Ulkomaat

Otteet kovenevat Euroopan siirtolaiskriisissä: Rajat kiinni, aita suojaksi

Alati kärjistyvä siirtolaiskriisi kiristää Euroopan maiden välejä. Unkari rakentaa nelimetristä aitaa rajalleen. Berliinissä ja Pariisissa osoitettiin mieltä pakolaisten tueksi.

Tilaajille

Alati kärjistyvä siirtolaiskriisi kiristää Euroopan maiden välejä ja otteet kovenevat.

Unkari ja Itävalta uhkaavat sulkea rajansa siirtolaisilta kokonaan. Ranska ja Sveitsi kieltäytyvät ottamasta vastaan Italiasta tulevia siirtolaisia.

Viimeisin käänne siirtolaiskriisissä on neljä metriä korkea aita, jonka Unkari ilmoitti keskiviikkona rakentavansa, jotta Serbiasta tulevat siirtolaiset eivät pääsisi maahan.

Italialaiset ovat turhautuneita, koska he ovat pelastaneet mereltä ja ottaneet vastaan yli 57 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

Pakolaiset hakevat turvapaikkaa EU-maasta, jonne he saapuvat ensimmäisenä. Italian mielestä on epäreilua, että he joutuvat huolehtimaan yksin tuhansista mereltä saapuvista pakolaisista. Kreikka on valittanut pitkään samasta ongelmasta.

Italiaan saapuvat pakolaiset ovat päässeet Schengen-maiden avoimien rajojen vuoksi helposti matkustamaan naapurimaihin: Ranskaan, Itävaltaan, Sveitsiin ja Sloveniaan.

Nyt kuitenkin Ranska ja Itävalta kertovat aloittaneensa tehoiskut karkottaakseen siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita takaisin Italiaan.

Lauantaina on vietetty maailman pakolaispäivää.

Berliinissä ja Pariisissa mielenosoittajat marssivat lauantaina osoittaakseen tukea pakolaisten hädälle.

Saksan vasemmiston ja vihreiden järjestämässä marssissa Berliinissä noin 1 800 mielenosoittajaa toivotti "pakolaiset tervetulleiksi", uutistoimisto AFP kertoi. Pariisissa marssineiden satojen mielenosoittajien joukossa oli myös paperittomia siirtolaisia.

Samaan aikaan Slovakiassa osoitettiin mieltä EU:n ehdottamia pakolaiskiintiöitä vastaan. Paikallisten viestimien mukaan protesti houkutteli paikalle joitain satoja tai tuhansia ihmisiä, jotka vaativat iskulauseissaan "loppua Euroopan islamisaatiolle" ja "Eurooppaa eurooppalaisille", uutistoimisto Reuters kertoi.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó ei pidä Unkarin ja Serbian välistä raja-aitaa kansainvälisten sopimusten vastaisena, koska muillakin mailla on sellaisia. Näin selittää Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan yliopistonlehtori Heino Nyyssönen puhelimitse Budapestistä.

Tällä viikolla unkarilaislehdissä on Nyyssösen mukaan julkaistu kuvia piikkilanka- ja metalliaidoista Bulgarian ja Turkin välillä sekä Melillan ja Afrikan välillä. Melilla on Espanjalle kuuluva kaupunki Pohjois-Afrikassa, keskellä Marokon rannikkoa.

Aitoja on myös Kreikan ja Turkin, Yhdysvaltain ja Meksikon sekä Ceutan kaupungin ympärillä. Ceuta kuuluu Espanjalle, mutta sijaitsee Pohjois-Afrikan puolella.

"Aita on täysin mahdollista pystyttää. On maasta kiinni, kuinka kukin maa valvoo ulkorajojaan", kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Vesa Blomqvist rajavartiolaitokselta sanoo.

Nyyssönen arvelee, että Unkarin ja Serbian välinen aita voi olla oikeistopopulismia tai kokeilu, jolla voi lypsää EU:lta erivapauksia. Unkarilaisten suurelle yleisölle ajatus aidasta tuli joka tapauksessa yllätyksenä.

"Rajan sulkemista on väläytelty viikkojen ajan, mutta sitä on pidetty viimeisenä ratkaisuna. Ehdotus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta", Nyyssönen kertoo.

Ulkoministeri kertoi asiasta keskiviikkona, jolloin sisäministeri sai viikon aikaa sulkea rajan.

Nyyssönen epäilee, että kyseessä saattaa olla rohkea testi, jolla unkarilaiset seuraavat muiden maiden reaktioita. Unkari vastustaa EU:n suunnittelemaa jakaa pakolaiset tasaisesti jäsenmaihin.

Yksi syy voi olla se, että päähallituspuolue Fidesz pelkää äärioikeistolaista puoluetta Jobbikia. Fidesz hävisi huhtikuussa täytevaalit. Sen jälkeen Fideszistä tuleva pääministeri Viktor Orbán ilmoitti, että kuolemantuomiota täytyy pitää asialistalla. Jokaisen EU-maan tulisi myös saada päättää siitä itse.

Seuraavaksi valtio halusi järjestää kansallisen konsultaation laittomasta maahanmuutosta ja terrorismista. Siinä valtio lähettää kansalaisille kirjeen, jossa on kaksi kysymystä ja vastauspostimerkki. Unkarilaiset vastaavat kysymyksiin 1. heinäkuuta mennessä.

Unkarin ulkoministerin mukaan maahan on tullut viime kuukausien aikana enemmän turvapaikkahakemuksia kuin Kreikkaan tai Italiaan.

"Jos hakemuksia tulee niin paljon, kuinkahan moni heistä jää. Unkari ei ole todellakaan maa, johon pakolaiset ovat sankoin joukoin jääneet", Nyyssönen sanoo.

Suurin syy siirtolaiskriisiin on epävakaa tilanne Afrikassa ja Lähi-idässä. Se ruokkii myös ihmissalakuljettajia, sanoo Vesa Blomqvist rajavartiolaitokselta.

"Organisoituneet rikollisliigat rahastavat raa'asti ihmisten hädällä ja toiveilla. Ihmissalakuljetus on rahakkaampaa kuin huumebisnes. Myös riskit ovat paljon pienemmät. Huumeista maksetaan, kun tavara on perillä. Rikollisia ei kiinnosta pätkääkään, pääsevätkö ihmiset perille vai eivät", Blomqvist sanoo.

Kevään uusi ilmiö ovat aavelaivat, jotka rikolliset lastaavat täyteen ihmisiä ja jättävät oman onnensa nojaan.

"En usko, että tulijoita olisi niin paljon, elleivät rikolliset lupaisi heille maita ja taivaita. Valitettavasti suuren osan toiveet eivät täyty, vaan he joutuvat alipalkattuihin töihin tai seksibisnekseen."

Blomqvistilla ei ole tietoa, että Ranska tai Itävalta olisivat tehneet muutoksia rajatarkastuksissaan. Euroopassa on käytössä ylikansallinen Schengenin rajasäännöstö, joten jos maat noudattavat lakia, rajojen sulkeminen ei onnistu mielijohteesta.

"Äärimmäisen kova paine voi johtaa siihen, että palautetaan rajatarkastukset. Jos siihen mennään, palautusten täytyy täyttää tietyt kriteerit."

Todennäköisempää on, että Ranskan ja Itävallan poliisit ovat tehneet omaa työtään maan sisällä.

"Viranomaisten ongelma on matkustajavirtojen sekoittuminen. Joukossa on oikeaa hätää kärsiviä ja paremman elämän toivossa tulevia. On iso haaste löytää ne, jotka oikeasti tarvitsevat apua.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siirtolaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää