Ulkomaat    |   HS-analyysi

Naapurukset puhuvat rauhasta ja panostavat voimaan

Kiista uudesta puolustuslaista johti Japanin ylähuoneessa käsikähmään

Tilaajille

Kiinassa pidettiin runsaat kaksi viikkoa sitten näyttävä sotilasparaati. Kiina ilmoitti sen viestivän rauhan sanomaa, mutta moni piti sitä naapurimaa Japanin vastaisena julistuksena.

Tällä viikolla Japanissa on vuorostaan puskettu aseisiin perustuvaa rauhankäsitystä.

Torstaina Japanin ylähuoneen lakikomiteassa etenivät lakimuutokset, jotka mahdollistaisivat niin sanotun kollektiivisen itsepuolustuksen. Laki antaisi Japanin asevoimille valtuudet sotia muuallakin kuin Japanissa – ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Puolustuslaki on muutos Japanin sodanjälkeiseen, rauhantahtoa korostavaan linjaan. Se on myös kiistellyin poliittinen kysymys vuosikausiin.

Kiista on saanut tavallisesti melko välinpitämättömiltä vaikuttavia japanilaisia ryhtymään tuhansittain mielenosoituksiin lakia vastaan.

Torstaina parlamentissakin syntyi käsikähmää, kun ylähuoneen edustajat kiistelivät laista.

Parlamentin alahuone hyväksyi lain jo heinäkuussa. Nyt laki on valmis myös ylähuoneen äänestykseen.

Japanin pääministerille Shinzo Abelle puolustuslaki on eräänlainen kärkihanke, talouspolitiikan ohella.

Abe on saavuttanut äänestäjien suosiota lupaamalla nostaa Japanin talouden jaloilleen, mutta kansa ei suhtaudu puolustuslakiin yhtä myötämielisesti. Mielipidekyselyjen mukaan enemmistö japanilaisista vastustaa sitä. Vastustajat pelkäävät lähinnä, että Japani joutuu mukaan muiden sotiin.

Hallituksen tavoitteena on "ennakoiva rauhan edistäminen", joka oli johtoajatuksena kaksi vuotta sitten julkistetussa kansallisen turvallisuuden strategiassa.

Se tarkoittaa, että Japani haluaa niin sanotuille itsepuolustusjoukoilleen enemmän valtuuksia toimia kansainvälisillä kentillä, esimerkiksi maailmanjärjestö YK:n tehtävissä.

Nykyinen laki sallii Japanille vain itsensä puolustamisen, mutta uudet pykälät antaisivat mahdollisuuden puolustaa myös liittolaisia, tietyin ehdoin.

Vielä ei tiedetä aivan tarkalleen, mitä se merkitsisi käytännössä. Vastustajien mielestä laissa on määritelty epämääräisesti, milloin liittolaisen puolustaminen on sallittua.

Japanilaisen Mainichi-sanomalehden mukaan yksi skenaarioista on esimerkiksi se, että Japani päätyisi sotimaan Yhdysvaltojen rinnalla Lähi-idässä, jos siellä vallitseva kriisi vaarantaisi öljyn tuonnin Japaniin.

Tätä tulkintaa Japanin hallitus ei ole vahvistanut.

Vaikka Japani puhuu Kiinan tapaan asevoimista rauhan työkaluna, kyse on lopulta siitä, kenellä on tulevaisuudessa Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen uskottavin aseistus ja kyky käyttää sitä. Vastakkain ovat Kiina ja Yhdysvallat liittolaisineen.

Japanin tärkein liittolainen Yhdysvallat toivoo, että Japanin verrattain tehokkaat ja nykyaikaiset itsepuolustusjoukot voisivat olla uuden lain turvin aktiivisempi pelaaja omalla kentällään.

Alueen sotavoimakuviot ovat menossa kovaa vauhtia uusiksi, kun Kiina nykyaikaistaa ja varustaa suuria mutta vanhanaikaisia asevoimiaan.

Lihaksiaan trimmannut Kiina on alkanut käyttäytyä yhä vaativammin etenkin Etelä-Kiinan meren aluekiistoissa. Kiina kinastelee saarten hallinnasta varsin ponnekkaasti myös Japanin kanssa Itä-Kiinan merellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Kiina
 • Puolustuspolitiikka
 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää