Ulkomaat

Pieksämäeltä sotilaaksi Itä-Ukrainaan – Petri Viljakainen odottaa rintamalle pääsyä Donetskin liepeillä

Petri Viljakainen, 38, odottaa pääsyä taistelemaan Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien kapinallisten joukossa.

Tilaajille

Petri Viljakainen on tullut juuri kasvitieteellisestä puutarhasta, kun hän vastaa HS:n soittoon. Aamuisin hän saattaa juosta lenkin ja peseytyä pikaisesti ennen aamiaista.

Näin elää suomalainen taistelija Itä-Ukrainassa, Donetskin liepeillä.

Viljakainen, 38, kuuluu niiden ensimmäisten suomalaisten joukkoon, jotka ovat lähteneet vapaaehtoisesti taistelemaan Itä-Ukrainaan ja kertoneet siitä julkisuudessa. Hän on niin sanotun Donetskin kansantasavallan eli Venäjän tukemien kapinallisten joukoissa. Suomalaisen kertomaa olinpaikkaa on tosin hankalaa varmentaa.

Viljakaisesta kertoivat ensin Aamulehti ja kansalaisjournalistinen LiveLeak-videosivusto.

Viljakainen seurasi aiemmassa asuinpaikassaan Pieksämäellä kriittisesti lännen toimia maailmalla ja Ukrainassa ja sanoo haluavansa taistella fasismia vastaan.

Sanavalinta heijastelee Venäjän propagandaa, joka leimaa koko Kiovan nykyhallinnon fasistiseksi. Todellisuudessa Ukrainan parlamentin enemmistön muodostavat keskustaoikeistolaiset ja länsimyönteiset puolueet, joihin nimitys ei sovi. Se toisaalta on totta, että Ukrainan puolella on taistellut äärioikeistolaisia joukkoja, kuten vapaaehtoisten Azov-pataljoona.

"Kun jenkit rupesivat lähettämään toiselle puolelle apuja, se oli viimeinen pisara. Mitta tuli täyteen. Oli lähdettävä itse kantamaan kortensa kekoon", Viljakainen kertoo.

Yhdysvallat antaa Ukrainan käyttöön "ei-tappavia" varusteita, kuten tutkia ja miehittämättömiä ilma-aluksia. Amerikkalaissotilaat myös kouluttavat Ukrainan armeijaa.

Viljakaisen mukaan hänen viisuminsa Venäjälle ja osan lennoista maksoi dosentti Johan Bäckman. Bäckman tunnetaan Suomen ja Venäjän suhteiden Venäjän-mielisenä, ärhäkkänä kommentaattorina. Helsingin yliopisto arvioi hänen dosentin arvonimensä peruuttamista vuonna 2012, mutta ei pysty ottamaan arvonimeä pois, sillä peruuttaminen puuttuu yliopistolaista.

Viljakainen ei ole ainoa Ukrainaan taistelemaan lähtenyt suomalainen. Suojelupoliisin tietojen mukaan Itä-Ukrainassa on molemmilla puolilla ollut suomalaisia tai Suomesta lähteneitä, muttei paljon.

Suomen lain mukaan ulkomaille taistelemaan lähteminen ei ole rangaistavaa. Myöskään terroristijärjestöön kuuluminen ei ole rikos. Sen sijaan sotarikosten tai terroritekojen tekeminen ovat rikoksia. Hallitusohjelman mukaan osallistuminen terroristijärjestön toimintaan aiotaan kuitenkin kriminalisoida.

Suomessa ei ole ollut oikeustapauksia Itä-Ukrainan konfliktissa taistelleista suomalaisista. Jos poliisi alkaisi tutkia taisteluihin osallistuneiden suomalaisten toimintaa Ukrainassa, sen tulisi ratkaista tapaus kerrallaan, onko henkilö syyllistynyt terroritekoihin tai sotarikoksiin.

Jos taas suomalaisille sattuisi jotain Itä-Ukrainassa, ulkoministeriön olisi hankalaa auttaa heitä. Suomalaisilla on oikeus saada ulkomailla konsuliapua, mutta sotatoimialueella auttaminen on hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

Viljakainen otti rahaa niin paljon kuin pystyi ja pakkasi mukaan univormun ja kahdet hyvät kengät.

"Rinkan tyylinen laukku on hyvä olla. Koskaan ei voi tietää, siirtyykö joukko-osasto vaikka toiseen paikkaan. Silloin pitää saada kamat mukaan. Mukaan kannattaa ottaa myös kello, joka kestää kovempiakin meininkejä", Viljakainen kertoo.

Sotilaat asuvat 2–4 hengen huoneissa ja saavat kolme ateriaa päivässä.

"Minulla on tuossa myös vitamiinitabletteja. Niitä pitää vetää. Muuten täällä tunnutaan pitävän huolta kaikin puolin. Nyt äsken tänne tuli säilykkeitä ja teetä."

Viljakainen on käynyt Suomen armeijan. Puolustusvoimista sanotaan, että vaikka asevelvollisuus on tarkoitettu Suomen puolustamista varten, armeijan käyneiden myöhempää elämää on mahdotonta valvoa.

Viljakaisen päiviin ei vielä kuulu taisteluita, vaan aamulenkkiä, kuntosalia, keittiö- ja siivouspalvelusta sekä armeijatreeniä ja vartiota.

"Satuin jännään aikaan tänne. Pataljoonassa tehdään organisaatiouudistusta, joten siksi olemme reservissä. Kun tulin tänne, jätkät olivat asemissa."

Viljakainen sanoo saapuneensa perille 17. heinäkuuta eli kaksi viikkoa sitten. Hän on kansainvälisessä pataljoonassa, jonka sotilaat tulevat pääosin slaavilaisista maista, mutta myös Yhdysvalloista, Ranskasta ja Brasiliasta. He puhuvat keskenään englantia. Viljakainen opiskelee vapaa-ajallaan venäjää, joka on komentokieli.

Viljakainen ei ole tavannut muita suomalaisia mutta sanoo nähneensä kaksi venäläistä sotilasta, joita hän kutsuu vapaaehtoisiksi.

Ensimmäinen matkasi Viljakaisen kanssa Etelä-Venäjältä Donetskiin ja auttoi paperitöissä. Toinen mies oli noin viisikymppinen sotilas Siperiasta asti.

Venäjän mukaan Itä-Ukrainassa taistelevat venäläissotilaat ovat kaikki vapaaehtoisia. Kuitenkin esimerkiksi toukokuussa Ukrainan joukot vangitsivat kaksi venäläissotilasta, jotka sanoivat olleensa kiinni jäädessään Venäjän armeijan palveluksessa.

Jätehuolto on jotain, mitä Venäjän-mielisissä joukoissa odottava Viljakainen yllättäen kaipaa Suomesta.

"Olen tämmöinen vähän vihreä mies, niin kaipaan suomalaista jätehuoltoa. Kun sota on ohi, rupean tekemään täällä töitä ympäristön eteen ja ihmisten asenteiden muuttamiseksi."

"Täällä ei kierrätetä pulloja. Kaikki on niin alkutekijöissään sillä saralla kuin voi olla. Ei ole metallin- tai muovinkierrätystä. Uskon, että se on valtava työsarka ja nähtävästi jonkinlainen ongelma täällä. Tulevaisuudessa kaikkien täytyisi osallistua talkoisiin."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää