Ulkomaat

Pakistaniin eksynyt kuuro intialainen palasi viimein kotiin – perhe olikin väärä

13 vuotta Pakistanissa viettänyt Geeta otettiin Delhissä vastaan juhlallisin menoin. Nuori nainen ilmoitti, ettei vastassa ollut perhe ollutkaan hänen perheensä.

Pakistanissa yli vuosikymmenen viettänyt kuuro intialaisnainen pääsi tänään maanantaina palaamaan kotimaahansa Intiaan. Ennen paluutaan nainen oli toiveikas siitä, että pääsisi vuosikausien eron jälkeen takaisin intialaisen perheensä luo.

Geeta-niminen nuori nainen hymyily, vilkutteli häntä vastaan tulleelle väkijoukolle ja otti vastaan kukkakimppuja Delhin lentokentällä. Intian politiikan korkeimpia johtajia oli saapunut häntä vastaanottamaan.

Traaginen käänne tapahtui muutaman tunnin kuluttua, kun Geeta ilmoitti, ettei hänen valokuvasta aiemmin tunnistamansa perhe ollutkaan hänen perheensä.

”Hän tunnisti erään perheen, kun näytimme hänelle kuvia. Mutta kun hän tapasi Mahaton perheen tänään, hän ei tunnistanutkaan heitä”, Intian ulkoministeri Sushma Swaraj sanoi lehdistötilaisuudessa Delhissä Geeta vierellään.

Geetan elämä sai yllätyskäänteen 13 vuotta sitten. Tuolloin 11- tai 12-vuotias intialaistyttö ylitti ilmeisesti vahingossa yhden maailman tarkimmin valvotuimman rajan Intian ja Pakistanin välillä. Maiden välit ovat olleet vuosikymmeniä erittäin vihamieliset ja tulenarat.

Tyttö jäi jumiin Pakistaniin, sillä hän ei kyennyt todistamaan henkilöllisyyttään saati ilmaisemaan, mistä oli kotoisin.

Geetan otti hoiviinsa tunnettu pakistanilaisen avustusjärjestö Edhi-säätiö, joka avustaa muun muassa slummien köyhiä. Hän jäi asumaan pakistanilaiseen satamakaupunki Karachiin. Jopa nimensä hän sai Edhi-järjestön henkilökunnalta.

Geetan tarina nousi laajaan julkisuuteen Intiassa ja Pakistanissa pari kuukautta sitten. Yhtenä syynä julkisuudelle saattaa olla tuore Bollywood-elokuva Bajrangi Bhaijaan, joka kertoo Geetan elämää muistuttavan tarinan. Tunnettujen näyttelijöiden tähdittämä elokuva kertoo pakistanilaisesta naisesta, joka jää jumiin Intiaan.

Avustusjärjestön johtaja Abdul Sattar Edhi ja hänen vaimonsa Bilquis ottivat Geetan hoiviinsa. Bilquis jopa yritti etsiä hänelle aviomiestä Pakistanin hinduyhteisöstä, kertoo brittilehti The Guardian.

Mutta Geeta ei koskaan luopunut haaveestaan palata takaisin kotimaahansa Intiaan.

Puhekyvyttömän Geetan taustat ovat hämärän peitossa. Yhden kertomuksen mukaan hän tuli rajan yli Intiasta Pakistaniin eksyttyään perheestään uskonnollisessa juhlassa.

Edhi-järjestö nosti tytön tarinan esille tänä kesänä sen jälkeen kun Bajrangi Bhaijaan -elokuva saavutti suursuosion.

Tämän jälkeen Intian hallitus lupasi palauttaa Geetan kotiin. Geetan noustua julkisuuteen moni intialainen perhe ilmoitti, että kyse saattaa olla juuri heidän tyttärestään.

AFP:n haastattelussa aiemmin tässä kuussa Geeta sanoi olevansa varma, että hänelle valokuvassa esitetty Mahaton perhe Biharin osavaltiosta on hänen perheensä.

”Tämä on isäni, tämä on pikkuveljeni”, Geeta sanoi Karachissa viittomakielellä ja kasvoilla elehtien.

Mahaton perheen tarina kuitenkin poikkeaa jonkin verran siitä, mitä Geeta on kertonut elämästään. Perheen mukaan heidän tyttärensä oli kadotessaan naimisissa ja hänellä oli myös lapsi. Tämä ei vastaa Geetan elekielellä kertomaa tarinaa omasta elämästään.

”Olemme odottaneet pitkään. Kiitämme molempia maita ponnisteluista, jotta Geeta pääsee takaisin perheensä luo”, sanoi Geetan veljeksi itsensä esitellyt Vinod Kumar Mahato Delhin lentokentällä AFP:lle.

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti maanantaina lahjoittavansa 10 miljoonaa rupiaa (noin 140 000 euroa) Edhi-järjestölle, joka oli pitänyt huolen Geetasta.

Toisin kuin Bollywood-elokuvissa, Geetan tarinalla ei ainakaan tässä vaiheessa ole onnellista loppua.

Intiaan saavuttuaan hän esiintyi silti optimistisena, pettymyksestään huolimatta.

”Hän oli surullinen Pakistanissa, mutta saavuttuaan Intiaan hän on iloinen”, viittomakielen tulkki käänsi Geetan puhetta.

Seuraavaksi selvitetään DNA-testeillä, onko Mahaton perhe Geetan perhe vai ei.

Intian ulkoministeri Swarajin mukaan Geeta saa kodin hoitolaitoksesta, mikäli osoittautuu, ettei Geeta ole Mahaton perheen lapsi. Tämän jälkeen Geetan perheen etsintä jatkuu.

Korjattu 27.10. kello 00.05: Muutettu tekstissä käytetty vanhentunut termi kuuromykkä kuuroksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Intia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Nokia on taas valmiina valtaamaan markkinat – ja nyt toimitus­johtaja Rajeev Suri kertoo, miten sen pitäisi onnistua

  3. 3

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  4. 4

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  5. 5

   Tässä kolme #metoo-ratkaisua, jotka vähentäisivät seksuaalista häirintää ja väkivaltaa

  6. 6

   Putin varmisti vaali­voittonsa ääni­vyöryllä – sanoi seuraavan presidentti­kauden olevan erilainen: ”Meidän täytyy tehdä läpimurto”

  7. 7

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  8. 8

   Historialliseksi rummutettu kokeilu luopua pakollisesta ruotsin opetuksesta tyssähti entisestään – Kuudeskin kunta jättäytyi pois, edes Itä-Suomessa ei haluta luopua ruotsista

  9. 9

   Osassa Helsinkiä enää vain joka kolmas 18-vuotias ajaa ajokortin – katso tilanne omassa naapurustossasi

  10. 10

   Suomella on vielä tekemistä tasa-arvon kanssa, eikä sorto kohdistu vain naisiin – HS kysyi, missä epäreiluus pesii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  3. 3

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  4. 4

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  5. 5

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  8. 8

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  9. 9

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pankkikorttia vilauttamalla bussiin? Helsingin seudulle tuodaan pikavauhtia uutta maksutapaa, joka mullisti maksamisen Lontoon joukkoliikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää