Ulkomaat

Murhatun Nemtsovin raportti: Venäjä käyttänyt Ukrainan sotaan liki miljardi euroa

Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov valmisteli raporttia venäläissotilaista Ukrainassa, kun hänet murhattiin 27. helmikuuta. Raportin mukaan venäläissotilaita olisi kuollut Ukrainassa tänäkin vuonna. HS oli paikalla julkistustilaisuudessa.

Tilaajille

Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov oli valmistelemassa raporttia venäläissotilaista Ukrainassa, kun hänet murhattiin 27. helmikuuta Moskovan keskustassa. Murhan yhdeksi syyksi on epäilty raportissa olevia arkaluontoisia tietoja Venäjän osuudesta Ukrainan tapahtumiin.

Nemtsovin tukijat ja ystävät ovat nyt saaneet raportin valmiiksi, ja se julkaistiin tänään tiistaina. HS oli paikalla julkistustilaisuudesa Moskovassa.

Raportin mukaan Ukrainassa ja Krimillä todella soti venäläisiä taistelijoita. Joissain tapauksissa heitä olisi kehotettu eroamaan Venäjän armeijasta ennen rintamalle lähtöä. Näin voitaisiin sanoa, että Venäjän armeija ei ole sekaantunut Ukrainan sotaan vaan sotilaat ovat paikalla vapaaehtoisina.

Eroaville sotilaille olisi raportin mukaan luvattu, että mikäli he haavoittuvat tai kuolevat, sukulaisille maksetaan korvauksia. Näin ei raporttiin haastateltujen, Donbassissa kuolleiden sotilaiden omaisia edustaneiden ihmisten mukaan kuitenkaan tapahtunut. Kun korvaukset jäivät saamatta, he kääntyivät Nemtsovin puoleen.

Toisessa tapauksessa korvauksia olisi Nemtsovin lähteiden mukaan maksettu. Raportissa esitetään, että vähintään 150 venäläistä sotilasta kuoli elokuussa 2014 ankarissa taisteluissa Ilovaiskissa Donetskin alueella.

Raportissa kerrotaan, että kuolleiden sotilaiden omaisille maksettiin 2 miljoonaa ruplaa (tiistain kurssilla noin 35 000 euroa). Omaisia vaadittiin lupaamaan, etteivät he puhu sotilaiden kuolemaan johtaneista olosuhteista.

Raportin mukaan venäläissotilaita olisi kuollut Ukrainassa tänäkin vuonna.

Esimerkiksi Debaltsevessa Donetskin alueen itäosissa olisi kuollut tammi–helmikuussa 70 venäläistä sotilasta. Raportissa esitetään myös, että Kreml alkoi suunnitella Krimin liittämistä Venäjään jo ennen Ukrainan kriisiä ja valmistella asiaa pian vallankumouksen puhjettua.

Raportissa on laskettu myös sodan kuluja. Taloustieteilijä Sergei Aleksašenkon useisiin lähteisiin perustuvissa laskelmissa Venäjän valtio olisi käyttänyt sotaan 53 miljardia ruplaa (tiistain kurssilla noin 930 miljoonaa euroa). Sillä olisi maksettu muun muassa kalustohankintoja, tuettu ja varustettu 6 000 venäläistä vapaaehtoista sekä tuettu Itä-Ukrainan kapinallisia.

Summasta 21 miljardia ruplaa olisi käytetty 6 000:n venäläisen vapaaehtoisen kuluihin, 25 miljardia ruplaa itäukrainalaisten joukkojen kuluihin ja 7 miljardia ruplaa tekniikkaan.

Raporttiin on kerätty useita nimellä annettuja todistuksia, joita on julkaistu eri venäläisissä lähteissä.
Esimerkiksi 23-vuotias Uljanovskin 31. maahanlaskujoukkojen prikaatin kersantti Oleg Terjušin kertoo kokemuksistaan Krimillä. Hänen haastattelunsa ilmestyi ensimmäisen kerran Meduza-julkaisussa.

”Olimme ensimmäisten Krimin niemimaalle saapuneiden joukossa 24. helmikuuta [2014]”, Terjušin kertoo.
Kahta päivää aikaisemmin sotilaat oli lennätetty Anapaan Krasnodarin aluepiiriin Mustanmeren rannalle. Sieltä sotilaat siirrettiin Novorossijskin kaupunkiin, josta he siirtyivät laivalla Sevastopoliin.

”Heti kun pääsimme rantaan, meidän käskettiin ottaa pois kaikki arvomerkit ja valtion tunnukset. Kaikille jaettiin vihreät kommandopipot, aurinkolasit sekä polvi- ja kyynärsuojat”, Terjušin kertoo.

Prikaati vietti Sevastopolissa muutaman päivän. Heidän käskettiin olla valmiina mihin tahansa tehtävään.
”Pian prikaatimme muutti Perevalnojen kylään, jonka liepeille leiriydyimme. Siellä asui pääasiassa uljanovskilaisia laskuvarjojääkäreitä, noin 2 000 ihmistä”, hän sanoo raportissa.

Perevalnoje, ukrainaksi Perevalne sijaitsee Krimillä noin sata kilometriä Sevastopolista koilliseen.

64-sivuisen Putin. Sota. -nimisen raportin ovat kirjoittaneet Nemtsovin muistiinpanojen ja tutkimusten pohjalta hänen ystävänsä ja tukijansa, esimerkiksi entinen varapääministeri Alfred Koch, kolme toimittajaa sekä Ilja Jašin ja muutamat muut oppositiopuolue RPR–PARNAS:in poliitikot.

Ilja Jašinin mukaan ryhmällä on ollut vaikeuksia saada raporttia painettua, koska kirjapainoja on painostettu.

Jashinin mukaan Nemtsov oli ennen kuolemaansa ehtinyt kerätä dokumentteja, jotka todistavat Venäjän kaluston läsnäolosta Ukrainassa, sekä haastatella Itä-Ukrainassa kuolleiden sotilaiden sukulaisia.

Jašinin mukaan iso osa tiedoista kuitenkin katosi Nemtsovin kuoleman jälkeen, kun hänen muistiinpanonsa ja tietokoneensa takavarikoitiin murhatutkimusta varten. Osa materiaaleista oli kuitenkin tallessa Nemtsovin tuttavien luona.

HS oli paikalla, kun raportti julkaistiin tiistaina kello 12 oppositiopuolue RPR-PARNAS:n toimistossa. Ilja Jašinilta kysyttiin, oliko raportti hänen mielestään syy Nemtsovin murhaan.

”Nemtsovin työ tämän materiaalin parissa on yksi murhatutkimuksen linja.” Jašin vastasi.
”Vaadimme, että tutkintakomitea ottaa myös tämän linjan huomioon.”

Jašinin mukaan Nemtsov aloitti selvitystyön vuoden 2014 elokuussa. Tuolloin hän alkoi haastatella kuolleiden sotilaiden omaisia ja näiden asianajajia, joiden kautta hän sai tietoa kuolleista sekä Venäjän joukko-osastoista Ukrainassa.

Suurin osa raportin sisällöstä on kerätty julkisista lähteistä. Julkistamistilaisuudessa Jašin luonnehti raporttia "ennen muuta kronologiaksi".

Raportin tärkeimmät uudet haastateltavat, Ukrainassa kuolleiden sotilaiden perheet, eivät raportin laatijoiden mukaan halunneet esiintyä nimillään.

Perheiden kannan ilmoitti kahden kuolleen sotilaan sukulaisia edustava lakimies.
”Jos Nemtsov teloitettiin Kremlin vieressä, asiakkaillemme Ivanovossa voidaan tehdä mitä tahansa. Kukaan ei edes huomaa”, hän sanoo raportissa.

Nemtsov ehti julkaista useita, pääasiassa Putinin hallintoa käsitteleviä raportteja ennen kuolemaansa. Monet niistä ovat luettavissa sivustolla, jonne myös uusin raportti on lisätty tänään. 

Boris Nemtsovin murhaan liittyvät uutiset löytyvät aihesivulta.

Korjaus kello 13.41: Korjattu sotaan raportin mukaan käytetty summa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää