Punkkarit jakavat ruokaa Myanmarissa

Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin punkkarit vastustavat järjestelmää. He yrittävät muuttaa sitä auttamalla kodittomia ja katulapsia.

Yangon. Mainostaulu valaisee ylikulkusillan kupeeseen kokoontunutta ihmisjoukkoa pimeässä illassa. Osa ryhmästä on pannut irokeesikampaukset pystyyn, maihinnousukengät jalkaan ja bändipaidat ja niittiliivit päälle.

Näky toistuu joka maanantai-ilta Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin keskustassa. Punkkarit kokoontuvat.

”Aluksi tämä oli hyvin vaikeaa. Kodittomat juoksivat karkuun”, kertoo yangonilaisen Rebel Riot -punkyhtyeen keulahahmo Kyaw Kyaw.

Perinteitä arvostavassa maassa punkkarit erottuvat katukuvasta. Jonkun mielestä he voivat olla pelottaviakin, kun tulevat vastaan trooppisen kehitysmaan niukasti valaistuilla kaduilla.

Yangonin kodittomat ja katulapset ovat kuitenkin jo tottuneet siihen, että kerran viikossa punkkariporukat tulevat tervehtimään. Punkkarit kiertävät joka maanantai-ilta kaupungin keskustan kaduilla jakamassa ruokaa kodittomille ja katulapsille.

Punkkarit ovat osa kansainvälistä Food Not Bombs -liikettä, joka vastustaa köyhyyttä ja sotaa. Myanmarissa eli entisessä Burmassa on molempia. Täällä köyhät elävät nälkärajoilla, ja sotia on meneillään, koska Myanmarin hallitus taistelee useita eri kapinallisryhmiä vastaan.

”Me taistelemme epäoikeudenmukaisuutta ja järjestelmää vastaan”, Kyaw Kyaw sanoo. ”Haluamme muuttaa järjestelmää. Ei ole väliä, onko muutos suuri vai pieni, kunhan on muutos.”

Illan operaatiossa muutetaan nälkäisiä ihmisiä tilapäisesti vähemmän nälkäisiksi. Tällä kertaa punkkarit eivät ole saaneet laitettua ruokaa, koska keittotaitoisilla ja -haluisilla on ollut muita kiireitä. Kodittomille on jaettava, mitä sattuu olemaan.

Pienen neuvottelun ja kolehdin keruun jälkeen yangonilaisen Never-Reverse-yhtyeen laulajakitaristi Mg Nyan lähtee johtamaan pientä ryhmää muutaman korttelin päähän. Siellä punkkarit ostavat iäkkään miehen pitämästä myyntikojusta banaaneja. Toisesta kojusta he ostavat vesipulloja.

Muutama länsimaalainen turistikin on kuullut operaatiosta ja liittynyt mukaan. Joku heistä on tuonut kaupasta pullia.

Elintarvikkeet pannaan muovikasseihin, ja joukko jakaantuu kahteen ryhmään. Ryhmät lähtevät rivakasti kulkemaan pitkin Yangonin hämäriä katuja.

Yangonin punkkarit ovat jakaneet ruokaa köyhille kerran viikossa jo muutaman vuoden ajan. Kyaw Kyawin mukaan idea syntyi, kun Rebel Riot kävi soittamassa Indonesiassa.

”Näimme siellä Food Not Bombs -toimintaa ja ajattelimme, että sen voisi tuoda tänne.”

Maanantaikierroksilla on yleensä mukana noin 15 paikallista punkkaria, arvioi Mg Nyan. Osa soittaa punkia paikallisissa yhtyeissä.

Muissa maissa Food Not Bombs -aktivistit jakavat köyhille ylijäämäruokaa, jota ruokakaupat muuten heittäisivät pois. ­Myanmarissa sitä ei kuitenkaan ole tarjolla kuten Indonesiassa tai Yhdysvalloissa, josta liike on lähtöisin. Toteutustapa piti soveltaa paikallisiin oloihin.

”Keräämme rahaa toisiltamme ja ostamme ruokaa köyhimmiltä katukauppiailta”, Kyaw Kyaw sanoo.

Food Not Bombs -liikkeen ­ideologiaan kuuluu myös, että jaettava ruoka on vegaaniruokaa. Yangonin punkkarit pyrkivät jakamaan kasvisruokaa, mutta se ei ole kovin tarkkaa. Pääasia, että on ruokaa.

”Haluamme tukea eläinten hyvinvointia. Mutta en ole kyllä itsekään valmis ryhtymään täysin kasvissyöjäksi”, Kyaw Kyaw sanoo.

Punkkarijoukko kävelee kohti pohjoista. Suuri, valkoinen Sule-pagodi jää kauas taakse. Ensimmäiset kodittomat, kaksi miestä, löytyvät bussipysäkin katoksen alta istumasta.

Aung San -stadionin ja rautatieaseman välisellä aukiolla istuu maassa nainen kahden pienen lapsen kanssa. Hän saa muutaman vesipullon, pullia ja banaaneja.

”Meillä ei ole nyt antaa enempää, koska ei ole rahaa. Ensi kerralla yritämme tuoda enemmän”, Kyaw Kyaw sanoo naiselle.

Rautatieaseman edessä nainen kolmen lapsen kanssa saa samanlaisen paketin. Kodittomia tulee vastaan muutaman sadan metrin välein. Monet heistä ovat punkkareille tuttuja.

Kun kierros on ohi, kaksi punkkariryhmää kohtaa liikenteenjakajassa ja jää siihen istuskelemaan. Joukko lapsia liittyy seuraan.

Osalla lapsista on vanhemmat, jotka asuvat kadulla. Kaikilla ei ole.

”Näiden lasten kanssa meillä on projekti. Keräämme roskia kaduilta. Näytämme heille, mikä on hyväksi yhteiskunnalle”, Kyaw Kyaw sanoo.

Hänen mukaansa punkkarit ovat silloin tällöin käyneet myös kylissä valistamassa lapsille, ettei ihmisen uskonnolla tai etnisellä taustalla ole mitään väliä. Myanmarin ongelmista suurimpia ovat etniset konfliktit. Lisäksi punkkarit kertovat osallistuneensa avustustöihin, kun ­Myanmarissa on ollut tulvakatastrofeja.

Pieni tyttö tulee kiehnäämään Kyaw Kyawin jalkoja vasten.

”Veli kana”, tyttö sanoo.

Lasten mielestä Kyaw Kyawin punainen irokeesikampaus on kuin kanan heltta.

Kirjoittaja vieraili Myanmarissa marraskuussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Konsertteja siltojen alla

Myanmar on entinen sotilasdiktatuuri, jossa hallituksen vastustamisesta joutui vielä muutama vuosi sitten helposti vankilaan. Marraskuussa siellä pidettiin vaalit, jotka oppositio voitti.

Tiukasta hallinnosta huolimatta punkmusiikki ja siihen liittyvä kulttuuri löysivät tiensä Myanmariin 1990-luvun alkupuolella. ”Ihmiset toivat kasetteja ulkomailta”, kertoo Never-Reverse-yhtyeen Mg Nyan.

Hänen mukaansa Yangonissa on nykyisin noin seitsemän aktiivista punkyhtyettä, ja punk-piireissä arviolta parisataa ihmistä. Monet heistä ovat mukana ideologisista syistä.

”Minulle punk merkitsee avoimempaa, vapaampaa yhteiskuntaa ja kapitalismin vastustamista”, Mg Nyan sanoo.

Nuorista punkkareista ylivoimainen enemmistö on miehiä melko keskiluokkaisista perheistä. HS:n tapaamien punkkarien joukossa on esimerkiksi opiskelijoita, työttömiä, ravintolakokki, kitarakaupan myyjä ja pienyrittäjä.

Keikkoja yhtyeet järjestävät lähinnä baareissa ja siltojen alla. Toisinaan keikoilla kerätään rahaa köyhien auttamiseen. Usein keikat pidetään puolisalaa. Niiden järjestämiseen pitäisi olla poliisin lupa, mutta luvan hankkiminen on työlästä ja epävarmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  3. 3

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  4. 4

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”

  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Taidat elää puutteessa” on kommentti, joka pilkkaa miestä enemmän kuin naista

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  9. 9

   Malmin nainen sanoo tavanneensa Jari Aarniota ”kukkulalla”, ”välillä tuli lappu postiluukusta” – HS seuraa hovioikeuden istuntoa hetki hetkeltä

  10. 10

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Zlatan jäi maaleitta, mutta Manchester Unitedin tappio Baselille vain viivästytti jatkopaikan varmistumista – kahdeksan joukkuetta on jo selviytynyt Mestareiden liigan pudotuspeleihin
  3. Koripallo sahaa ahneuksissaan omaa oksaansa – ja niin tekee myös moni suomalainen NHL-kiekkoilija
  4. Silittäminen aktivoi jo kuukauden ikäisen vauvan aivojen tunne­alueet – tutkijat selvittivät, kuinka vauvan aivot reagoivat hellään kosketukseen
  5. Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille
  6. ”Helevetin hyvä” vai nukuttavan sivistävä? Yltiöpäinen uutuusteos jakoi kaupunginorkesterin yleisön mielipiteet
  7. Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii yli Suomen – katso grafiikasta, kuinka sade­rintama etenee Etelä-Suomessa
  8. ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat Tilaajille
  9. Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”
  10. Terve järki on usein suurinta höpön höpöä Tilaajille
  11. Malmin nainen sanoo tavanneensa Jari Aarniota ”kukkulalla”, ”välillä tuli lappu postiluukusta” – HS seuraa hovioikeuden istuntoa hetki hetkeltä
  12. Näytä lisää