itkee lämpimään haalariin puettu nelikuukautinen poika Walid.

"Hän syntyi matkan varrella Turkissa", Fatim kertoo.

Naisia näkyy rajalla todella vähän. Moni ilman perhettä matkustava mies toivoo saavansa vaimon ja lapset Eurooppaan perässään myöhemmin.

Siirtolaiset ovat tyypillisesti hakeneet turvapaikkaa Kreikasta saavuttuaan sinne, mutta pohjoiseen he jatkavat ilman papereita, jotta eivät joutuisi palautetuksi. Kreikan poliisi etsii Makedoniaan yrittäviä. Viime vuoden aikana se otti kiinni yli 13 000 paperitonta siirtolaista.

Moni onnistuu matkassa Balkanin halki. Pelkästään kuluvan vuoden tammi–maaliskuun aikana Unkarin rajalla kirjattiin yli 6 700 syyrialaista ja afganistanilaista luvatonta maahanpyrkijää, kertovat EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin tilastot.

Vaatimaton kreikkalainen tienvarsiravintola Hara kilometrin päässä Makedoniasta toimii rajanylittäjien tukikohtana. Ravintolassa ja sen terassilla istuskelee parikymmentä siirtolaista, ja samankokoisia seurueita kulkee ohi tämän tästä.

Useimmat norkoilevat varjossa vesipullo kourassa, mutta jotkut tilaavat ruokaa. Eräs riitauttaa pitsansa täytevalikoiman. Tarjoilija vakuuttaa, että juuston seassa ei piile kinkkua, mutta kinkulta se näyttää.

Suurin osa saapuu paikalle kävellen, mutta kolme miestä kurvaa pihaan taksilla. Moni näprää älypuhelintaan. Läheskään kaikki Balkania ylittävät siirtolaiset eivät ole olleet lähtömaissaan köyhintä väkeä. Tänne asti on vaikea päästä ilman rahaa.

Azizin tarinan mukaan salakuljettajien kyyditys Syyriasta Turkkiin maksoi kaksituhatta dollaria (runsaat 1 830 euroa), lyhyt venematka kreikkalaiselle Kosin saarelle tuhat dollaria.

Moni turvautuu salakuljettajan palveluihin myös matkalla Balkanin yli, mutta raja Makedoniaan on helppo ylittää omin päin. Sen kuin kävelee peltojen poikki. Viranomaisia ei näy. Vaikeinta on vältellä poliisia pitkällä patikkamatkalla.

Muitakin keinoja on.

"Olen yrittänyt lentää väärillä papereilla Sveitsiin, Saksaan ja Ranskaan. Joka kerta minut on pysäytetty Ateenan lentoasemalla", kertoo syyrialainen Ahmad, joka hörppii virvoitusjuomaa ravintola Haran pöydässä.

Hän on kotoisin Turkin rajan kupeesta Kamishlin pikkukaupungista, jossa hän piti vaateliikettä ennen kuin pakeni sotaa viisi kuukautta sitten.

Ahmad lyö pöydälle kuitin, joka kertoo maksetusta bussikyydistä. Matka makedonialaisesta rajakaupungista Gevgelijasta pääkaupunkiin Skopjeen maksoi 320 Makedonian dinaaria eli noin viisi euroa. Kuitti on tulostettu vain kaksi tuntia aikaisemmin.

"Kuljettaja ei päästänyt minua bussiin. Poliisi tuli paikalle, vei minut takaisin rajapellolle, löi pampulla ja käski painua takaisin Kreikkaan", Ahmad kertoo.

"Tämä oli jo viides yritykseni. Väsyttää. En tiedä, pitäisikö minun vain tappaa itseni."

Moni muu kertoo samasta sinnikkyydestä ja turhautumisesta: Yrityksiä päästä Makedonian halki on takana jo useita, ja jokainen kerta on päättynyt poliisin koviin otteisiin ja passittamiseen takaisin Kreikan puolelle.

Pakistanilainen Qasim Aves, 20, esittelee kahta häijyä viiltoarpea kaulassaan.

"Kreikan poliisi ei hakkaa. Makedonian poliisi on paha", hän sanoo.

Kapteeni Azizille ja hänen matkakumppaneilleen tuleekin kiire pois tienvarresta Makedoniassa, kun poliisiauto ajaa ohi ja pysähtyy parinsadan metrin päähän.

Syyrialaiset astelevat pusikkoon piiloon. He odottavat hetken jännittyneinä, mutta mitään ei kuulu.

Miehet siirtyvät varmuuden vuoksi kauemmas tiestä ja jatkavat matkaansa viiniviljelmien halki.

EU-alueelle pyritään useammin meren yli kuin maareittiä

Havaitut luvattomat maahanpyrkijät EU:n ulkorajoilla vuonna 2014:

 Keskinen Välimeri (tyypillisesti veneellä Libyasta Italiaan): 170 760

 Itäinen Välimeri (veneellä Turkista Kreikkaan): 50 830

 Länsi-Balkan (Serbian läpi Unkariin): 43 360

 Albaniasta Kreikkaan: 8 840

 Läntinen Välimeri (Marokosta veneellä Gibraltarinsalmen yli tai maateitse Ceutaan tai Melillaan): 7 840

 Itäinen maaraja (Ukrainasta Puolaan): 1 270

 Länsi-Afrikka (Marokosta Kanariansaarille): 275

Lähde: Frontex

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää