Ulkomaat

Libya väittää Yhdysvaltojen surmanneen "Herra Marlborona" tunnetun terroristijohtajan

Yksi Pohjois-Afrikan merkittävimmistä terroristijohtajista on kuollut Yhdysvaltojen ilmaiskussa, väittää Libyan hallitus.

Tilaajille

Yksi Pohjois-Afrikan merkittävimmistä terroristijohtajista on kuollut Yhdysvaltojen ilmaiskussa, väittää Libyan hallitus.

Yhdysvallat ei uutistoimistojen mukaan vahvista Mokhtar Belmokhtarin kuolemaa, mutta sanoo terroristijohtajan olleen ilmaiskun kohteena lauantaina Libyassa.

Algerialainen Belmokhtar on terroristiverkosto al-Qaidan Pohjois-Afrikan siiven entinen johtaja. Hän on ollut pitkään voimahahmo alueen ääri-islamistien keskuudessa.

Belmokhtarilla on ollut keskeinen rooli islamistien salakuljetusverkostoissa. Paikallisten keskuudessa hän on saanut liikanimen "Herra Marlboro" tupakan salakuljetuksen takia.

Belmokhtarin uskotaan olleen Algerian vuoden 2013 verisen panttivankidraaman takana.

Ääri-islamistit ottivat In Amenasin kaasulaitoksessa panttivangeiksi 800 ihmistä. Lähes neljää päivää kestäneessä sieppauksessa kuoli 48 panttivankia.

Belmokhtarin mahdolliseen kuolemaan on suhtauduttava varauksella, sillä hänen on raportoitu saaneen surmansa useaan otteeseen aiemminkin.

"Jatkamme operaation tulosten arviointia. Kerromme yksityiskohdista myöhemmin", Yhdysvaltojen puolustusministeriön tiedottaja Steve Warren kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on jahdannut Belmokhtaria jo vuosia. Häntä vastaan on nostettu terrorismisyytteitä ja päästä luvattu 5 miljoonan dollarin tappopalkkio.

Belmokhtar näyttää kiinnostuneen väkivaltaisesta jihadismista jo koulupoikana.

Hän matkusti 1990-luvun alussa 19-vuotiaana Afganistaniin saamaan koulutusta al-Qaidalta, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Belmokhtar väittää, että Afganistanissa hän oppi tuntemaan jihadisteja eri puolilta maailmaa.

Hän palasi Algeriaan vuonna 1993, kun maa oli luisunut armeijan ja aseellisten ääri-islamististen ryhmien väliseen sisällissotaan.

Belmokhtarista tuli ensin keskeinen hahmo Aseistetussa islamilaisessa ryhmässä GIA:ssa ja myöhemmin siitä irtautuneessa salafistiliike GSPC:ssä.

Alkuvuosilta on peräisin yksi Belmokhtarin liikanimistä, "Yksisilmäinen".

Algerialainen toimittaja Mohamed Arezki Himeur kertoo BBC:lle, että Belmokhtar menetti toisen silmänsä Algerian sisällissodan taisteluissa. Toisen tarinan mukaan hän menetti sen jo Afganistanin aikoina. 

2000-luvun alussa Belmokhtarista tuli yksi al-Qaidan Pohjois-Afrikan siiven johtajista ja "Sahelin emiiri". Lopulta Belmokhtarin erimielisyydet muun johdon kanssa johtivat hänen eroonsa terroristiryhmästä.

Vuonna 2012 Belmokhtar perusti oman islamistiryhmän, jonka ensimmäisenä voimannäyttönä pidettiin In Amenasin iskua.

Belmokhtar on kuitenkin säilyttänyt henkilökohtaiset yhteydet al-Qaidaan.

Taistelukokemuksen lisäksi Belmokhtarin maine perustuu hänen keskeiseen asemaansa jihadismia tukevassa järjestäytyneessä rikollisuudessa.

Sieppausten lisäksi Belmokhtar on järjestänyt rahoitusta islamisteille aseiden, tupakan ja ihmisten salakuljetuksella.

"Hän on yksi Saharan parhaiten tunnetuista sotaherroista", sanoo järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntija ja professori Stephen Ellis Reutersille.

Olot salakuljetukselle ja muulle laittomalle toiminnalle ovat tällä hetkellä otolliset Libyassa.

Libya on vallankumouksen jälkeen vajonnut sekasortoon, kun entiset kapinallisryhmät ja asejoukot taistelevat alueista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Libya
 • Antti Ämmälä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää