Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Euroopan siirtolaiskriisi saattaa kampittaa Angela Merkelin

Saksan liittokansleri on joutunut omassa puolueessaan ja maassaan kovan kritiikin kohteeksi. Oman puolueen nousijat tekevät jo irtiottoja.

Berliini

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaispolitiikalla ei ole koskaan ollut näin paljon vastustajia kuin nyt.

Merkelin ongelmat laajenevat kaatuvien dominopalikoiden tavoin: oman kristillisdemokraattisen puoleen (CDU) sisällä kasvaa jakolinja kanslerin vastustajiin ja tukijoihin. Tämä taas heijastuu suoraan Saksan hallituksen toimintakykyyn ja uskottavuuteen neuvottelijana ja ratkaisijana.

Samalla Merkel on myös kuitannut huonoimman kannatuslukunsa, 58 prosenttia, sitten vuoden 2010 jälkeen.

Tuorein niitti tuli maanantaina omien rivistä. Joskus Merkelin seuraajaehdokkaaksikin tituleerattu Julia Klöckner, CDU:n varapuheenjohtaja ja Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministeriehdokas, esitteli hallituksen pakolaispolitiikkaa haastaakseen suunnitelman A2.

Hän oli antanut siis suunnitelma B:lle poliittisesti vähemmän hyökkäävän nimen.

Keskellä osavaltionsa vaalikamppailua olevan Klöcknerin pääidea on, että Saksan rajoille määrättäisiin päivittäinen pakolaiskiintiö. Kiintiö määrittyisi sen mukaan, kuinka paljon osaval­tioissa on valmiutta ottaa tulijoita vastaan. Klöcknerin taakse on ryhmittäytynyt kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue CSU, joka puolestaan uhkaa Merkeliä kantelulla perustuslakituomioistuimeen. Kantelu koskee turvapaikanhakijapolitiikkaa.

Aiemmin tammikuussa ryhmä asianajajia toimitti Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen kanteen Merkelin syyskuisesta päätöksestä avata Saksan rajat. Kanne koskee myös sitä, ettei Saksa ole noudattanut Dublinin sopimusta.

Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon hakija ensimmäisenä saapui.

Merkelin vastustajat ja kriitikot katsovat toiveikkaana pieneen naapuriin Itävaltaan, joka ilmoitti turvapaikanhakijoiden vuosittaisista kiintiöistä viime keskiviikkona. Itävalta ottaa tänä vuonna vastaan 37 500 turvapaikanhakijaa. Maahan saapui viime vuonna 90 000 hakijaa.

Merkelin kriitikoiden päävaatimus on, että myös Saksa ottaisi käyttöön vastaavat kiintiöt. Kiinnostava kysymys on, millä keinoin Itävalta 37 501:n tulijan saapuessa sulkee rajansa.

Nyt kaikki Euroopan pakolaisten reitillä olevat maat, mutta etenkin Saksa, joutuvat pohtimaan, mitä kiintiö tarkoittaa.

Itävalta on ilmoittanut, että se päästäisi läpi turvapaikanhakijat, jotka ovat pyrkimässä Saksaan. Tämä nostaa Saksassa nyt pelkoa siitä, että pakolaisia tulee vielä nykyistäkin enemmän.

Balkanin-reitin varrella taas kasvaa kauhu siitä, että läpikulkumaat jäävät yksin Välimeren yli tulleiden pakolaisten kanssa. Berliinissä on kuultavissa skenaarioita, joissa pakolaiskriisi on jo kiristämässä Balkanin maiden keskinäisiä, varsin haavoittuvaisia välejä.

Yhtään lohdullisempaa ei ole, jos taloutensa kanssa kamppaileva Kreikka sortuu lopullisesti, kun se ei pysty huolehtimaan meren yli saapuvista pakolai­sista.

Merkel on pitänyt, ja pitää yhä, rajojen sulkemista Euroopan valtioissa mahdottomana yhtälönä. Syy on se, että ketjussa tehtävä rajojen sulkeminen siirtää ongelmat taloudellisesti heiveröiseen Etelä-Eurooppaan.

Pitkään muita Euroopan valtioita ei ole kiinnostanut Saksan mantra siitä, että kyseessä on eurooppalainen ongelma.

Saksan reseptin pääkohdat ovat yhä edelleen Euroopan unionin ulkorajojen tiukka valvonta, yhteistyö siinä Turkin kanssa ja niiden turvapaikanhakijoiden takaisin käännyttäminen, joiden jäämisen mahdollisuudet ovat olemattomat.

Saksa ei pysty pakolaiskriisiä yksin ratkomaan, vaikka liittokansleri pistettäisiinkin pikana vaihtoon.

Nyt kriisitunnelma kiristyykin jokaisessa jäsenmaassa. Tulevat EU-huippukokoukset näyttävät, pystyvätkö jäsenvaltiot toimimaan yhdessä vai hä­viääkö Merkel yhteiseurooppalaisine resepteineen. Jos niin käy, voidaan todennäköisesti hyvästellä vapaan liikkuvuuden Schengen-alue.

Ennen EU-kokouksia liittokanslerilla on Saksan sisäpolitiikassa kaikki työ pitää asemansa, sillä hänellä ei ole enää edes oman puolueen vankkaa tukea.

Yhdeksän minuutin aplodeista Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksessa joulukuussa tuntuu olevan ikuisuus. Ne puhkesivat Angela Merkelin puheen jälkeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   315 000 kilometrin tuntivauhtia aurinkokuntaan kiitäneestä sikarin muotoisesta asteroidista etsitään nyt merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat