Ulkomaat    |   HS Balkanilla

Kännykkä turvaa pakolaisen matkaa

Älypuhelinten karttasovellukset voivat pelastaa hengen vaarallisilla reiteillä

Tilaajille

Parikymppinen nuorimies näyttää iloisena kännykkäänsä, jossa on avoinna kaksi ruutua. Toinen näyttää hänen omia kasvojaan, toisella ruudulla on vanhempi nainen.

"My mama!" hän huudahtaa innoissaan.

Siinä hän kävellä tallustaa pitkin pölyistä tietä Balkanilla. Hän on lähtenyt karkuun Syyrian vuosia jatkunutta sotaa ja yrittää kymmenientuhansien muiden ihmisten tavoin saada turvapaikan Euroopasta.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on kutsunut hänenlaisiaan pakolaisia "iPhone-miehiksi". Sillä hän tarkoittaa, että Eurooppaan pakenevat ihmiset ovat jonkinlaisia "elintasosurffareita", kuten Halla-ahon puoluetoveri Riikka Slunga-Poutsalo samoja ihmisiä nimitteli.

Kreikassa, Makedoniassa, Serbiassa ja Unkarissa näkemieni pakolaisten perusteella voin kertoa, että "iPhone-miehet" on ontuva nimitys, koska laadukasta amerikkalaispuhelinta ei täällä juurikaan näe. En ole nähnyt niitä yhdelläkään tuhansista näkemistäni pakolaisista.

Yleisin älypuhelin on Samsung, etenkin syyrialaisten keskuudessa.

Pakolaiset ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajat kertovat myös, että älypuhelimet eivät ole heille elintason merkki, vaan hengissä säilymisen väline.

"Ilman kännyköitä olisimme hukassa, emme tietäisi mistään mitään", toteaa 29-vuotias irakilainen Osama Ibrahim Serbian ja Makedonian rajalla Presevon kaupungissa.

Ibrahimin mukaan pakolaiset kutsuvat matkaansa Eurooppaan kuoleman matkaksi, koska niin moni on menehtynyt merionnettomuuksissa ja väkivaltaisuuksissa. Hänen mukaansa älypuhelimet kuitenkin vähentävät riskejä.

"Uskon, että kännykät ovat pelastaneet henkemme", Ibrahim sanoo.

UNHCR:n kenttävirkailija Niklas Stoerup Agerup kertoo, että pakolaiset käyttävät innokkaasti erilaisia karttasovelluksia, joilla vältetään vaarallisimmat reitit. Suuressa suosiossa on MAPS.ME-niminen kartanlatauspalvelu, joka näyttää sijainnin, vaikka kännykässä ei ole verkkoyhteyttä.

Syyriasta paennut, tietokoneinsinööriksi opiskellut Ahmad Alnagar, 21, sanoo, että sosiaalisen median suosikkipalvelut Facebook ja Whatsapp ovat täynnä ihmisiä ja ryhmiä, jotka neuvovat pakolaisia matkoillaan. Nämä ilmaiseksi neuvojaan jakavat ihmiset syövät ihmissalakuljettajien töitä.

Facebookissa on esimerkiksi ryhmä nimeltään Kuinka salakuljetat itsesi ilmaiseksi Eurooppaan ilman ihmissalakuljettajia. Alnagarin mukaan foorumeilta saa myös tärkeitä vinkkejä juridiikasta, jonka turvapaikanhakijat Euroopassa kohtaavat.

"Ongelma on vain se, että asiat muuttuvat koko ajan. Minulle sanottiin, että Makedoniassa on ongelmia, mutta Serbiassa ei. Mutta olikin päinvastoin", hän kertoo turhautuneena Presevossa, jossa serbipoliisit tuuppivat ja sättivät kaoottisiin jonoihin asettautuneita pakolaisia.

Vaikka kännykät ovat sovelluksia pullollaan, tärkein käyttötapa on pysyä yhteydessä kotiväkeen. Sotaa käyvissä maissa kotiväki ei välttämättä asu kotona, koska sitä ei välttämättä ole enää jäljellä.

Syyrialaisnainen esimerkiksi kertoo, että toinen hänen veljistään asuu Yhdysvalloissa ja toinen Venäjällä. Vuosiin ei ole nähty, paitsi älypuhelimen ruudulla.

YK:n pakolaisjärjestön kenttävirkailija Leonelli Lorenzo suhtautuu ihmetyksellä Jussi Halla-ahon käyttämään iPhone-miehet-leimaan.

"He ovat ihmisiä niin kuin mekin. Ja jos me käytämme iPhonea, niin mekin olemme iPhone-miehiä", hän toteaa.

Lorenzon mukaan kännykät ovat todellisia tietopankkeja pakolaisille. Niihin ladataan karttojen lisäksi hätänumeroita ja tietoja siitä, miten minkäkin maan viranomaisten kanssa tulee toimia.

Niillä myös tiedustellaan hintoja ja yritetään välttyä vedätykseltä.

"Kun ihmiset tulevat uuteen paikkaan, on tärkeää tietää, maksaako banaani euron kilolta vai kappaleelta. Pakolaiskriisit johtavat usein hintojen nousuun", hän kertoo.

UNHCR:n kenttävirkailija Agerupin mukaan maailmanjärjestö ei tee päätelmiä ihmisten hädästä sen mukaan, mikä puhelin heillä on taskussaan.

"Me kohtaamme ihmisiä, jotka pakenevat sotaa. Me autamme heitä, olipa heillä iPhonet, älypuhelimet tai iPadit. Se ei kerro mitään siitä, tarvitsevatko he kansainvälistä suojelua", Agerup sanoo.

Pekka Mykkänen HS
Presevo

Kymmenettuhannet pyrkivät EU-maihin

 70 000 siirtolaista ylitti EU:n rajan kesäkuussa.

 107 500 siirtolaista ylitti EU:n rajan heinäkuussa.

 340 000 siirtolaista ylitti EU:n rajan tammi–heinäkuussa.

 160 000 siirtolaista on rantautunut Kreikkaan kuluvan vuoden aikana.

 Vuosien 2000–2015 aikana noin 30 500 siirtolaisen arvioidaan kuolleen pakomatkallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Balkan
 • Pakolaisuus
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää