Ulkomaat

Vettä riittää enää vuodeksi – Kaliforniassa vettä säästetään vessassa, suihkussa ja pihalla

Huhtikuussa kuvernööri Jerry Brown ryhtyi koviin toimiin: Kalifornian on leikattava vedenkulutustaan neljänneksellä.

Tilaajille

Los Banos/Napa. Julkisen vessan ovessa on lappu: "Jos tulee keltaista, ei kannata huuhtaista / Jos tulee ruskeaa, se viemäriin katoaa."

Kalifornialaistunut oululainen Mari Marjamaa noudattaa ohjetta kotonaan Alamedan saarella lähellä San Franciscoa. Pissa saa maata pöntössä ja pesukone odottaa täyttymistään.

Ämpäri ammeen pohjalla kerää talteen veden, joka virtaa hukkaan sillä aikaa kun suihkuvesi lämpenee. Parvekekasvit on vaihdettu kaktuksiin jo pari vuotta sitten.

"Kun näen naapurin pesevän autoa kasteluletkulla, tekee mieli huutaa parvekkeelta, että lopeta heti", ympäristöjärjestössä työskentelevä Marjamaa nauraa. "Mutta ei niin voi tehdä, ellei halua hullun mainetta."

Kalifornia kärsii neljättä vuotta ankarasta kuivuudesta. Sierra Nevadan vuorille on satanut vain ohut kerros lunta, joten vettä ei riitä jokiin, jotka kastelevat Kalifornian Central Valleyta (keskuslaakso).

Central Valley on Yhdysvaltain ruoka-aitta. Kaliforniassa tuotetaan kolmannes Yhdysvaltain vihanneksista ja kaksi kolmannesta hedelmistä. The New York Times -lehden mukaan jokainen amerikkalainen kuluttaa yli 1 100 litraa Kalifornian vettä viikossa syömällä tuoretuotteita.

Huhtikuussa kuvernööri Jerry Brown ryhtyi koviin toimiin: Kalifornian on leikattava vedenkulutustaan neljänneksellä. Maatalous käyttää 80 prosenttia vedestä, ja toukokuussa laakson maanviljelijät tarjoutuivat ensimmäistä kertaa vähentämään vedenkulutustaan vapaaehtoisesti. Osa maasta jää viljelemättä ja osa kausityöläisistä palkatta.

Uima-altaisiin, viheriöiviin golfkenttiin ja kiiltäviin autoihin tottuneille kalifornialaisille kuivuus on merkinnyt uutta, epävarmaa aikaa. Aurinko ja luonnonvarat ovat aiemmin olleet itsestäänselvyys, mutta enää Kalifornia ei tunnu luvatulta maalta. Vesivarastoja ei ole jäljellä enää kuin vuodeksi; ellei ensi talvenakaan sada, mitä tapahtuu?

"Voiko vedestä tulla niin kallista, että Kaliforniassa asuvat tulevaisuudessa vain rikkaat?" miettii Marjamaa.

"Eniten olen huolissani kuivuuden vaikutuksesta lintuihin ja kaloihin. Ihmiset voivat aina muuttaa muualle, mutta eläimet eivät."

Kahden tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta entinen mehiläisten tarhaaja Thomas Peavey ei murehdi eläimiä. Häntä harmittaa, että kuivuus panee Los Banosin maanviljelijät ahtaalle. Kaupungin yläpuolella San Luisin tekojärven vajonnut pinta on paljastanut metrejä entistä järvenpohjaa.

"Halutaan suojella jotain pahuksen kalaa, eikä vettä päästetä tänne laaksoon enää yhtä paljon kuin ennen", hän jupisee takapihallaan, johon on pinottu satoja tyhjiä mehiläiskennoja.

Los Banosissa käytetään 17 prosenttia vähemmän vettä kuin kaksi vuotta sitten. Peavey kertoo joutuneensa luopumaan hunajan tuottamisesta, koska kukille ei riittänyt vettä eikä mehiläisille mettä. Vietnamin sodan veteraani on työkyvyttömyyseläkkeen varassa.

"Kuvernööri Brown haluaa vain nuoleskella luonnonsuojelijoita, koska he ovat niin vaikutusvaltainen ryhmä. Maanviljelijöistä tehdään syntipukkeja."

Peavey ei usko ilmastonmuutokseen. Epäluulo päättäjiä kohtaan on muutenkin syvä, eikä hän suostu kuvattavaksi.

Kalifornian kuivuuden syistä on kiistelty. Joulukuussa julkaistun tutkimuksen mukaan luonnolliset lämpötilavaihtelut Tyynenmeren virroissa ovat muodostaneet rannikolle korkeapaineen, joka on pitänyt talvimyrskyt kaukana. Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa tilannetta vain hieman: entistä lämpimämpi sää haihduttaa vettä entistä nopeammin.

Oikeisto on syyttänyt vedenpuutteesta ympäristönsuojelijoita, jotka ovat vastustaneet uusien patojen rakentamista.

Selvää on se, että elämäntapojen on muututtava. Sadoissa tuhansissa kalifornialaiskodeissa ei ole edes vesimittareita, josta kulutusta voisi seurata. Mari Marjamaan kerrostaloasunnossakaan ei ole mittaria, eikä hän maksa erillistä vesimaksua.

Yhdysvalloissa kun ollaan, kuivuuden ympärille on syntynyt uusia tuotteita. Kaikki eivät luovu nurmikoistaan; nyt auringossa korventunut ruoho värjätään suihkumaalilla vihreäksi tai sen päälle ostetaan tekonurmea.

Better than real -tekonurmikaupassa työskentelevä Gabriel Fernandez kertoo, että bisnes on kasvanut kymmenen vuotta. Tuhannen neliön tekonurmen asentaminen maksaa yli 10 000 dollaria [noin 8 900 euroa], mutta se kestää jopa 20 vuotta.

"Tekonurmea ei tarvitse kastella, lannoittaa eikä leikata", Fernandez sanoo. "Ainoa huono puoli on, että sitten piha on muovia."

Entä viini? Siitähän Kalifornia on kuuluisa, mutta yksi viiniköynnös tarvitsee rypäleitä tuottaakseen yli tuhat litraa kasteluvettä. Kannattaako kalifornialaisviinejä enää ostaa?

Napa Valleyssa San Franciscon pohjoispuolella on satanut enemmän kuin keskuslaaksossa, joten viiniviljelijät eivät ole kärsineet kuivuudesta yhtä paljon.

Frog's Leap -viinitilan omistaja John Williams ei kastele viiniköynnöksiään lainkaan, vaan antaa sateen hoitaa homman – tai olla hoitamatta. Hän muistuttaa, että näin viiniä kasvatettiin ennen vanhaan ja kasvatetaan yhä Välimeren maissa.

"Eihän keinotekoista kastelua ole käytetty Napassa kuin vasta 1970-luvuilta alkaen", Williams sanoo. "Minusta on epäeettistä tuhlata vettä, ellei ole pakko."

Frog's Leapin tila aloitti luonnonkastelun jo 1980-luvulla. Se tuottaa pienemmän sadon, mutta antaa viinille syvemmän maun. Kuivuuden seurauksena sadevesiviineistä on tullut eräänlainen juomien Tesla: ne ovat ekologisia, mutta kalliita.

Williamsin mielestä tarvitaan kuitenkin asennemuutos, ennen kuin sadevesiviineistä tulee Kaliforniassa sääntö, ei poikkeus.

"Kuluttajat ja viiniarvostelijat ovat tottuneet vetisiin viineihin. Elleivät makumieltymykset muutu, mikään ei muutu."

&nbps;

Väestö yli kaksinkertaistunut 50 vuodessa

Kaliforniassa on enemmän asukkaita kuin missään muussa Yhdysvaltain osavaltiossa, liki 39 miljoonaa. Väestö on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1960, jolloin asukkaita oli vajaa 16 miljoonaa. Yli miljoonan asukkaan kaupunkeja on kolme: Los Angeles, San Diego ja San Jose.

2,2 biljoonan (tuhannen miljardin) dollarin talous tekisi Kaliforniasta maailman seitsemänneksi suurimman talousmahdin. Luku on nelinkertaistunut vuodesta 1960, vaikka inflaatio otetaan huomioon. Väestönkasvu ja talouskasvu ovat kiihdyttäneet kaupunkien, teiden ja kastelujärjestelmien rakentamista.

Yhden tutkimuksen mukaan kuivuus on pahin yli tuhanteen vuoteen. Toisaalta sademäärät osoittavat, että sadan viime vuoden aikana on ollut kaksi vielä vähäsateisempaa vuotta kuin 2013–2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalifornia
 • Kuivuus
 • Yhdysvallat
 • Laura Saarikoski
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää