Ulkomaat

Virtuaalivirolaiseksi voi ryhtyä käymättä Virossa

Suomalaisesta Reijo Laineesta tuli virtuaalivirolainen Viron ainutlaatuisen hankkeen myötä. "Ei ole tarvinnut juosta virastoissa", kiittelee Laine.

Tilaajille

Kun suomalaisesta Reijo Laineesta tuli virtuaalivirolainen, hän alkoi kantaa kukkarossaan sirutunnisteista henkilökorttia ja salkussaan muovista kortin lukijaa.

"Ei ole tarvinnut juosta virastoissa", kiittelee Laine puhelimessa.

Laine hankki helmikuussa Viron digitaaliset henkilötunnukset ja henkilökortin ja ryhtyi e-Viron asukkaaksi.

"Kyllä se on toiminut", Laine sanoo.

"Juuri allekirjoitin sähköisesti sopimuksen vesilaitoksen kanssa."

Laine asuu Suomessa Klaukkalassa, mutta hänen yrityksellään Reimaxilla on elektroniikkateollisuuden osia tuottava tehdas myös Tallinnassa. Meneillään on tehdashallin laajennus. Edellinen omistaja katkaisi sähkö- ja vesisopimukset. Uudet sopimukset Laine pystyi allekirjoittamaan sähköisesti Viron digitaalisen henkilökortin ansiosta.

Viron e-asukashanke on ainutlaatuinen maailmassa. Joulukuussa Viro alkoi tarjota kelle vain mahdollisuutta anoa E-Eestin e-asukkaaksi, jos pystyy perustelemaan tarkoituksen. Tarjous levisi nimityksellä Viron e-residentti ja e-kansalaisuus.

Käytännössä Viro tarjoaa digitaalista henkilötunnusta ja kuvatonta henkilökorttia, joiden avulla pääsee käyttämään Viron sähköisiä palveluita, esimerkiksi allekirjoittamaan asiapaperit sähköisesti.

Vajaan puolen vuoden aikana Viro on saanut 1500 virtuaaliasukasta, ja hakijoita on parhaillaan jonossa parisataa. Suomalaiset muodostavat yli kolmanneksen virtuaalivirolaisista, eli yli viisisataa. Suomen jälkeen tunnuksia on jaettu eniten Venäjälle, Ukrainaan ja Latviaan.

Hanke sai uuden sysäyksen keskiviikkona, kun internetissä avattiin sivusto e-resident.gov.ee. Sieltä ulkomaalainen voi anoa e-Viron asukkaaksi. Hyväksytty e-virolainen voi noutaa kuvattoman henkilökortin, kortinlukijan ja salaiset tunnukset Viron edustustoista, joissa heiltä otetaan sormen jäljet.

Tarjoamalla ulkomaalaisille edistyksellisiä digitaalisia palveluitaan, Viron valtio edistää maakuvaansa. Taloudellinen hyöty Virolle on vielä epäselvä.

"Koska meille ei koidu hankkeesta kuluja, meillä ei ole kiireellistä tarvetta taloudelliseen voittoon", sanoi varakansleri Taavi Kotka Viron talous- ja liikenneministeriöstä lehdistötilaisuudessa Tallinnassa keskiviikkona.

Kotka arvioi koko hankkeen kuluiksi alle 500 000 euroa. Kukin hakija maksaa valtiolle 50 euroa. Eli kulut olisi katettu, kun virtuaalivirolaisia on 10 000.

Epäilijät ovat pelänneet tarkkaan suojatun sähköpostivaihdon edistävän terrorismia.

"Jos harjoittaa terrorismia, kuka tulee vapaaehtoisesti taustatutkimuksiin ja luovuttamaan sormenjälkensä Nato-valtion lähetystöön", Kotka tyrmää.

Päätavoite on luoda virtuaalinen liikeympäristö, joka helpottaisi yritysten toimintaa ja palvelujen tarjoamista kansainvälisesti, sanoi e-residentin ohjelmapäällikkö Kaspar Korjus.

E-kansalainen pääsee käyttämään Viron digitaalisia palveluita, mutta hän ei saa muita Viron vakituisen asukkaan tai kansalaisen oikeuksia. Se ei vaikuta siihen, missä ihmistä tai yritystä verotetaan. Pankkitilin avaaminen edellyttää yhä käyntiä pankissa. Myöhemmin digitaalinen henkilökortti helpottaa pankkiasioiden hoitoa, esimerkiksi isojen rahasummien siirtoa.

Viron väestölle digitaalinen henkilökortti on pakollinen, minkä vuoksi se helpottaa asiointia Virossa. Reijo Laineen kaltaisten Suomenlahden ylittävien yrittäjien lisäksi siitä voisivat hyötyä muut Virossa asioivat.

Laine suosittelee Viron digitaalista henkilökorttia oman parin kuukauden kokemuksensa perusteella.

"Kyllä sellainen pitäisi saada Suomeenkin“, sanoo yrittäjä Laine.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää