Ulkomaat

Seitsemän asiaa, joista kannattaa iloita

Vaikka moni asia tuntuu olevan pielessä, moni on aiempaa paremmin

Tilaajille

Mikä on maailmanhistorian merkittävin saavutus? Ehdokkaita on monia, mutta YK:n mukaan yksi merkittävimmistä ihmiskunnan saavuttamista asioista on lapsikuolleisuuden tuntuva pieneneminen viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana.

Alle viisivuotiaiden kuolemat ovat vähentyneet alle puoleen lähes kaikissa maailman valtioissa, ja juuri nyt ne vähenevät nopeammin kuin kahteenkymmeneen vuoteen.

Ulkomailta kantautuvat uutiset kertovat usein sodasta, hävityksestä ja kuolemasta. Positiivinen kehitys saattaa silloin jäädä huomaamatta. HS listasi asioita, jotka ovat viime vuosina parantuneet. 

 

1. Äärimmäinen köyhyys on vähentynyt

Yli miljardi ihmistä on noussut äärimmäisestä köyhyydestä sitten 1990-luvun, ja melkein kaikissa maailman kolkissa äärimmäisen köyhiä ihmisiä on nyt alle puolet aiemmasta. Olojaan ovat parantaneet erityisesti Kiina ja Intia. Itä-Aasiassa alle eurolla päivässä elävien ihmisten osuus onkin pudonnut 61 prosentista vain neljään prosenttiin vuosina 1990–2015. 

 

2. Lapset saavat käydä koulua

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lapsia lähetetään kouluun ennätyksellistä vauhtia. Vuonna 2000 maailmassa oli vielä sata miljoonaa lasta, jotka eivät päässeet kouluun. Nyt heitä on 57 miljoonaa. Yli 90 prosenttia maailman nuorista aikuisista osaa nykyään lukea.

Vaikka ääriliikkeet yrittävät joissain maissa estää tyttöjen koulunkäynnin, maailmanlaajuisesti entistä useampi tyttö pääsee kouluun. Esimerkiksi vuonna 1990 Etelä-Aasiassa jokaista sataa poikaa kohden vain 74 tyttöä kävi koulua. Suhde oli huonoin koko maailmassa. Tänä vuonna kouluun menee jo 103 tyttöä sataa poikaa kohti. Tyttöjen koulunkäynti vähentää lapsiavioliittoja ja väestönkasvua. 

 

3. Olot slummeissa paranevat

Vielä vuonna 2000 noin 40 prosenttia kaikista maailman kaupunkilaisista asui slummeissa. Nyt slummeissa asuu enää noin 28 prosenttia kaupunkilaisista, minkä lisäksi slummien oloja on onnistuttu merkittävästi parantamaan. Viimeisten viiden vuoden aikana noin 350 miljoonaa slummien asukasta on saanut kotiinsa juoksevan veden ja paremmat vessat sekä enemmän tilaa asukasta kohti kuin aiemmin. 

 

4. Entistä useampi pääsee vessaan

Nykyään 2,1 miljardilla ihmisellä on pääsy kunnollisiin vessoihin ja käsihygieniaan. Se ei vielä ole tarpeeksi, mutta vuodesta 1990 sellaisten ihmisten määrä, joilla ei ole pääsyä vessoihin, on puolittunut. 

 

5. Taudit tappavat harvemmin

2000-luvulla 6,2 miljoonaa ihmistä on jäänyt eloon sen ansiosta, että kansainvälinen yhteisö, erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt, maiden hallitukset ja yksittäiset ihmiset ovat taistelleet päättäväisesti malariaa vastaan. Tautiin kuolleiden määrä on nyt 58 prosenttia pienempi kuin 2000-luvun alussa.

Tuberkuloosiin sairastutaan melkein puolet harvemmin kuin vuonna 1990. Uusien hiv-infektioiden määrä on vähentynyt yli 40 prosenttia vuodesta 2000. Tässä kuussa Liberiassa juhlittiin: maa julistettiin 3. syyskuuta puhtaaksi ebolaviruksesta. 

 

6. Otsonikerros toipuu

1970-luvulla havaittiin, että yläilmakehän otsonikerros oli ohenemassa. Kun otsonikato lopulta otettiin vakavasti, ihmiskunta toimi tarpeeksi nopeasti. Otsonikatoa aiheuttavat CFC-yhdisteet kiellettiin, ja muitakin yhdisteitä rajoitettiin merkittävästi. 98 prosenttia otsonikatoa aiheuttavien aineiden valmistuksesta on nyt lopetettu, ja otsonikerros korjaantuu ennalleen vuoteen 2050 mennessä. 

 

7. Puhelin on jo melkein kaikkien ulottuvilla

Jo 95 prosenttia maailman ihmisistä asuu kännyköiden kuuluvuusalueella. Tänä vuonna 43 prosenttia ihmisistä pääsee kotonaan nettiin, kun luku oli vuonna 2000 vain kuusi prosenttia.

Parantuneet viestintäyhteydet luovat uusia elinkeinoja ja parantavat elämisen laatua ympäri maailmaa.

 

Lähteet: BBC, Charity: Water, Freedom House, Kansainvälinen televiestintäliitto, Unicef, WHO, YK

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvän mielen uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää