Ulkomaat

Väkivalta varjostaa Venezuelan vaaleja

Kyselyt ennustavat Venezuelan johtavalle sosialistipuolueelle selvää tappiota.

Tilaajille

Ensi sunnuntai saattaa tietää takaiskua Venezuelan 17 vuotta jatkuneelle vallankumoukselle.

Mielipidekyselyt ennakoivat parlamenttivaaleissa selvää voittoa oppositiolle. Ensi kertaa sitten 2000-luvun alun oppositiolla näyttäisi olevan todellinen mahdollisuus voittoon.

Tulos tietäisi Venezuelaa hallitsevan chavismon otteen murenemista yhdessä tärkeässä vallan kammarissa. Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty aate on yhdistelmä sosialismia, populismia, nationalismia ja anti-imperialismia.

Nykyisen presidentin Nicolás Maduron puolueen suosio on kasvanut vaalien alla, mutta opposition johtoasema näyttää silti pitävän. Tutkimusyritys Datanálisin tuoreessa kyselyssä oppositioblokki MUD olisi saamassa 56 prosenttia äänistä, kun taas 37 prosenttia äänestäisi hallituspuoluetta. Muissa kyselyissä ero on ollut opposition hyväksi 15–30 prosenttiyksikköä.

Syöpään kuollut Chávez sai valtansa vaalien kautta, joskin hän kutsui poliittista hankettaan vallankumoukseksi.

Oppositio hyötyy Venezuelan surkeasta taloustilanteesta. Venezuelassa on lähes 160 prosentin inflaatio, kova puute perustavaroista ja usein pitkät jonot ruokakauppoihin. Kansainvälinen valuuttarahasto ennakoi maan talouden supistuvan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Öljyn hinnan lasku on pahentanut taloustilannetta.

”Suurin epävarmuus ei koske sitä, voittaako oppositio, vaan millaisella enemmistöllä se voittaa”, sanoi Datanálisin johtaja Luis Vicente León äskettäin julkaistussa kirjoituksessaan.

Datanálisin kyselyssä 89,5 prosenttia venezuelalaisista sanoi olevansa tyytymätön maan tilanteeseen.

Yksi kysymys kuuluu, nieleekö Venezuelan johto mahdollisen tappionsa suosiolla. Maduro on vaalien alla antanut kyseenalaisina pidettyjä lausuntoja.

Hän on sanonut ”mobilisoivansa kadut”, jos oppositio voittaa. Hän on sanonut useasti, että hallituksen täytyy voittaa ”tavalla millä hyvänsä”.

Jotkut ovat jo päättäneet tarttua aseisiin.

Oppositio on ilmoittanut ainakin kahdeksasta siihen kohdistuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä, joista se syyttää hallituksen tukijoita. Marraskuun lopussa oppositiopoliitikko Luis Manuel Díaz ammuttiin kuoliaaksi kampanjatilaisuudessa.

Venezuela on kahtia jakautunut maa. Joka asiasta on yleensä vähintään kaksi päinvastaista versiota, niin tästäkin. Presidentti Maduro vieritti syytä väkivallasta vastustajiensa niskaan.

”Oikeisto maksaa 30 000 – 50 000 dollaria niille, jotka teeskentelevät olevansa chavistoja ja tarttuvat aseisiin”, hän sanoi.

Venezuelan henkirikostilastot ovat maailman synkimpiä.

Vaikka oppositio näyttäisi liki varmasti vahvistavan asemiaan, on epävarmaa, mitä se käytännössä voisi tuoda tullessaan.

Sosialistipuolueen väki hallitsee Venezuelassa valtiollisia elimiä kuten oikeuslaitosta. Sillä on tukenaan myös valtiollisen median ja hallitusta lähellä olevien tv-kanavien suosiollinen huomio.

Lisäksi Venezuelassa, kuten Latinalaisessa Amerikassa usein muutenkin, mielipidekyselyt ovat tyypillisesti kiistanalaisia.

Parlamentin yksinkertainen enemmistö sallisi opposition vaihtavan puhemiehen ja käyttävän veto-oikeutta budjettiin. Se tarvitsi ylivoimaisen enemmistön muuttaakseen perustuslakia tai nimetäkseen korkeimman oikeuden tuomareita. Opposition keskeisiin tavoitteisiin kuuluu armahduslaki poliittisille vangeille.

Presidentti Maduron valtakausi jatkuu vuoteen 2019. Entisen presidentin Chávezin luottomies on syyttänyt talousongelmista Yhdysvaltojen imperialistien juonia ja oikeiston lietsomaa taloussotaa.

Venezuelan parlamenttivaalit

 Venezuela äänestää sunnuntaina 6. joulukuuta parlamenttivaaleissa.

 Vaaleissa valitaan edustajat 167-henkiseen parlamenttiin.

 Useat kyselyt ennustavat voittoa oppositioblokki MUDille.

 Hallituksen sosialistipuolue PSUV näyttää kyselyissä olevan jäämässä alakynteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Latinalainen Amerikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää