Ulkomaat

Kroatia alkoi kuljettaa siirtolaisia Unkarin rajalle – Unkari pysäytti siirtolaisia kuljettavan junan ja pidätti kuljettajan

Pakolaisia kuljetettiin perjantaina rajalta toiselle, kun itäisen Keski-Euroopan EU-maat yrittivät sälyttää vastuuta pakolaiskriisistä toisilleen.

Tilaajille

Unkarin viranomaiset pysäyttivät perjantaina siirtolaisia kuljettavan junan, joka saapui naapurimaasta Kroatiasta. Viranomaiset riisuivat junassa olleet 40 kroatialaista poliisia aseista ja pidättivät junan kuljettajan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Unkarin mukaan pakolaisia ja siirtolaisia Magyarbolyyn kuljettanut juna tuli maahan luvatta ja ilman ennakkovaroitusta.

Aiemmin perjantaina Kroatia ilmoitti alkavansa kuljettaa siirtolaisia Unkarin vastaiselle rajalle. Itäisen Keski-Euroopan EU-maat yrittivätkin nyt sälyttää vastuuta pakolaiskriisistä toisilleen.

Junan lisäksi noin kahdenkymmenen kroatialaisen bussin saattue täynnä siirtolaisia saapui lähelle rajanylityspaikkaa perjantaina iltapäivällä.

Kroatian pääministeri Zoran Milanović sanoi, että siirtolaiset "siirretään eteenpäin".

”Mitä muita vaihtoehtoja meillä on? Se on laillista”, hän sanoi.

Samoihin aikoihin kun Kroatian bussit saapuivat rajalle, konekiväärein varustetut Unkarin armeijan autot ja sotilaat saapuivat rajanylityspaikan toiselle puolelle.

Ainakin kaksi bussia pääsi rajan yli. Unkarissa näiden bussien yhteensä yli 120 matkustajaa siirrettiin unkarilaisiin busseihin.

Unkarin poliisin mukaan siirtolaiset vietiin rekisteröimispisteisiin Szentgotthárdin ja Vámosszabadiin, jotka sijaitsevat lähellä Itävallan rajaa.

Se sai puolestaan Itävallan koventamaan linjaansa. Perjantai-iltana Itävalta ilmoitti saattavansa estää maahantulon Unkarista tulevilta siirtolaisilta, jotka eivät aio hakea turvapaikkaa Itävallasta.

Itävalta tiukensi keskiviikkona rajatarkastuksia yrittääkseen hidastaa siirtolaisten tuloa sen alueelle. Se kuitenkin teki selväksi, ettei lähettäisi heitä takaisin Unkariin.

Turvapaikanhakijoiden virta suuntasi Kroatian rajalle sen jälkeen, kun Unkari sulki etelärajansa.

Kroatia sulki seitsemän kahdeksasta rajanylityspaikasta Serbian vastaisella rajalla pakolaistulvan paisuttua maan kantokykyä suuremmaksi.

Kroatiaan on saapunut ainakin 17 000 ihmistä keskiviikon jälkeen, sisäministeriö ilmoitti. Kroatian sisäministeri Ranko Ostojić sanoi aiemmin, että raja suljetaan, jos rajan yli tulee vielä 8 000 ihmistä päivässä.

Sisäministeri varoitti, ettei Kroatia kykene enää vastaanottamaan siirtolaisia enempää.


Unkari taas kertoi perjantaina aloittaneensa aidan rakentamisen Kroatian-vastaiselle rajalleen. Rajalle on myös lähetetty satoja sotilaita, sanoi Unkarin siirtolaisvastainen pääministeri Viktor Orbán radiossa.

Aidan oli tarkoitus valmistua perjantain aikana.

”Meidän on valmistauduttava samalla tavalla kuin Serbian rajalla”, Orbán sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Rajalla jo olevien 600 sotilaan lisäksi alueelle lähetetään 1200 sotilasta viimeistään viikonlopun aikana.

Kroatian lisäksi paineita kohdistuu Unkarin suljettua rajojaan myös Romaniaan ja Sloveniaan.

Slovenian poliisi kertoi torstaina, että he palauttavat 150 siirtolaista Kroatiaan. Siirtolaiset olivat tulleet junalla maiden rajalla sijaitsevalle Dobovan asemalle, jossa heidät pysäytettiin Slovenian puolella.

Perjantaina Slovenia ilmoitti myös harkitsevansa "käytäviä", joita pitkin siirtolaiset pääsisivät kulkemaan maan läpi, jos pakolaisvirta kasvaa liian suureksi.

"Jos paine käy liian suureksi, me keskustelemme mielellämme mahdollisista käytävistä asianosaisten maiden kanssa", pääministeri Miro Cerar sanoi.

Kuten Unkari, myös Kroatia ja Slovenia ovat siirtolaisille kauttakulkumaita matkalla muihin EU-maihin. Monet tulijoista pyrkivät kohti Saksaa.

EU-maat ovat olleet erimielisiä siitä, miten pakolaiskriisi pitäisi hoitaa. EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikolla Brysselissä hätäkokoukseen tilanteen vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää