Ulkomaat

HS Nepalissa: Ruumismäärä kasvaa päivä päivältä

Kiinalaisilla BSR-järjestön vapaaehtoisilla raivaajilla on kunnon työkalut: moottorisaha, leikkureita ja tunkkeja. He laskeutuvat rauniomonttuun yhdessä nepalilaisten sotilaiden ja puolisotilaallisen, niin sanotun aseistetun poliisin joukkojen kanssa.

Tilaajille

Kathmandu. Kiinalaisilla BSR-järjestön vapaaehtoisilla raivaajilla on kunnon työkalut: moottorisaha, leikkureita ja tunkkeja. He laskeutuvat rauniomonttuun yhdessä nepalilaisten sotilaiden ja puolisotilaallisen, niin sanotun aseistetun poliisin joukkojen kanssa.

Nepalin viime lauantaisen maanjäristyksen tuhoamasta talosta Kathmandun Balajun kaupunginosassa etsitään vainajia. Korttelia on raivattu lauantaista asti, ja viereisestä rakennuksesta on löydetty tähän mennessä neljä ruumista. Ilmassa leijuva haju kertoo, että niitä on vielä löytämättä.

"Olemme nähneet siellä muutaman kuolleen. Emme tiedä, kuinka monta heitä kaikkiaan on", sanoo montun reunalla seisova puolisotilaallisen poliisin varaylitarkastaja Narayan Thapa. "Siellä saattoi olla tusinan verran ihmisiä sisällä."

Talosta on muutama alin kerros romahtanut litteäksi betoni- ja terässotkuksi. Melkein ehjänä säilynyt ylin kerros on pudonnut niiden päälle. Thapa ei pidä todennäköisenä, että raunioissa olisi eloonjääneitä.

"Toivomme kyllä, että olisi", hän sanoo.

Raivaajat avaavat tietä syvällä raunioissa olevaan koloon vesisateessa.

Betonimurskaa siirretään sivuun kuokalla, betoniteräksiä katkotaan isoilla pihdeillä. Kolosta nostetaan betonimöhkäleitä.

"Jalka näkyy", huutaa yksi raivaajista mandariinikiinaksi.

Noin tunnin kaivamisen jälkeen kiinalainen raivaaja nostaa kolosta esiin nuoren pojan ruumiin. Pojalla on lyhyet tummat hiukset ja ruskea t-paita. Hänet pannaan mustaan ruumissäkkiin ja kannetaan valkoisen avolavapakettiauton lavalle.

"Miespuolinen, noin 15-vuotias", kertoo raivaukseen osallistunut puolisotilaallisen poliisin Sher Bahadun Adhikari operaation jälkeen.

"Hänellä oli kädessään kymmenen rupian [noin kymmenen sentin] seteli. Siinä kohtaa oli ruokakauppa, joten hän oli ehkä ostoksilla."

Poika viedään luovutettavaksi Nepalin tavalliselle poliisille, jonka tehtävänä on yrittää tunnistaa hänet omaisten avulla.

Pojan löydyttyä Nepalin maanjäristyksen virallinen uhriluku kasvoi taas yhdellä.

Tiistaina tiedossa ollut kuolonuhrien määrä oli yli 5 000. Raunioiden raivaaminen on vaarallista ja työlästä, joten vie todennäköisesti vielä hyvin pitkään, ennen kuin kaikki uhrit on löydetty.

Vaikka Kathmandun taloista valtaosa on yhä melko ehjiä, raunioita on niin paljon, ettei kaikkialle riitä ammattityökaluin varustettuja raivaajia tai viranomaisia.

Toisaalla Balajussa on yhdeltä kadulta noin kolme vierekkäistä taloa romahtanut täysin. Talojen tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska nyt ne ovat yhtä suurta tiilikasaa.

Rauniota tutkimassa on parikymmentä siviiliä. He kaivavat tiilikasaa käsipelillä.

Yksi raunioissa tasapainoilevista siviileistä on 47-vuotias Uma Manandhar.

"Tämä oli nuoremman siskoni talo", nainen kertoo. "Tulin etsimään sisareni tärkeitä asiakirjoja ja esineitä."

Sisar kuoli maanjäristyksessä. Samassa asunnossa kuolivat myös sisaren anoppi ja sisaren aviomiehen sisko. Manandhar itse asuu muualla, eikä hänen kotinsa kärsinyt pahoja vaurioita.

Maanjäristys on tuhonnut taloja valikoivasti. Kathmandun vanhassa keskustassa tuho näyttää valikoineen erityisesti nepalilaisille tärkeitä vanhoja rakennuksia.

Nepalilaiset eivät ole menettäneet vain kotejaan ja läheisiään, vaan myös historiaansa, jopa osan kansallista identiteettiään.

Esimerkiksi niin sanotusta Yhdeksänkerroksisesta temppelistä on jäljellä enää viisi kerrosta. Sen vieressä oleva vanha kuninkaanlinna on pahoin vaurioitunut. Hippien pyhiinvaelluspaikaksi 1960-luvulla päätyneestä Maju Deval -temppelistä on jäljellä vain jalusta.

Arvorakennusten rauniolla käy jatkuvana virtana nepalilaisia kauhistelemassa tuhoa.

"Tämä on kuin pahaa unta. Nämä olivat äärimmäisen tärkeitä rakennuksia", sanoo Bimala Maharjan, 22, joka on poikaystävänsä Anjal Jeet Dangolin, 23, kanssa katselemassa tuhoja vanhan kuninkaanlinnan luona.

"Monet rakennukset olivat tässä jo meidän isovanhempiemme isovanhempien aikana, ja ne kestivät kaikki maanjäristykset tähän asti", Maharjan sanoo.

"Tämä oli meidän kansallista perintöämme. Sen arvoa ei voi mitata rahassa. Jos talot rakennetaan uudestaan, ne eivät ole enää samoja", Dangolin sanoo.

Myös historiallisten rakennusten raunioista etsitään kuolleita. Kastamandap-temppelissä oli maan järistessä tiettävästi vähintään kymmeniä ihmisiä, koska siellä oli meneillään verenluovutus. Nyt sen raunioita haistelevat saksalaiset ruumiskoirat.

Maan tasalle luhistuneessa vanhassa maamerkissä Dharahara-tornissa oli vielä enemmän väkeä. Sinne oli maanjäristyspäivänä myyty pääsylippuja yli kaksisataa. Senkin raunioilla tuntuu yhä ruumiinhaju.

Tästä on kyse

 Nepalissa sattui lauantaina maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,9. Sen jälkeen on sattunut useita jälkijäristyksiä.

 Tiistai-iltaan mennessä kuolleita oli löytynyt jo yli 5 000. Loukkaantuneita oli noin 8 000. Uhreja löytyy todennäköisesti lisää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nepalin maanjäristys
 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää