Ulkomaat

Zikavirus kiristi matkustusohjeita Latinalaiseen Amerikkaan

Raskaana olevien voi olla syytä lykätä matkaa zikavirusalueelle. Matkailijat ovat tuoneet Pohjoismaihin joitain tartuntoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa raskaana olevia harkitsemaan zikavirus­alueelle matkustamisen lykkäämistä. Aiemmin THL vain kehotti suojautumaan hyttysenpistoilta Latinalaisessa Amerikassa vauhdilla leviävän viruksen takia, mutta laitos päivitti suosituksiaan keskiviikkona.

Zikavirusta on todettu Pohjoismaissa, mutta täällä havaittavat tartunnat jäävät lähes varmasti matkoilta saaduiksi yksittäistapauksiksi eivätkä leviä.

Ruotsin TV4 kertoi tiistaina ja Tanskan yleisradioyhtiö DR keskiviikkona erillisistä tapauksista, joissa epidemia-alueelta palanneen ihmisen todettiin saaneen zikavirustartunnan.

Viime vuonna virustartunta todettiin Suomeen palanneelta matkailijalta, mutta tartunta ei liittynyt nykyiseen epidemiaan vaan oli peräisin Malediiveilta.

”On itsestään selvää, että kun epidemia-alueilla käy satojatuhansia matkailijoita, infektiotapauksia todetaan jälkikäteen kotimaassa”, sanoo epidemiologi Jussi Sane THL:stä.

Nykyinen zikavirusepidemia on tiettävästi laajin koskaan. Se on levinnyt jo pariinkymmeneen maahan.

Tauti on yhdistetty syntyvien lasten pienipäisyyteen eli mikrokefa­liaan. Yhteys kehityshäiriöihin vaikuttaa ilmeiseltä.

Epidemia alkoi Brasiliassa loppukeväästä. Vuonna 2014 maassa todettiin 147 mikrokefaliatapausta ja viime lokakuussa alkaneen tarkkailujakson aikana jo noin 4 000. Pahimmilla alueilla Koillis-Brasiliassa noin joka sadannella vastasyntyneellä on todettu mikrokefalia.

THL muistuttaa, että zikavirus ei ole raskaana oleville ainoa syy välttää tarpeetonta matkustamista tropiikkiin. Samoilla alueilla on merkittävä malaria-, keltakuume- ja denguekuumeriski.

”Paikalliset erot ovat tietysti suuret. Tartuntariski esimerkiksi tuulisella rannalla Rio de Janeirossa on olematon verrattuna paikkaan, jossa on paljon seisovaa vettä”, Sane sanoo.

Zikavirus tuskin leviää Pohjoismaissa, koska sitä levittävät pääasiassa keltakuumehyttyset, joita esiintyy vain trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla. Samasta syystä Maailman terveysjärjestö WHO uskoo taudin leviävän kaikkiin Amerikan maihin paitsi Kanadaan ja Chileen.

Zikavirusta voivat levittää myös tiikerihyttyset, joita esiintyy Euroopassa Välimeren maissa. Niiden merkitys zikaviruksen leviämisessä on kuitenkin THL:n Sanen mukaan vähäisempi.

Zikaviruksen on havaittu ilmeisesti levinneen ihmisestä toiseen yksittäistapauksessa seksin välityksellä. Tämä mahdollisuus tuskin kuitenkaan johtaa laajamittaiseen leviämiseen.

”Jos niin olisi syytä olettaa, tällaista tietoa olisi luultavasti jo kertynyt Etelä-Amerikasta”, sanoo THL:n virusinfektioyksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra.

Brasiliassa pelätään terveysvaikutusten ohella zikaviruksen vaikutusta turismiin. Rio de Janeirossa järjestetään elokuussa kesäolympialaiset.

Nykyinen epidemia hiipuu aikanaan kausivaihtelun myötä, mutta jollain tasolla zikavirus on tullut Latinalaiseen Amerikkaan jäädäkseen, arvioi Sane.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tautia vastaan ei rokotusta

 Zika on useimmiten oireeton tai vähäoireinen denguekuumeen sukulaistauti, jota vastaan ei ole rokotusta tai lääkettä.

 Tauti on yhdistetty syntyvien lasten pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan.

 Tauti todettiin Afrikassa 1950-luvulla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  8. 8

   Suomen hyvä sijoitus maailman parhaiden ilmastopolitiikan tekijöiden listalla on itsepetosta

  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää