Ulkomaat

Martti Ahtisaari: Kaikki konfliktit ratkaistavissa

The Elders -ryhmä keskusteli Moskovassa Vladimir Putinin kanssa

Tilaajille

Ukrainan kytevä sota. Syyrian katastrofin yhä laajemmalle leviävät liekit. Diplomaattinen railo Venäjän ja lännen välissä.

Maailma on monin paikoin sekaisin, ja tästä kielii myös The Elders -ryhmän matka Moskovaan tällä viikolla.

The Elders eli Vanhimmat matkusti Moskovaan keskustelemaan maailman tilanteesta Venäjän johdon ja vaikuttajien kanssa. Vanhimmat on Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin Nelson Mandelan kokoama riippumaton ryhmä, joka pyrkii työskentelemään rauhan ja ihmisoikeuksien eteen.

Vaikka Venäjän ja länsivaltojen vastakkainasettelu on kärjistynyt äärimmilleen, Vanhimpien suomalaisvahvistus, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu presidentti Martti Ahtisaari, vaikuttaa yllättävänkin optimistiselta.

Ahtisaari palasi torstaina Helsinkiin kolmipäiväiseltä vierailulta, jonka aikana ryhmä tapasi muun muassa presidentti Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin ja entisen neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin.

"Ei kansainvälinen kanssakäyminen voi – luoja paratkoon – olla mykkäkoulua. Pyrimme löytämään puheyhteyksiä, jotta voisimme avata näitä solmuja, joita toisinaan syntyy", hyväntuulinen Ahtisaari toteaa.

Hän kuvailee vastaanottoa Moskovassa lämpimäksi, keskusteluja avoimiksi ja rakentaviksi.

Keskustelujen pääteemat saattaa arvata: Ukraina ja Syyria.

Aikamme ehkä vaarallisimpia konflikteja yhdistää se, että niiden ratkaiseminen vaatii Venäjältä ja länneltä yhteistyötä.

Esimerkiksi Syyrian kriisin selvittämisessä länsivaltojen ja Venäjän näkemykset ovat törmänneet YK:n turvaneuvostossa.

"Silloin kun yhteistyö jostain syystä kärsii, kun joku aiheuttaa närää suhteissa, niin silloin kärsivät myös konfliktien ratkaisuyritykset", Ahtisaari sanoo.

Ukrainan tilanteesta Ahtisaari toteaa, että kulissien kolme päänäyttelijää, Venäjä, Yhdysvallat ja EU, on saatava puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Hän kertoo ottaneensa tapaamisessa Putinin kanssa esille – "vain esimerkkinä" – myös sen, miten rauha saatiin aikaan Indonesian Acehissa. Ahtisaari neuvotteli osopuolten välille puolessa vuodessa rauhansopimuksen, jossa Aceh sai autonomian.

"Lähtökohta on tietysti, että Ukraina on yhtenäinen valtio. Mutta on katsottava, miten mahdollinen erityisautonomia voisi toimia osana Ukrainaa."

Syyrian suhteen hän sanoo toivovansa, ettei neljä vuotta jatkunut konflikti jäisi Ukrainan kriisin varjoon, koska "tilanne ei voi jatkua tällaisena".

The Elders -ryhmän kaksi jäsentä – YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja Algerian entinen ulkoministeri Lakhdar Brahimi – ovat molemmat jo epäonnistuneet Syyriassa rauhanvälittäjinä.

Ahtisaaren mukaan vielä muutama vuosi sitten länsivaltojen johto uskoi, ettei presidentti Bashar al-Assad pysy pitkään vallassa. Toisin kävi.

Helppoa ratkaisua ei ole näköpiirissä. Nyt Ahtisaaren toivo on ruotsalais-italialaisessa diplomaatissa Staffan de Misturassa, jonka Arabiliitto ja YK ovat nimenneet Syyrian erityislähettilääksi.

The Elders on paljon nähnyt, kovia kokenut ja pitkään elänyt huippujohtajien ryhmä.

Eletäänkö maailmassa nyt poikkeuksellisen myrskyisiä aikoja? Miten tästä voi selvitä?

"Ei pidä myöskään liioitella", Ahtisaari vastaa.

Hänen mukaansa maailma voidaan palauttaa raiteilleen huolehtimalla perusasioista. Talous kuntoon – ja tämä koskee niin Yhdysvaltoja, EU:ta kuin Pohjoismaitakin.

Toinen perusasia on vuoropuhelun ylläpitäminen ja yhteistyöhön pyrkiminen, vaikka oltaisiinkin erimielisiä.

"Kylmä sotakin loppui aikanaan", hän muistuttaa. "On selvästi osoitettavissa, että eri näkemyksistä huolimatta valtiot ovat kyenneet yhteistyöhön."

Nobel-puheessaan 2009 Ahtisaari sanoi, että kaikki konfliktit voidaan maailmassa ratkaista.

Vieläkö uskoa riittää?

"Uskon siihen vakaasti."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää