Ulkomaat

Pääministeri al-Abadi: "Maailma on epäonnistunut" Irakissa

Irakin pääministeri Haider Al-Abadi syytti Yhdysvaltojen johtaman kansainvälisen liittouman tehneen liian vähän Isisin pysäyttämiseksi.

Tilaajille

Irakin liittolaiset taistelussa ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan lupasivat jatkaa nykyisellä linjalla, vastoin Irakin pääministerin Haider al-Abadin pyyntöjä tuen lisäämisestä. Abadi syytti Yhdysvaltojen johtaman kansainvälisen liittouman tehneen liian vähän Isisin pysäyttämiseksi.

"Koko maailma on epäonnistunut", Abadi sanoi lehdistölle ennen liittouman kokousta.

Pariisissa kokoontuneet 20 maan edustajat antoivat tukensa Abadin hallituksen suunnitelmalle vallata Anbarin maakunta takaisin islamistien hallusta. Maakunnan pääkaupunki Ramadi joutui Isisin haltuun viime kuussa.

"Meillä on nyt Irakissa oikea strategia, yhdistelmä ilmaiskuja, koulutusta ja tehokkaita maailmanlaajuisia kumppaneita", sanoi Yhdysvaltojen varaulkoministeri Anthony Blinken kokouksen jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan. Blinken tuurasi Pariisissa viikonloppuna jalkansa loukannutta ulkoministeri John Kerryä.

Irakin liittolaisten mukaan Abadin hallitus on epäonnistunut poliittisessa ratkaisussa maan eri uskonnollisten ja etnisten ryhmien yhdistämiseksi. Etenkin maan sunnilainen vähemmistö suhtautuu hallitukseen ja sen rinnalla taisteleviin shiialaisiin asejoukkoihin epäilevästi.

Viime kuussa Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter kyseenalaisti myös Irakin armeijan taistelutahdon. Isis onnistui valloittamaan Ramadin, vaikka kaupunkia puolustavilla hallituksen joukoilla oli miesylivoima.

Tiistaina Abadi puolustautui moitteilta ja sälytti syytä kansainvälisen liittouman niskaan.

"Ongelma ei ole yksin Irakin. Yritämme tehdä osamme, mutta Isis ei syntynyt Irakissa", Abadi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Kansainvälinen yhteisö ei hänen mukaansa ole tehnyt riittävästi estääkseen ulkomaisia taistelijoita liittymästä Isisin riveihin Irakissa ja Syyriassa.

"Tarvitsemme selityksen sille, miksi meillä on niin paljon terroristeja Saudi-Arabiasta, Persianlahdelta, Egyptistä ja Euroopan maista. Jos kaikki johtuu Irakin poliittisesta tilanteesta, miksi Irakissa taistelee amerikkalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia taistelijoita?"

Irak tarvitsee myös parempia aseita Isisiä vastaan, Abadi sanoi. Ongelma on, että sen tärkeimmät asetoimittajat, Venäjä ja Iran, ovat parhaillaan Yhdysvaltojen kauppasaarrossa.

Liittolaisten lupauksista huolimatta Irak on Abadin mukaan saanut hyvin vähän aseapua ulkomailta. Yhdysvaltojen johtamien ilmaiskujen lisäksi monet maat ovat lähettäneet Irakiin muun muassa sotilasneuvonantajia ja kouluttajia.

"Olemme omillamme", Abadi sanoi. "Ilmaiskut ovat hyödyllisiä, mutta ne eivät riitä. Tiedustelua on hyvin vähän. Isis pysyy liikkeellä ja toimii pienissä ryhmissä."

Pariisissa neuvotelleet liittolaiset vaativat myös YK:n tukemaa poliittista ratkaisua Syyrian sisällissodan pysäyttämiseksi, kertoi AFP. Isis pitää hallussaan laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa, ja koalition mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad ei joko pysty tai halua pysäyttää jihadistijärjestöä.

Assadia tukeva Venäjä on estänyt yritykset puuttua Syyrian sisällissotaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Tiistaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti Isisin-vastaista liittoumaa tekemään ilmaiskuja yhteistyössä Syyrian armeijan kanssa.

"Minusta oli selvä virhe – ja on edelleen – ettei ilmaiskuja ole koordinoitu Syyrian armeijan kanssa. Niin on uskoaksemme tehtävä, mutta valitettavasti amerikkalaiset kollegamme eivät voi hyväksyä sitä ideologisista syistä", Lavrov sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää