Ulkomaat

Yhdysvaltalaisdiplomaatti: Venäjän noudatettava ohjussopimusta – ”Kärsivällisyytemme ei ole loputonta.”

Yhdysvallat ei sulje pois sotilaallisia toimia, jos Venäjä ei suostu noudattamaan keskimatkan ohjuksia rajoittavaa INF-sopimusta, Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö Frank Rose sanoo.

Yhdysvallat ei sulje pois sotilaallisia toimia, jos Venäjä ei suostu noudattamaan keskimatkan ohjuksia rajoittavaa INF-sopimusta, Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö Frank Rose sanoo.

”Diplomatia on edelleen pääkeinomme saada Venäjä taas noudattamaan sopimusta, mutta kärsivällisyytemme ei ole loputonta”, hän sanoo Helsingin Sanomille Suomen-vierailullaan.

Hän toistaa kaksi kertaa, ettei mitään päätöstä sotilaallisista toimista ole tehty. Molemmilla kerroilla mukana on mutta-sanalla alkava sivulause, jossa hän korostaa Yhdysvaltain kärsivällisyyden rajoja.

Sotilaalliset toimet tarkoittaisivat todennäköisesti sitä, että Yhdysvallat päättäisi olla noudattamatta sopimusta.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat vuonna 1987 luopuvansa maasta laukaistavista, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballistisista ohjuksista ja risteilyohjuksista.

Venäjä on pysynyt sopimuksessa ja kiistää rikkomukset, vaikka esimerkiksi presidentti Vladimir Putin on arvostellut sitä. Venäjän mukaan keskimatkan ohjuksilla on paljon isompi merkitys sen puolustukselle kuin Yhdysvalloilla.

Yhdysvallat on kuitenkin jo pitkään epäillyt Venäjän kiertävän sopimusta. Heinäkuussa 2014 se syytti Venäjää sopimusrikkomuksesta julkisesti.

INF on toki vain yksi vanha kiista Yhdysvaltain ja Venäjän väleissä, jotka Ukrainan sota jäädytti toissa vuonna. Vähintään yhtä merkittävä on sotilasliitto Naton Eurooppaan rakenteilla oleva ohjuskilpijärjestelmä.

Venäjä vastustaa sitä voimakkaasti, sillä se pitää järjestelmää uhkana itselleen ja omalle ydinpelotteelleen. Yhdysvallat on vakuutellut, että järjestelmällä varaudutaan Euroopan ulkopuolisiin uhkiin.

Tilanteen odotetaan kiristyvän tänä vuonna, sillä virkamieslähteiden mukaan Nato ilmoittaa seuraavassa huippukokouksessaan heinäkuussa Varsovassa järjestelmän olevan alustavasti käyttövalmis. Suomen kannalta merkittävämpää on se, että järjestelmän rakentaminen etenee tänä vuonna Puolaan, mikä lisännee jännitystä Itämerellä.

”En ala spekuloida Venäjän mahdollisilla reaktioilla. Sitä pitää kysyä venäläisiltä. Haluan vain korostaa, että Yhdysvallat on tehnyt viimeisen 20 vuoden aikana hyvin selväksi, ettei ohjuspuolustuksemme kohdistu Venäjään”, Rose sanoo.

Hän huomauttaa, etteivät kilpijärjestelmään Eurooppaan tulevat ohjukset ole edes teknisesti kyvykkäitä tuhoamaan venäläisten ydinkärkiä.

Rose arvioi, että Venäjä vastustaa järjestelmää sekä poliittisista että strategisista syistä. Venäjää häiritsee se, että järjestelmän mukana Itä-Eurooppaan tulee lisää Yhdysvaltain asevoimia.

”Teknisti Venäjä ei ole kovin huolestunut Yhdysvaltain ja Naton nykyisistä järjestelmistä vaan mahdollisista tulevista.”

Venäjä onkin vaatinut ”laillisesti pitäviä rajoitteita” kilpeen kuuluvien ohjusten määrästä, sijainnista ja kyvyistä eli käytännössä uutta versiota ABM-sopimuksesta.

Tällä 1972 solmitulla sopimuksella kiellettiin ohjuspuolustusjärjestelmän, koska niiden rakentamisen pelättiin johtavan pelotteiden epätasapainoon ja siksi kilpavarusteluun.

Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta 2001, eikä ole suostumassa mihinkään uuteen versioon. Syynä on Rosen mukaan uhkan ”dynaamisuus”, millä hän tarkoittaa yllätyksellisyyttä, esimerkiksi Pohjois-Korean toimintaa.

Rose sanoo olevansa huolestunut ”löysän ydinasepuheen” lisääntymisestä Venäjällä. Vuoden 1962 Kuuban kriisin jälkeen Moskova puhui vuosikymmeniä ydinaseista hyvin kurinalaisesti, mutta nyt niiden käytöstä puhutaan varsin vapaasti.

Jotain hyvääkin silti on. Venäjän ja Yhdysvaltain vuonna 2010 solmimaa uutta Start-sopimusta noudatetaan hyvin, Rose sanoo. Se rajoittaa strategisten ydinaseiden, laukaisualustojen ja ydinkärkien määrää.

”Nämä ennustettavuutta lisäävät käytännöt ovat nyt huonojen kahdenvälisten suhteiden aikana tärkeämpiä kuin koskaan, kun puhutaan strategisista ydinasekysymyksistä. Sanoisin, että uusi sopimus on lisännyt Yhdysvaltain ja Venäjän välistä strategista vakautta selvästi.”

OIKAISU (HS 26.1.2016): Keskimatkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus kattaa kantomatkaltaan 500-5500 kilometrin ohjukset, ei 500-1500 kilometrin, kuten lauantaina 23. tammikuuta kerrottiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Avaruuden asiantuntija

 Senaatti nimitti Frank A. Rose asevalvonnasta vastaavaksi apulaisulkoministeriksi joulukuussa 2014.

 Aiemmin hän työskenteli avaruus- ja puolustuspolitiikasta vastaavana vara-apulaisulkoministerinä vuodesta 2009.

 Hän on työskennellyt aiemmin edustajainhuoneessa, puolustusministerin kabinetissa ja nykyisen ulkoministerin John Kerryn esikunnassa Senaatissa.

 Rose on parhaillaan laajalla Euroopan-kierroksella. Helsinkiin hän tuli Kiovasta ja jatkoi Tukholmaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA
 • Yhdysvallat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  6. 6

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää