Ulkomaat

Osa Nepalin kouluista aukesi järistysten jälkeen

Kaikkialla väliaikaiset tilat eivät kuitenkaan ole vielä valmistuneet

Tilaajille

Huhtikuun lopulla tapahtuneesta suuresta maanjäristyksestä ja sitä seuranneista jälkijäristyksistä toipuvassa Nepalissa tuhannet lapset pääsivät sunnuntaina taas kouluun, kun oppilaitokset avattiin virallisesti noin kuukauden tauon jälkeen.

Nepalissa sunnuntai on arkipäivä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan magnitudiltaan 7,8:n maanjäristys tuhosi yli 32 000 luokkahuonetta eri puolilla maata. Järistyksessä kuoli 8 600 ihmistä, mutta sen arvellaan vaikuttaneen joka kolmanteen asukkaaseen. Nepalissa on 28 miljoonaa asukasta.

Toukokuun puolivälissä maa järisi jälleen. Tuolloin järistyksen magnitudi oli 7,3.

Kathmandun laaksossa sijaitsevassa Madan Smarakin koulussa Sahaj Shrestra, 8, piti sunnuntaina kiinni isänsä kädestä.

Hänen äitinsä Mina Shrestra kertoi uutistoimisto AFP:lle, että poika ei ole uskaltanut pysyä erossa vanhemmistaan edes vessakäyntien aikana sen jälkeen, kun maanjäristys tuhosi heidän kotinsa ja perhe joutui muuttamaan telttaan.

"Jälkijäristykset jatkuvat yhä. On vaikeaa olla hermoilematta lasten lähettämisestä kouluun", Mina Shrestra sanoi.

"Mutta opettajat ovat vakuuttaneet, että täällä on turvallista. Ainakin poika saa jotain uutta ajateltavaa, kun tapaa kavereitaan ja opiskelee", hän sanoi.

Koulun jalkapallokentälle oli rakennettu bambusta uusia luokkahuoneita.

Kathmandussa Kuleswor Awarin koulun kymmenennellä luokalla oleva Shasham Shrestha puolestaan odotti kavereineen luokkahuoneensa sortuneen seinän vieressä, kun opettajat selittivät vanhemmille turvatoimia ja koulutyön jatkumista.

"Minua hermostuttaa. On tuskallista nähdä luokkahuone raunioina", Shrestha sanoi Reutersille.

Opetusministeriön edustaja Hari Lamsal sanoi, että koulujen avaaminen on tärkeä keino näyttää elämän olevan palautumassa normaaliksi.

"Rakennamme väliaikaisia koulutiloja, sillä vanhojen rakennusten korjaaminen vie kauan."

Reutersin haastattelemien avustustyöntekijöiden mukaan tällaisia väliaikaistiloja pitää rakentaa ainakin 4 500, jotta koulunsa menettäneillä olisi paikka.

YK:n lastenapujärjestön Unicefin mukaan maanjäristys on vaikuttanut merkittävästi ainakin miljoonaan lapseen.

"Koulujen avaaminen, edes väliaikaisten, on monin tavoin hyödyllistä. Se auttaa lasten psykososiaalisessa toipumisessa, se suojelee heitä väkivallalta ja ihmiskaupan uhalta ja se päästää vanhemmat töihin", Unicefin edustaja Tomoo Hozumi sanoi Reutersille.

"Mitä pidempään lapset ovat kotona, sitä vaikeampi heidän on palata kouluun", Hozumi sanoi AFP:lle.

Osa kouluista ei silti pystynyt avaamaan oviaan vielä sunnuntaina. Kaikkialla väliaikaiset tilat eivät ole valmistuneet ajoissa.

"On vielä mahdoton avata koulua. Koulun alue on täynnä romua, meillä ei ole tarpeeksi avointa tilaa", Kathmandun laaksossa olevan koulun rehtori Lila Nanda Upadhyay sanoi AFP:lle.

Opetusviraston mukaan monien vielä suljettujen koulujen on tarkoitus aueta lähiviikkoina.

Tästä on kyse

 25. huhtikuuta Nepalia ravisutti magnitudiltaan 7,8:n maanjäristys. Siinä kuoli 8 600 ihmistä, ja lähes 300 000 kotia tuhoutui.

 Maata on koetellut myös sarja jälkijäristyksiä, joista pahin oli kymmeniä ihmisiä surmannut 7,3:n järistys 12. toukokuuta.

 Maanjäristyksissä tuhoutui lähes puoli miljoonaa taloa. Nepalin talousministeriön mukaan jälleenrakentaminen maksaa noin 10 miljardia dollaria eli noin 9 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nepal
 • Nepalin maanjäristys
 • Jussi Niemeläinen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää