Ulkomaat

Obama: Iranilta katkaistu kaikki tiet ydinpommin valmistamiseen – USA asetti silti uusia pakotteita Iranille

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina uusista pakotteista Irania vastaan. Ne eivät kuitenkaan vaaranna historiallista ydinsopimusta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitteli sunnuntaina vuolaasti Iranin ydinsopimuksen voimaantuloa, uutistoimisto Reuters kertoi.

Iranin erittäin tiukkojen ydinpakotteiden poistamisesta ilmoitettiin myöhään lauantaina. Pakotteiden myötä Iran pääsee taas asteittain tekemään kauppaa maailman valtioiden kanssa, mikä siltä oli pakotteiden myötä hyvin pitkälle kielletty.

Iranin pakotteiden mutkikkuutta kuvaa se, että vain hetkeä Obaman kehuja aiemmin Yhdysvallat oli ilmoittanut asettavansa Iranille uusia pakotteita.

Yhdysvallat asetti 11 iranilaista ihmistä tai yritystä kieltolistalle, koska Iran oli lokakuussa rikkonut YK:n asettamaa kieltoa testata ballistisia ohjuksia. Ballistisia ohjuksia käytetään ydinkärkien kuljettamiseen.

”Iranin ballististen ohjusten ohjelma on merkittävä uhka alueelliselle ja maailmanlaajuiselle turvallisuudelle, ja ohjelmaan tullaan kohdistamaan kansainvälisiä pakotteita”, sanoi Yhdysvaltain terrorismin ja taloustiedustelun alivaltiosihteeri Adam J. Szubin Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Pakotteista oli päätetty jo kaksi viikkoa sitten, mutta niiden julkistamista oli lykätty. Yhdysvaltain mukaan niitä ei lykätty poliittisista syistä, sanomalehti The New York Times kertoi.

Uudet pakotteet olivat kuitenkin sivujuonne historiallisen ydinsopimuksen voimaansaattamisessa.

Obaman mukaan Iranilta on katkaistu kaikki tiet ydinpommin valmistamiseksi. Hän sanoi myös, että Iranin kanssa tehty vankien vaihto oli osoitus amerikkalaisen diplomatian voimasta.

”Nämä asiat muistuttavat, mitä me voimme saavuttaa, kun johdamme voimalla ja viisaudella”, Obama sanoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vastustanut sopimusta kiivaasti, ja hän sanoi lausunnossaan lauantaina, että Iran ei ole luopunut ydinaseen tavoittelusta.

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina myös maksavansa Iranille takaisin 400 miljoonaa dollarin lainan ja 1,3 miljardia dollaria korkoja, jotka juontuvat vuoden 1979 vallankumousta edeltävältä ajalta.

Obama puolusti järjestelyä kotiyleisölleen sanomalla, että kyseessä oli paljon vähemmän kuin Iran oli siltä kansainvälisen tuomioistuimen kautta vaatinut.

Iranilla on lisäksi ollut ulkomaisilla pankkitileillä jäädytettyinä kymmeniä miljardeja dollareita, jotka se saa jälleen käyttöönsä, kun talouspakotteet puretaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  10. 10

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää