Ulkomaat

EU:n Juncker varoittaa Hollannin kansan­äänestyksen aiheuttavan ”mantereen­laajuisen kriisin”

Kansanäänestys Ukraina-sopimuksesta lisää pääministeri Mark Rutten tuskaa, Hollanti aloitti juuri EU:n puheenjohtajamaana.

Bryssel. Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti lauantaina, että Eurooppaa uhkaa uusi ”mantereenlaajuinen kriisi”, jos hollantilaiset äänestävät ”ei” huhtikuussa pidettävässä, Ukrainaan liittyvässä kansanäänestyksessä.

Juncker kertoo lauantaina julkaistussa NRC Handelsblad -lehden haastattelussa, että ”Venäjä korjaisi hedelmät”, jos hollantilaiset äänestäisivät EU:n ja Ukrainan solmimaa assosiaatiosopimusta vastaan.

Kansanäänestys järjestetään 6. huhtikuuta ja siitä odotetaan tiukkaa. Äänestys on äärimmäisen kiusallinen näytös Hollannin hallitukselle ja pääministeri Mark Ruttelle, sillä Hollannista tuli juuri vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi.

Vaikka kansanäänestys ei ole sitova, korkea äänestysaktiivisuus voi pakottaa hallituksen kunnioittamaan kansan tahtoa tavalla tai toisella.

Tv-ohjelma EenVandaagin lauantaina julkaiseman kyselyn mukaan lähes kolme neljästä hollantilaisesta aikoo varmasti tai todennäköisesti äänestää ”ei” ja jopa 53 prosenttia kansasta olisi lähdössä vaaliuurnille.

EU:lla on käsissään jo mieletön vyyhti kriisejä, joissa Ruttelta odotetaan johtajuutta EU-pomojen rinnalla. Esimerkiksi helmikuussa EU:n huippukokouksen pääaiheena on Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista.

Hollannin ei-kampanjaa vetävä Thierry Baudet kertoi Helsingin Sanomien puhelinhaastattelussa Amsterdamista lauantaina, että Junckerin varoitus on tyypillinen osoitus EU-johtajien ylimielisyydestä eurooppalaisia äänestäjiä kohtaan.

”Tämä on jälleen yksi esimerkki EU:n harjoittamasta pelottelutaktiikasta. On naurettavaa väittää, että tästä seuraisi mantereenlaajuinen kriisi”, kertoo Baudet, joka johtaa Forum voor Democratie -nimistä euroskeptistä ajatushautomoa.

Baudetin mukaan Ukrainan assosiaatiosopimus on huono asia EU:lle, Hollannille ja ukrainalaisille. Hänen mielestään EU on pelannut vaarallista peliä epävakaan Ukrainan kanssa ja ollut osaltaan aiheuttamassa Venäjän kanssa kärjistynyttä geopoliittista kriisiä.

Hänen mukaansa Junckerin sanat tuovat mieleen vuoden 2005, kun hollantilaisia painostettiin hyväksymään EU:n perustuslaki. Hollantilaiset äänestivät tuolloin ”ei”, samoin kuin ranskalaisetkin, ja koko perustuslaki kaatui.

”Silloin sanottiin, että valot sammuvat Hollannissa, jos ihmiset äänestävät sitä vastaan. Tämä on tyypillistä pelottelua, epädemokraattista, epämiellyttävää ja oligarkista käytöstä. Jos ihmiset eivät tee kuten käsketään, heitä pelotellaan helvetillä.”

Hollannin hallitus on pitkään pyrkinyt välttelemään koko kansanäänestyksestä puhumista, joka sai alkunsa euroskeptikkojen kansalaisaloitteesta. Kansanäänestys joudutaan järjestämään – hallituksen tahdon vastaisesti – siksi, että allekirjoituksia tuli viime syksyyn mennessä vaaditut 300 000:tta kappaletta.

Pääministeri Rutte kertoi HS:lle ja joukolle muita kansainvälisiä viestimiä Amsterdamissa torstaina, että hän ei usko, että kansanäänestys tulee häiritsemään EU-puheenjohtajuutta.

Hän kertoi aikovansa vedota hollantilaisiin, että he sanoisivat ”kyllä” vuonna 2014 solmitulle assosiaatiosopimukselle, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

”Aion selittää, miksi me allekirjoitimme sopimuksen. Siihen on kaksi yksinkertaista syytä, jotka ovat kummatkin hollantilaisten etujen mukaisia. Me olemme kauppaa käyvä maa ja tämä on vapaakauppasopimus. Ja kyse on myös laillisuusperiaatteen istuttamisesta Ukrainaan, sekin on meidän intresseissämme”, Rutte totesi.

Venäjä ilmoitti joulukuussa, että se keskeyttää Venäjän ja Ukrainan välisen vapaakauppasopimuksen, joka solmittiin vuonna 2011. Keskeytys astui voimaan 1. tammikuuta eli samana päivänä, kun EU:n ja Ukrainan sopimus astui voimaan.

Asiantuntijoiden mukaan Hollannin kansanäänestys Ukrainan sopimuksesta on itse asiassa enemmänkin kansanäänestys siitä, miten hollantilaiset suhtautuvat EU:hun ja koko Eurooppaa ravisteleviin kriiseihin.

Myös Hollanti painii ennennäkemättömän pakolaistulvan kanssa: Hollantiin tuli viime vuonna noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

Rutten mukaan Eurooppa tai ainakaan Hollanti ei kestä toista samanlaista vuotta kuin 2015, ja hänen hallituksensa päätavoite EU-puheenjohtajana on saada kansainvaellus vähenemään ja hallintaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää