Ulkomaat    |   HS-analyysi

Pakolaisbisneksessä Suomen kannattaa tutkia naapurin kokemuksia – 6 400 euron kuukausivuokrasta tuli ahneuden symboli Ruotsissa

Noin 60 000 kruunua, eli runsaat 6 400 euroa. Niin paljon voi maksaa yhden Ruotsiin yksin tulleen alaikäisen pakolaislapsen kuukausivuokra yksityisen Aleris-yhtiön tarjoamassa tukiasunnossa Göteborgin lähettyvillä.

Tilaajille

Noin 60 000 kruunua, eli runsaat 6 400 euroa.

Niin paljon voi maksaa yhden Ruotsiin yksin tulleen alaikäisen pakolaislapsen kuukausivuokra yksityisen Aleris-yhtiön tarjoamassa tukiasunnossa Göteborgin lähettyvillä.

Luvusta, joka kävi ilmi Svenska Dagbladetin pakolaisbisnestä tutkivasta laajasta artikkelisarjasta, on tullut viime päivinä symboli keskustelussa, jota Ruotsissa käydään yritysten moraalista turvapaikanhakijoiden luomilla markkinoilla.

Maailmaa ja Eurooppaa koettelee kovin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Lukemattomat vapaaehtoiset raatavat yötä päivää auttaakseen tulijoita palkatta. Viranomaiset ovat kovassa paineessa. Moni kysyy siksi nyt Ruotsissa, onko oikein, että yritykset voivat laskuttaa palveluistaan lähes millaisia hintoja tahansa.

Pääministeri Stefan Löfven jyrähti aiheesta viikonloppuna. "Viestini on: Miettikää hiukan. Meidän on hoidettava tämä yhdessä Ruotsissa. Onko paras ratkaisu periä 60 000 kruunun vuokraa asunnosta. Miettikää hiukan", hän sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa.

Yksityisten yritysten voitot verorahoin rahoitetulla hyvinvointimarkkinoilla on teema, joka kuohuttaa tunteita säännöllisesti Ruotsissa.

Ennen puhuttiin pääosin vanhustenhoidosta ja koulutuksesta. Nykyisin yhä useammin turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotosta. Ongelmien taustalla on tulijoiden määrän nopean kasvun lisäksi se, että Ruotsissa on jo ennestään kova asuntopula, jota poliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan.

Yhä useampi väliaikainen asunto on tulijoiden määrän kasvaessa vuokrattu yksityisiltä tuottajilta, sillä muita ratkaisuja ei ole nopeasti tarjolla. Keskustelua on syntynyt esimerkiksi palvelujen laadusta. Hallitus selvittää paraikaa osana suurempaa hyvinvointipalvelujen voittoja käsittelevää kartoitusta, miten varojen käyttö asianmukaisesti voidaan taata.

Koko alalla voitot ovat myös kasvaneet kovaa vauhtia. Ei vähiten juuri yksinäisten pakolaislasten hoidossa. Heitä odotetaan tulevan Ruotsiin yksin tänä vuonna noin 12 000.

SvD:n kartoitus kertoo esimerkiksi, että Attendon pakolaislapsia majoittavan tytäryhtiön kokonaispääoman tuottoprosentti oli viime vuonna 24. Luku kertoo yhtiön kannattavuudesta, ja se on yli kolminkertainen verrattuna keskimääräiseen pörssiyhtiöön Ruotsissa.

Tällä hetkellä Attendo muun muassa pitää hintoja ennallaan, vaikka samoihin huoneisiin mahdutetaan yhä useampia tulijoita.

6 400 euron hinnallaan profiloitunut Aleris on selittänyt laskutustaan sillä, että vuokraan kuuluu esimerkiksi ruoka ja palveluja. Lisäksi tavallisempi lasku on 4 800 euron tienoilla. Kalliimpi hinta koskee erityistapauksia.

Kunta puolestaan arvelee, että palvelun pitäisi syntyä noin puolella laskusta.

Suurempaa kuvaa voi lopulta katsoa myös toiselta kantilta: Ilman nopeasti toimivia yrityksiä koko systeemi olisi luultavasti jo hajalla ja tulijat taivasalla.

Joka tapauksessa, Suomessa Ruotsin kokemuksiin kannattaa tutustua kunnolla nyt, kun markkinat turvapaikanhakijoiden ympärille alkavat muotoutua.

Miten hintojen karkaaminen ja muut Ruotsissa koetut ongelmat voitaisiin torjua? Miten taataan, että markkinoilla on riittävästi kilpailua, ja että kunnat osaavat ostaa palveluita? Ja miten lopulta pidetään huoli siitä, että yritykset tuottavat rahoilla kohtuullista palvelua?

Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää